După câteva zile de respiro, iar se încălzeşte vremea. Un nou val de caniculă se anunţă pentru a doua parte a acestei săptămâni, cu temperaturi la umbră chiar şi de 41 de grade.
Avem deja informare meteo (miercuri) şi cod galben de caniculă (joi), dar şi un alt cod galben de furtuni pentru sud-estul ţării, inclusiv pe litoral.
Miercuri este în vigoare informarea meteo care anunţă că "în Câmpia Română, Lunca Dunării și Podișul Dobrogei, disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, iar pe alocuri va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 31 și 36 de grade".
Apoi, joi, este cod galben de caniculă în jumătate de ţară. "Valul de căldură se va extinde în vestul, sudul și sud-estul țării, unde va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 25 de grade", precizează ANM.
Tot miercuri este în vigoare şi un cod galben de furtuni, de la ora 12 la 20.
"Local în Dobrogea, nordul și în estul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55...75 km/h), vijelii, descărcări electrice, averse torențiale și grindină. În intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp", arată ANM, care adaugă că manifestări de instabilitate atmosferică vor fi izolat și în restul Munteniei, al Moldovei și în sud-estul Transilvaniei.
Cea mai fierbinte zi
Deocamdată atât de la ANM, dar directorul Elena Mateescu a prezentat detaliat la Antena 3 prognoza meteo pentru zilele următoare şi a precizat care va fi cea mai fierbinte zi. Chiar dacă ne vom topi de căldură, rămân prezente şi furtunile.
”Continuă vremea extremelor meteorologice și în țara noastră.
Miercuri, în special în partea de sud și sud-est a țării, vorbim de o vreme caniculară. Temperaturile se apropie de 35-36 de grade Celsius.
Indicele temperatură-umezeală va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, în timp ce, în special în zonele montane, dar și în Transilvania, în Moldova, în Maramureș, în partea de nord și nord-est a Munteniei vorbim de fenomene de instabilitate atmosferică, care se vor caracteriza prin cantități de apă de peste 20. 30l/m², condiții pentru vijelii și căderi de grindină.
Joi, valul de căldură va cuprinde regiunile vestice, sudice și sud-estice. Ne vom apropia joi de temperaturi, în special în lunca Dunării, de până la 37-38 de grade.
Indicele de temperatură-umezeală va atinge și va depăși pragul critic de 80 de unități, iar vineri va fi cea mai caldă zi din această săptămână, pentru că deja valul de căldură în intensificare va cuprinde toată țara și vom vorbi de temperaturi la scara întregii țări, între 32-41 de grade, cu cele mai ridicate valori în sudul și sud-vestul teritoriului", a precizat şefa ANM.
Cât despre cât va dura acest nou episod de căldură extremă, Elena Mateescu spune că cel puţin până în weekend.
"Vorbim de ziua de miercuri, joi, vineri și sâmbătă, pentru că, sâmbătă, în continuare în Oltenia, în Muntenia, canicula va persista.
Vorbim de temperaturi, sâmbătă, de 38 de grade, în timp ce în partea de vest a țării vom consemna valori în scădere, pentru că acestea nu vor mai depăși 25-26 de grade Celsius.
În același timp, sâmbătă, cu siguranță gradul de instabilitate se va accentua, pentru că deja cunoaștem schimbul de masă de aer foarte cald cu o masă de aer mai rece va aduce fenomene de instabilitate extremă și vorbim avers de averse cu caracter torențial, intensificări de scurtă durată ale vântului în jumătatea de vest a țării”, a mai spus directorul ANM.
ANM a anunţat luni prognoza pentru următoarele două săptămâni. Ne aşteaptă mai întâi acest nou episod de caniculă, apoi o răcire semnificativă, când temperaturile vor scădea sub cele specifice pentru luna august. Șefa ANM: ”O vară a extremelor”