Chiar dacă la întrebarea de sus ne dorim cu toții să știm răspunsul încă de prin septembrie, dacă s-ar putea, este încă prematur să putem prognoza cu exactitate vremea de sărbători.
Totuși, semnalele pe termen mediu și lung ne arată un decembrie mai cald decât normalul perioadei dar și mai bogat în precipitații. Iar dacă vom avea parte și de iarnă în adevăratul sens al cuvântului depinde, ca de fiecare dată în ultimii ani, doar de vortexul polar.
Un vortex decuplat între stratosferă și troposferă (ceea ce ar putea fi o veste bună) dar în același timp în intensificare, în lipsa unei activități solare puternice.
Temperaturi:
Din punct de vedere al regimului termic, cele mai noi informații ale celor de la Centrul European de Prognoză (ECMWF) vorbesc despre o lună decembrie care, deși a avut câteva zile, la început, cu un regim termic chiar ușor sub normal, va fi caracterizată de abateri termice pozitive în fiecare din săptămânile rămase.
Este posibil ca în săptămâna Crăciunului (19 – 25 decembrie) să avem parte de un regim termic normal prin Moldova, sudul Olteniei și vestul extrem al Banatului și Crișanei.
Astfel, în aceste regiuni, vom putea vorbi de temperaturi maxime care, în acest interval 19 – 25 decembrie, să nu depășească 2 – 4 grade, în timp ce prin Dobrogea, de exemplu, ne-am putea confrunta cu maxime care să urce chiar spre 9 – 10 grade.
Precipitații:
Veștile sunt bune, mai ales pentru agricultori, din punct de vedere al precipitațiilor. Dacă săptămânile 5 – 11 și 12 – 18 decembrie vin cu regim de precipitații excedentar la nivelul întregii țări, ultimele două săptămâni din an vor fi și ele caracterizate de un regim normal al precipitațiilor.
Cum se traduce acest lucru la nivel de cantități? Prin Moldova, estul Munteniei și NV Dobrogei așteptăm cantități totale în jur de 30 – 40 de l/mp, în timp ce în restul țării se pot acumula și 50 – 60 de l/mp. Prin Munții Banatului, Apuseni și Maramureș am putea avea chiar și 80 – 100 de l/mp.
Cât din aceste precipitații vor fi ninsori? Nordul Moldovei, zonele montane, depresiunile transilvane par a primi cele mai mari cantități de ninsori, cu 20 – 30 de mm, în timp ce în restul țării nu trecem de un 5 – 7, izolat 10 mm.
Avem zăpadă de Crăciun, de Revelion? Se prefigurează un episod de ger în decembrie?
Acestea sunt întrebările pe care orice meteorologi, orice pasionat de meteorologie le primește constant nu doar în decembrie, ci de la primele adieri de toamnă.
Deși este prematur să vorbim la acest moment despre cum va fi vremea de Crăciun și Anul Nou, dar, dacă ne uităm un pic la informațiile oferite de modelările celor de la ECMWF, putem vorbi de o tendință: cel mai probabil o dominantă anticiclonică.
Deși unele modele (mai ales cel american) văd o posibilă coborâre polară puternică după 18 decembrie încolo, aceasta nu prea se susține dacă urmărim situația de la nivel stratosferic în jos. Ca atare, mult mai probabilă este o dominație a maselor de aer calde, așadar cu posibile valori de temperatură peste normalul perioadei.
Cât despre ninsori, acestea par a prefera mai mult nordul și centrul Moldovei, zonele montane, posibil și depresiunile Transilvaniei, zone care s-ar putea bucura inclusiv de strat de zăpadă în perioada Crăciunului și Anului Nou.
Material realizat de Prognoze Meteo:
Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.