Vremea în săptămâna 17–23 ianuarie 2022: ninsori în fiecare zi!

Vremea în săptămâna 17–23 ianuarie 2022: ninsori în fiecare zi!

Ne așteaptă o săptămână cu ninsori, mai ales prin centrul și nordul țării, dar și prin zonele montane. Fulguieli răzlețe sau lapovițe sunt posibile și prin restul țării. Temperaturile, cel puțin prin sudul țării, vor rămâne peste normalul climatologic al perioadei.

Context sinoptic

Săptămâna care urmează va fi caracterizată de o alternanță din toate punctele de vedere. Astfel în ceea ce privește contextul sinoptic, începem săptămână cu prezența unui talveg depresionar coborât spre țara noastră, talveg aparținând unui ciclon islandez (centrul baric Hannelore), apoi intrăm sub influența anticiclonului Azoric (centrul baric Dieter).

Odată cu apropierea weekendului revenim la scenariul de la începutul săptămânii, cu un nou talveg depresionar asociat unui nou ciclon islandez care coboară până spre bazinul Mării Negre.

În ceea ce privește prezența fronturilor atmosferice, începutul săptămânii aduce spre noi avansul unul front rece, care pe parcursul zilelor de luni și marți ne va traversa pe direcție NV – SE.

ADVERTISING

Și la nivelul troposferei medii și înalte avem parte de prezența unor nuclee reci în altitudine, cel din apropierea weekendului viitor fiind un nucleu rece destul de viguros.

Deși la nivelul circulației maselor de aer vorbim tot de o alternanță, vom avea totuși o predominare a coborârilor de aer polar, pe o direcție de deplasare NV – SE, coborârea polară de la finalul săptămânii urmând să ducă abaterile termice la valori și cu –10, –12 grade sub normalul perioadei (la 850 hPa).

Temperaturi

Ziua de luni vine cu temperaturi minime negative la nivelul întregii țări, de la –1 spre –3, –4 grade, cu valori mai coborâte în depresiunile Transilvaniei și zonele montane, spre –7, –9 grade. Maximele zilei urcă, în cea mai mare parte a țării, spre 5 – 7, 8 grade, cu doar 2 – 3 grade prin Transilvania, Maramureș, iar prin depresiuni –1, –2 grade. La munte avem parte de maxime care nu reușesc să treacă de –4, –5 grade.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dimineața zilei de marți aduce o ușoară încălzire prin Muntenia, mai ales, unde minimele devin ușor pozitive, 2 – 3 grade, în timp ce în restul țării avem în continuare parte de valori negative, de la –1, –2 grade prin Oltenia, Moldova, în timp ce prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania mercurul din termometre coboară spre –3, –5 grade.

În zonele montane avem parte de ger, cu temperaturi sub –10 grade, spre –12, –13 grade. Maximele rămân la valori de 4 – 6 grade, doar prin Moldova, Crișana nu avem mai mult de 1- 2 grade. Prin Transilvania, Maramureș rămânem cu maxime negative (-1 spre –3 grade), iar în zonele montane va fi în continuare foarte rece (-5, –7 grade, iar pe creste spre –10, –12 grade).

Dimineața zilei de miercuri vine cu minime foarte scăzute, cuprinse, la nivelul întregii țări, între –4 și –6, –7 grade. În nordul Transilvaniei, Maramureș, zonele montane vorbim de valori chiar de –8, –9 grade, în timp ce pe creste este ger de-a binelea, cu –13, –15 grade.

ADVERTISING

Și maximele zilei marchează o ușoară scădere, astfel că abia mai atingem 2 – 4 grade în cea mai mare parte a țării, cu valori de 0 – 2 grade prin Transilvania, iar în depresiuni și Maramureș avem maxime sub 0 grade (-1, –2 grade). Prin zonele montane vorbim din nou de temperaturi aproape de ger, de la –6 spre –8, –9 grade.

Diminețile zilelor de joi și vineri aduc tot minime negative, –2 spre –4 grade (cu valori mult mai scăzute în Transilvania, Maramureș și zonele montane, spre –6, –7 grade). Totuși, vineri, mai ales prin sudul Olteniei, al Munteniei și Dobrogei ne vom putea bucura și de minime pozitive, spre 2 – 3 grade.

În ceea ce privește maximele zilei de joi, prin sudul Olteniei, prin Muntenia și sudul Dobrogei putem urca chiar la 9 – 11 grade, în timp ce prin Banat, Crișana, Moldova, restul Olteniei, Munteniei și Dobrogei vor fi 4 – 6, 7 grade. În continuare cele mai mici valori diurne le vom avea prin Transilvania, Maramureș (1 – 3 grade), respectiv zonele montane (-1, –2 grade, cu –5, –6 grade pe creste).

Pe parcursul weekendului avem parte de maxime de la 1 spre 3 , 4 grade, cu cele mai mici valori (-0 spre –2 grade) tot prin Transilvania, Maramureș, în timp ce în zonele montane nu apar schimbări majore, tot de la –5, –7 grade (cu –10, –11 grade pe creste) plecăm.

Duminică răcirea se resimte mai puternic în Transilvania, Maramureș, zonele montane, nordul și centrul Moldovei (-4, –6 grade), dar și prin estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea, Crișana (-0 spre –2, –3 grade). Singurele zone cu temperaturi ușor pozitive rămân Oltenia și Banatul (1- 2 grade).

Precipitații

Ziua de luni vine cu ninsori prin zonele montane, nordul Transilvaniei, Maramureș, iar odată cu orele după amiezii și pe parcursul serii vorbim de ninsori (chiar moderate cantitativ), prin toate zonele montane, Transilvania, Maramureș, prin nordul Moldovei avem ploi, lapoviță și ninsoare, iar prin Banat și Crișana ploi și lapoviță.

La finalul zilei ploile și lapovița se mută prin Dobrogea, nordul Munteniei și Oltenia. Cantități mai importante vom avea doar prin zonele montane (10 – 15 l/mp).

Pe parcursul nopții de luni spre marți sunt posibile ninsori slabe și prin estul Munteniei, nordul Dobrogei, pentru ca după amiaza să avem parte de ninsori din nou prin Moldova, zonele montane, Maramureș, Transilvania.

Miercuri avem ninsori slabe doar prin zona Meridionalilor și, izolat, Orientalilor. Ziua de joi aduce din nou ninsori pe arii extinse prin zonele montane, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, în timp ce prin Banat și SV Olteniei avem parte de ploi și lapoviță.

Și pe parcursul zilei de vineri avem parte de ninsori, norocoase fiind tot Maramureș, Transilvania, zonele montane, Banatul, Crișana, dar fulguieli răzlețe sunt posibile și prin Muntenia.

Ziua de sâmbătă aduce ninsori slabe, pe arii extinse în Moldova, zonele montane, Transilvania, Maramureș, izolat și prin nordul Dobrogei. Duminică avem condiții de ninsori slabe doar prin zonele montane.

Ne așteaptă o săptămână secetoasă în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, mare parte din Banat, sudul Dobrogei, cu aproape nici un litru pe metru pătrat precipitații. Prin nordul și centrul Moldovei, prin Transilvania, Crișana, Maramureș se pot acumula un 5 – 10 l/mp. Zonele montane sunt cele mai norocoase, aici urmând să se strângă și 30 – 40 de l/mp.

Toate aceste precipitații vor fi predominant ninsori, în toate regiunile.

Strat de zăpadă

Deși ne apropiem de ultima decadă a lui ianuarie și am trecut deja și de jumătatea iernii, în continuare sudul țării, adică Oltenia, Muntenia, Dobrogea, rămâne fără strat de zăpadă.

Săptămâna care urmează aduce un strat efemer de zăpadă tot prin Moldova (1- 3 cm), Transilvania, Crișana, Banat (1- 3 cm)în timp ce prin Maramureș și zonele montane avem parte de zăpadă din belșug (20 – 30 cm, iar pe creste peste 50 – 60 cm).

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo
Instagram.com/PrognozeMeteo
Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇