Minivacanța de 1 decembrie aduce primii fulgi de zăpadă și în București

Minivacanța de 1 decembrie aduce primii fulgi de zăpadă și în București

Iarna calendaristică, precedată de sărbătoarea Sfântului Andrei și care vine la pachet și cu Ziua Națională a României pare că va aduce din parfumul ei, cu ninsori cu tot, inclusiv în sudul țării, chiar și în București. Astfel, cel mai probabil, parada de la Arcul de Triumf se va desfășura sub o ninsoare frumoasă, care, pe
alocuri, ar putea deveni chiar moderată.

Mult așteptata perioadă de libere din intervalul 30 noiembrie – 01 decembrie va aduce, la nivelul țării noastre, o vreme dominată de un câmp de presiune ridicată, asociată unui vast anticiclon est-european, care va pune stăpânire pe cea mai mare parte a Europei estice, centrale, nordice și vestice. În același timp, în sudul extrem al continentului se va poziționa un nucleu depresionar al cărui talveg se va apropia de granița sudică a țării noastre.

ADVERTISING

De interes pentru zilele care vor urma va fi și circulația maselor de aer, mai ales contrastul termic dintre o masă de aer polar continental, dinspre estul extrem al continentului și o masă de aer cald aflat înspre vest, mase de aer care vor asigura o alternanță de la o zi la alta.

Temperaturi

Maximele zilei de 30 noiembrie vor ajunge la valori de 5 - 6 grade doar prin Banat, Crișana, în timp ce prin Moldova, chiar și nordul Dobrogei sau zonele deluroase ale Munteniei nu vor trece de 2 - 3 grade. În restul țării se pot atinge și 4 grade, în timp ce la munte vor predomina temperaturile apropiate de 0 grade sau chiar negative la altitudine mai mari, spre -2, -4 grade.

ADVERTISING

Regimul termic diurn nu se va schimba foarte mult nici pe 1 decembrie, singura diferență față de ziua precedentă fiind în Oltenia, Muntenia și Dobrogea, unde nu vom avea mai mult de 1 - 2 grade.

Dacă dimineața Sfântului Andrei mai aduce minime pozitive chiar și de 3 - 4 grade prin Oltenia, sudul Munteniei, sudul Moldovei și al Dobrogei (în timp ce în restul țării vorbim de valori doar ușor peste 0 grade, chiar negative prin depresiuni și la munte), dimineața de 1 decembrie, prima zi de iarnă calendaristică va aduce minime de 0 grade și chiar sub 0 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția, poate, a SV extrem al Banatului, unde mai putem ajunge spre un 2 grade. La munte și pe creste mercurul din termometre va coboră și spre -4, -5 grade.

ADVERTISING

Precipitații

Ploile, deja prezente din această seară prin Oltenia, vor continua și până spre a doua parte a dimineții de mâine, 30 noiembrie, dar ele vor apărea și prin Moldova, în a doua parte a nopții și dimineața, în timp ce la munte vor predomina lapovițele și ninsorile.

În a doua parte a zilei de mâine vorbim de lapoviță și ninsori slabe prin mare parte din Moldova, respectiv ploi prin sudul extrem al Olteniei și Munteniei.

Noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie aduce primii fulgi de nea și prin Oltenia (vor predomina, totuși, ploile și lapovița) iar odată cu orele dimineții, lapovița și ninsorile devin de interes în Muntenia, unde pot fi chiar și moderate ca intensitate. Acestea se vor suprapune, cel mai probabil, peste cel mai așteptat moment al Zilei Naționale, parada militară de 1 decembrie de la Arcul de Triumf.

Pe o direcție de deplasare S - N, ninsorile vor ajunge și spre nordul Munteniei, sudul Munteniei, în timp ce prin sud-estul Munteniei, sudul Dobrogei, Transilvania, Oltenia, vor predomina ploile și lapovița.

Nu ne așteptăm la un strat de zăpadă care să conteze, dar nu este exclus ca, măcar pentru câteva ore, să avem parte de un peisaj alb, cu măcar 1 cm de zăpadă inclusiv prin zona Bucureștiului. Vântul va sufla cu viteze care, la rafală, pot ajunge și la 30 - 40 km/h prin Oltenia, Muntenia.

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇