Începem o săptămână de iarnă autentică: ninsori, temperaturi scăzute și vânt intens

Începem o săptămână de iarnă autentică: ninsori, temperaturi scăzute și vânt intens

Primăvară este doar în calendar. Din punct de vedere meteo, săptămâna care urmează va fi, cap – coadă, una de iarnă autentică, cu ninsori în fiecare zi, temperaturi mai scăzute și cu 10, 12 grade sub normalul perioadei. 

Începând de miercuri, și vântul va devenit intens, cu rafale care pot ajunge, prin zonele montane, Muntenia, Moldova, Dobrogea, și la 50 – 60, izolat 70 de km/h.

De altfel, ANM a emis, duminică dimineața, o avertizare de ninsoare și frig pentru toată țara.

Context sinoptic

Și cea de a doua săptămână a lunii martie ne menține, din punct de vedere al contextului sinoptic, tot într-un scenariu mai degrabă de iarnă, generat de un cuplaj termo baric în zona țării noastre dintre un nucleu depresionar mediteraneean umed și un anticiclon est european care, la începutul săptămânii, se poziționează în zona Marii Britanii (centrul baric Martin),  pentru ca mai apoi acesta să fie împins în poziția sa tradițională (pe NE Europei), dorsala sa coborând până în bazinul Mării Mediterane.

ADVERTISING

Tot pe o direcție de deplasare NE – SV vor ajunge în țara noastră și fronturi reci, asta spre jumătatea săptămânii, pentru ca primele zile să fie caracterizate de linii de convergență formate în SV, S și SE țării (care vor potența precipitațiile).

Din punct de vedere al circulației maselor de aer, începem săptămâna cu o masă de aer polar marin prezentă pe aproape tot continentul european (cu excepția Turciei), iar odată cu ziua de marți o nouă coborâre polară viguroasă vine dinspre NE și duce abaterile termice de la 850 hPa și la –10, –12 grade sub normalul perioadei (la 850 hPa).

Temperaturi

Începem săptămâna cu minimele nopții de duminică spre luni negative în aproape toată țara (-0 spre –2, –3 grade, cu –7, –8 grade la munte, iar pe creste chiar spre –10, –11 grade), excepția urmând să fie Banatul, unde am putea avea valori ușor peste 0 grade, până la 1 grad.

ADVERTISING

Maximele zilei de luni pleacă de la –3, –5 grade prin zonele montane (-6, –7 grade pe creste), 1 – 3 grade prin Moldova, Dobrogea, sudul extrem al Munteniei, Transilvania și Maramureș, în timp ce prin restul Munteniei, Oltenia, Banat și Crișana am putea atinge și 5 – 7 grade,

Noaptea de luni spre marți devine și mai rece, astfel că avem parte de minime de la –3 spre –5 grade, doar prin Muntenia fiind posibile valori mai ”plăcute”, spre –1, –2 grade, în timp ce la munte coborâm spre –6, –7 grade, cu –10, –12 grade pe creste. Temperaturile de peste zi mai urcă doar spre valori de 4 – 6 grade, dar prin nordul Moldovei, Muntenia, nordul Olteniei și zonele montane nu depășim valori de la –1, –2 grade spre, izolat 0 grade.

Începând cu dimineața zilei de miercuri, dar și pe parcursul dimineților de joi și vineri vremea devine foarte rece pentru data din calendar, cu minime care coboară, la nivelul întregii țări, spre valori de –6, –8 , în timp ce la munte vorbim de ger în toată regula, cu minime de –13, –15 grade. Situație care se va păstra și pe parcursul weekendului.

ADVERTISING

Scăderea temperaturilor se resimte puternic și în ceea ce privește maximele, astfel că pe parcursul ziei de miercuri avem valori de la –1 grad spre 1,2 grade prin estul Olteniei, Muntenia, Moldova, Dobrogea, Transilvania, în timp ce prin restul Olteniei, Banat, Crișana, Maramureș, mercurul din termometre urcă spre 3 – 5 grade. Aceleași valori și aceeași distribuție a lor o vom avea și pentru zilele de joi și vineri.

Weekendul aduce o îmbunătățire din punct de vedere termic, astfel că sâmbătă maximele la nivelul întregii țări se situează între 3 și 5 grade iar duminică între 5 –7, 8 grade, cu 0 – 2 grade la munte (-2 spre –4 pe creste).

Precipitații

Începem săptămâna cu precipitații în aproape toată țara, excepția urmând să fie nordul Crișanei și al Maramureșului. Cantitățile așteptate să cadă vor pleca de la 2 – 4 l/mp și vor ajunge la un 7 – 10 l/mp prin zonele montane.

Vor fi ninsori, moderate ca intensitate în unele momente, doar prin Banat urmând să fie mai mult condiții de lapoviță (pe timpul nopții de duminică spre luni), pentru ca pe parcursul după amiezii de luni să avem ploi și lapoviță și prin Dobrogea.

Ninsorile rămân de interes și pe parcursul zilei de marți, pentru scurte intervale de timp, prin Oltenia, sudul extrem al Munteniei, Banat, sunt posibile și ploi și lapovițe. Cele mai importante cantități, spre 10 l/mp, le așteptăm în zona Munteniei, inclusiv în zona Bucureștiului.

Despre ninsori vorbim și pe parcursul zilei de miercuri, tot prin Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea și zonele montane. Aceste ninsori nu vor acumula mai mult de 1 – 3 l/mp.

Joi așteptăm ninsori, mai ales prin Oltenia, Moldova, zonele montane și Dobrogea. Vineri va ninge prin Moldova, zonele montane, Dobrogea, Muntenia și Oltenia, ninsori slabe cantitativ, ninsori care vor fi prezente prin Muntenia și sudul Dobrogei inclusiv în prima parte a zilei de sâmbătă.

Strat de zăpadă

O săptămână de ninsori ne oferă șansa de a vedea strat de zăpadă prin toată Oltenia (1 – 3 cm), Muntenia (5 – 7, izolat 10 cm), Dobrogea (3 – 5 cm), Moldova (1- 3 cm), sudul și centrul Transilvaniei (1- 3 cm).

Bineînțeles, zonele montane vor beneficia cel mai mult de ninsori, astfel că stratul de zăpadă din aceste zone rămâne consistent, de la 30 – 40 cm până la 80 – 100 cm pe creste.

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo
Instagram.com/PrognozeMeteo
Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇