Vremea în săptămâna 6-12 martie 2023: De la primăvară la iarnă în 24 de ore

Vremea în săptămâna 6-12 martie 2023: De la primăvară la iarnă în 24 de ore
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O săptămână pe care am putea să o considerăm banală din punct de vedere meteo, cu temperaturi constant în creștere de la o zi la alta, cu ceva precipitații care vor prefera mai ales vestul, centrul și nordul țării, ne oferă un weekend cu două fețe total diferite: ziua de sâmbătă cu maxime și de 20 de grade prin sudul extrem, pentru ca duminică să vorbim de lapoviță și ninsori prin nordul și centrul Moldovei, nordul Transilvaniei, Maramureș.

10 grade peste normalul perioadei

Săptămâna care urmează va fi una în care, în cea mai mare parte a continentului, deci și la nivelul țării noastre, vor predomina câmpurile de presiune scăzută, asociate unor nuclee depresionare (în cazul nostru, cel mai prezent va fi talvegul unui ciclon islandez), dar și prin intermediul unei activități a Mediteranei.

Un astfel de context sinoptic nu are cum să nu permită avansul spre regiunile țării noastre și al unor fronturi atmosferice, o frontoliză caldă urmată de un front rece, asta începând cu ziua de miercuri.

Pe parcursul zilei de marți, mai ales în regiunile vestice ale țării, avem condiții de apariția unor linii de convergență, care să potențeze astfel precipitațiile.

ADVERTISING

Din punct de vedere al circulației atmosferice, săptămâna este dominată de o circulație atmosferică de la V la E (atlantică), care va aduce aer cald constant spre regiunea noastră, astfel că abaterile termice sunt pozitive și la valori cu 8 – 10 grade peste normalul perioadei la 850 hPa.

Abia începând cu ziua de duminică vedem o schimbare în circulație, de la N spre S, care va aduce o răcire de scurtă durată.

Minimele rămân negative până joi

Începem săptămâna cu minime negative în cea mai mare parte a țării (-2 spre –0 grade), cel mai cald urmând să fie prin vestul extrem al Banatului, nordul Munteniei, zona de Curbură, sudul Moldovei, Delta Dunării și Dobrogea, zone unde se pot atinge 1 – 3 grade (în nordul Dobrogei chiar spre 4- 5 grade). La munte minimele ajung la –4, –5 grade, cu –7, –8 grade pe creste.

Și marți avem parte de minime de la –1 spre 1 grad, iar nordul Banatului, Crișana, și nordul Dobrogei se vor bucura de 2 – 4 grade.

Singurele modificări în distribuția minimelor de miercuri sunt valorile în creștere din Banat, Crișana, sudul Olteniei, nordul Dobrogei, unde se pot atinge și 5 – 6 grade. În restul țării rămânem cu acel regim termic de la –1 spre 1, 2 grade.

ADVERTISING

Dimineața de joi aduce o încălzire evidentă la nivelul întregii țări, cu minime cuprinse între 6 – 8, 9 grade, doar prin zonele montane, nordul Olteniei, al Munteniei (dar și prin vestul Munteniei) urmând să avem valori de doar 2 – 4 grade. Se încălzește și la munte, unde vorbim de minime pozitive (2 – 3 grade), cu valori de –1, –3 grade pe creste.

Vineri, deja, avem minime și de 10 – 11 grade prin estul Munteniei, Dobrogea, situație care se va păstra și pe parcursul nopții de vineri spre sâmbătă.

Duminică, în timp ce prin sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea ne oprim la valori de 11 – 12 grade, iar prin Transilvania la 9 – 10 grade, Crișana, Maramureș, Moldova nu trec de 0 – 2 grade, cu minime de –5, –6 grade pe crestele Orientalilor.

Maxime de 20 de grade

Maximele de luni pleacă de la valori de –1, –3 grade prin zonele montane, 5 – 6 grade prin nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, respectiv 7 – 9, 10 grade în restul țării, cu valori posibil spre 11 – 12 grade prin sudul extrem al Olteniei, Munteniei.

Marți, primăvara decide să se instaleze bine prin Muntenia, Oltenia, Banat, sudul Moldovei, Dobrogea, unde avem parte de valori de 15 – 17 grade, în timp ce prin nordul Moldovei, sudul Transilvaniei, sudul Crișanei vor fi 10 – 11 grade. Cel mai rece va rămâne în nordul Transilvaniei, Maramureș, zonele montane, centrul Crișanei, cu ale lor 4 – 6 grade.

ADVERTISING

Și pe parcursul zilelor de miercuri, joi și vineri vorbim tot de temperaturi cu mult peste normalul perioadei, urcând în fiecare zi de la 15 – 16 grade miercuri la 18 – 19 grade vineri, asta prin sudul și sud-estul țării, pentru ca în restul zonelor maximele să ajungă la 12 – 14 grade.

Weekendul ne va trece de la agonie la extaz în doar câteva ore. Astfel, maximele de sâmbătă vor fi la valori de 14 – 16, 17 grade, cu 19 – 20 de grade prin sudul extrem al Olteniei, Munteniei, Dobrogei, pentru ca ziua de duminică, prin Moldova să nu mai depășim 2 – 4 grade, prin Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, Subcarpați nu vor fi mai mult de 6 – 8, izolat 9 – 10 grade.

Oltenia, Muntenia și Dobrogea rămân cu temperaturi plăcute, 14 – 16, 17 grade.

Cât şi unde mai plouă sau ninge

Odată cu orele după amiezii de luni vor fi condiții de ploi prin nordul Moldovei, al Dobrogei, prin Muntenia, pentru ca seara să aducă ploi și lapoviță prin Banat, Crișana, Oltenia, respectiv ninsori prin Apuseni și nordul Orientalilor.

Pe timpul nopții de luni spre marți ninsorile ajung prin Transilvania, Maramureș, zonele montane, apoi și prin nordul Moldovei. Odată cu dimineața, și pentru tot restul intervalului de prognoză, avem parte de ploi prin Crișana, Transilvania, zonele montane (pe creste vor fi condiții de lapoviță și ninsoare), în timp ce prin Maramureș, nordul Orientalilor, vor predomina ninsorile. Sunt posibile cantități de 7 – 10, izolat 15 l/mp prin sudul Crișanei, Apuseni.

Scenariul se păstrează și miercuri, cu ploi prin Banat, Crișana, Maramureș, Moldova, în timp ce în zonele montane vor avea parte de ploi, lapoviță și ninsori.

Odată cu noaptea de miercuri spre joi, un prim val de precipitații pătrunde prin NV țării, aducând ploi prin Crișana, Maramureș, nordul Moldovei, respectiv lapoviță și ninsori prin nordul Orientalilor.

Pe parcursul zilei și până la finalul intervalului, ploile cuprind întreaga țară, iar la munte avem condiții de lapoviță. Se pot acumula, prin Crișana, Maramureș, zonele montane, nordul Transilvaniei, și 15 – 20, 25 de l/mp. Ploi care vor continua și pe parcursul zilei de vineri, cel puțin până la orele amiezii, tot prin nordul, centrul, vestul țării, dar condiții de ploi slabe sunt și prin restul țării.

Weekendul vine din nou cu precipitații la nivelul întregii țări. La început, sâmbătă, vorbim de ploi prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, zonele montane, pentru ca ziua de duminică să o începem cu ploi în cea mai mare parte a țării, în timp ce prin Maramureș, nordul și centrul Moldovei, nordul Transilvaniei să avem parte de ploi, lapoviță și ninsori. Se vor strânge, prin acumulare, cantități de 10 –15 l/mp.

O săptămână care va aduce cantități de 20  – 25 de l/mp prin Banat, Crișana, Transilvania, în timp ce prin Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea nu se vor strânge mai mult de 7 – 10 l/mp. Cele mai mari cantități le vom avea prin Apuseni, Maramureș, Orientali, 60 – 70 l/mp.

Strat de zăpadă

Avem în continuare zăpadă la munte, mai ales pe creste (30 – 50 cm), dar de interes se arată ziua de duminică, ninsorile așteptate să cadă prin Moldova urmând să depună un strat mic de 2 – 4 cm prin nordul și centrul regiunii.

vremea săptămânală 06 12 martie 2023

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇