A început sărbătoarea Anului Nou Chinezesc. În următoarele 40 de zile, zeci de milioane de chinezi vor călători de-a lungul și de-a latul uriașei lor țări pentru a întâmpina, alături de familie, Anul Iepurelui de Apă. Ar trebui să fie unul al păcii și al longevității.
Dar bucuria chinezilor e umbrită de îngrijorările cauzate de pandemie și de pierderile pe care aceasta le-a cauzat deja. Mulți nu vor sărbători fie din cauză că au grijă de rude bolnave, fie din cauză că sunt în doliu după cei răpuși de Covid 19.
Medici de la Beijing spun că aceste reuniuni de familie n-ar trebuie să fie motiv de teamă, pentru că deja deja 8 din 10 chinezi au avut Covid 19. Dar există date care arată că lucrurile nu stau deloc așa, iar riscul de răspândire masivă a bolii încă n-a dispărut.
Iată cum întâmpină China cea mai mare sărbătoare a sa, dar și ce semnificații are ea.
Bucuria reîntâlnirii
Sandy Bai – o specialistă în comunicații, care locuiește și lucrează în Hong Kong – a povestit pentru BBC că va fi prima oară, în ultimii ani, când va reuși să ajungă acasă, în Shangai.
„Abia aștept. Și sunt foarte recunoscătoare că voi reuși să îmi revăd întreaga familie”, a spus Sandy Bai.
Ultima oară, femeia a stat în jurul aceleiași mese cu familia în 2020, înainte să izbucnească pandemia.
Ulterior, restricțiile sanitare au ținut-o pe femeie departe de casă.
Imunitate de turmă sau frică de proteste
De fapt, restricții însemnate – cu interzicerea deplasării pe durata nopții și alte măsuri drastice – au fost în vigoare, în China, până la finalul anului 2022.
Dar pe fondul mai multor valuri de proteste, Beijingul a decis să renunțe la cele mai multe măsuri de precauție pentru răspândirea Covid-19.
Așa cum era de așteptat, regimul de la Beijing n-a admis în niciun moment că a eliminat restricțiile sanitare din cauza protestelor.
În schimb, a susținut că în ultima perioadă a avut loc imunizarea de turmă, pentru că 8 din 10 pacienți au avut deja Covid 19.
„Probabilitatea ca în următoarele 2-3 luni să izbucnească un nou val de Covid 19 este foarte mică”, a transmis Wu Zunyou, epidemiolog-șef la Centrul de Control și Prevenție a Bolilor din China, potrivit CNN.
Medicul a postat, însă, informațiile pe un cont personal de pe rețelele sociale. Iar asta i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva Beijingul evită să își asume responsabilitatea pentru provocarea unui nou val de Covid 19.
Spre exemplu, potrivit datelor CNN, Beijingul anunța recent că doar 64% din populație a avut Covid 19. Iar după eliminarea restricțiilor - pe motiv că pericolul de infectare a scăzut - numărul de cazuri, inclusiv grave, a continuat să crească.
Cert este că, în cele 40 de zile care urmează, în China va avea loc cea mai mare migrație umană de pe Planetă, din zilele noastre.
Potrivit televiziunii CCTV, nu mai puțin de 26 de milioane de oameni vor călători ca să fie alături de familie, de Anul Nou Chinezesc.
Tradiția trebuie păstrată. Se reunesc și familiile care sunt în doliu
Chinezii care abia așteaptă să ajungă acasă și să înceapă sărbătoarea sunt cei mai norocoși.
Printre ei se numără Sandy Bai, a cărei bunică de 87 de ani a învins Covid-19 și își revine, încetul cu încetul.
Dar mulți alți chinezi nu au norocul să mai întâmpine, împreună, Anul Iepurelui de Apă.
Printre casele decorate cu roșu – culoarea Anului Nou Chinezesc – se văd multe pe care sunt arborate pânze albe, de doliu. În majoritatea acestor locuințe, Covid 19 a răpit cel puțin o viață. Locatarii acelor case sunt în doliu și nu vor sărbători.
Spre exemplu, Melody Liu din Beijing a povestit pentru BBC că ultimele luni au fost cumplite pentru familia ei.
Bunicul i s-a îmbolnăvit de Covid 19. Zile la rând mare parte din familie s-a luptat să îi găsească un pat de terapie intensivă. Dar bunicul a murit. Și atunci – cu crematoriile pline – a început o nouă luptă: aceea a găsirii unui loc de odihnă veșnică pentru bătrân.
Melody Liu spune că n-are niciun chef să sărbătorească nimic. Dar că membrii familiei sale se vor întâlni ca să fie alături de bunica de 90 de ani, căreia încă n-au putut să-i spună despre moartea soțului ei.
Așa că se vor întâlni. Își vor cumpăra haine noi. Și vor păstra tradițiile.
Mâncarea e un element cheie al sărbătorii. Și unora le-a lipsit să stea la masă alături de familie, în anii de restricții.
Spre exemplu, Zowie Li – crescută în Wuhan - spune că meniul bunicii lui i-a lipsit cel mai mult.
Găluștile, pachețelele de primăvară, cârnații, vinul de orez, dar și o specialitate locală din rădăcină de lotus umplută cu carne de proc erau vedetele mesei, înainte de pandemie.
În acest an, deși se va reîntâlni cu familia, Zowie Li se așteată ca masa să nu mai fie la fel de bogată ca altădată, din cauză că bunica ei își revine cu greu după Covid 19 și nu mai are energia de altădată.
Ce este Anul Nou Chinezesc și cum se sărătorașete
Festivităţile prilejuite de Anul Nou Chinezesc au început aseară, pe 21 ianuarie. Iar chinezii au liber de la serviciu până pe 27 ianuarie.
„Data Anului Nou Chinezesc se schimbă în fiecare an, dar se încadrează întotdeauna între 21 ianuarie şi 20 februarie.
Potrivit calendarului chinezesc, Anul Nou începe în a doua Lună Nouă de după solstiţiul de iarnă. Începuturile acestei forme de măsurare a timpului datează din secolul 14 î.Hr, iar legenda îl desemnează ca inventator, în anul 2637 î.Hr., pe împăratul Huangdi. Calendarul se bazează pe observaţii astronomice exacte ale fazelor Lunii.
Explicaţia folosirii numelui unor animale pentru desemnarea fiecărui an are la bază o legendă. Se spune că, înainte de a părăsi pământul, Budha a chemat la el toate animalele pentru a-şi lua rămas bun de la ele.
Doar 12 animale şi-au făcut apariţia: şobolanul, boul, tigrul, iepurele, dragonul, şarpele, calul, capra, maimuţa, cocoşul, câinele şi mistreţul, iar, în semn de recunoştinţă, Budha a decis ca fiecare an ce urmează să primească numele unui animal. Fiecărui semn i se asociază, pe rând, şi unul dintre elemente fundamentale ale universului: lemnul, focul, pământul, metalul, apa”, transmite Agerpres.
Chiar dacă fiecare naționalitate din China are tradiții proprii pentru Anul Nou, „pentru toate naţionalităţile, masa din seara de Revelion, numită «Masa Reîntregirii», reprezintă un moment important pentru fiecare familie. Indiferent unde se află, toţi membrii familiei încearcă să se întoarcă la casa părintească pentru a servi împreună ultima masă a anului.
Există consemnări istorice potrivit cărora chiar şi cei pedepsiţi cu închisoare erau eliberaţi pentru noaptea de Revelion, pentru a fi alături de familie. Cina reuniunii, cea mai importantă masă a anului, are loc în seara zilei în care vechiul an se încheie. Cel mai important fel de mâncare este colţunaşul. Familia va rămâne până târziu şi va aştepta Anul Nou. Miezul nopţii este marcat de sute de focuri de artificii”,potrivit Agerpres.
În prima zi a noului an, chinezii îmbracă haine noi, se vizitează și își urează „Xin Nian Hao!" ("La Mulţi Ani!").
Chinezii consideră că ceea ce fac la începutul unui nou an le va influenţa norocul în anul care începe. Așa că încearcă să se poate frumos cu prietenii, le fac daruri copiilor și bătrânilor, își decorează casele cu pomi de kumquat (care simbolizează bogăţia şi norocul), mânăncă alimentele considerate norocoase cum ar fi găluştele de orez, alunele prăjite acoperite cu făină, fursecurile cu nuci etc. Toate sunt modalităţi populare de a asigura aducerea norocului în noul an.
Importantă, în această perioadă e și „Sărbătoarea Primăverii" - o zi de mulţumire şi recunoştinţă pentru lucrurile bune primite în anul care s-a încheiat.
Perioada de sărbătoare se încheie cu „Sărbătoarea Lampioanelor", pe 5 februarie 2023.
Chinezii cred că anul de naștere poate influența destinul unui copil.
Din acest punct de vedere, în Anii Iepurelui de Apă, potrivit Agerpres, s-au născut: Albert Einstein, David Rockefeller, Ingrid Bergman, Anthony Quinn, Frank Sinatra, Harry Belafonte, Gabriel García Márquez, Peter Falk, Roger Moore, Francis Ford Coppola, Judy Collins, Ralph Lauren, Tina Turner, Chris Rea, Kurt Vogel Russell, Bonnie Tyler, Anjelica Huston, Robin Williams, Sting, Eva Longoria, Günter Grass, Quentin Tarantino, Johnny Depp, Whitney Houston, Angelina Jolie, Michael Jordan, Brad Pitt, Karen Gillan, Sarah Gadon, Lionell Messi și David Beckham.