Valurile de căldură extremă, inundațiile și seceta din timpul verii în principalele zone de producție agricolă din lume au redus previziunile privind recoltele. Experții au avertizat asupra creșterii prețurilor la alimente și a agravării foametei, pe fondul îngrijorărilor științifice legate de o eră a eșecurilor simultane ale aprovizionării cu alimente cauzate de schimbările climatice.
Fenomenele extreme cauzate de schimbările climatice ar putea agrava și mai mult situația aprovizionării cu alimente la nivel mondial, care este deja amenințată de invazia Rusiei în Ucraina, Programul Alimentar Mondial (WFP) avertizând că schimbările climatice sunt acum cauza foametei la nivel mondial.
Vara schimbărilor climatice și a recoltelor foarte slabe
Vara din emisfera nordică, una dintre cele mai călduroase înregistrate vreodată, a fost marcată de secetă, valuri de căldură și temperaturi ridicate care au afectat culturile în multe părți ale lumii, inclusiv în unele dintre cele mai importante regiuni producătoare de alimente din lume.
Schimbările climatice au jucat un rol important în majoritatea acestor evenimente: căldura extremă este cea mai bine stabilită consecință a încălzirii globale provocate de om, care, de asemenea, face ca valurile de căldură să fie mai frecvente și mai intense. Unele dintre consecințele recente și actuale ale fenomenelor meteorologice extreme asupra culturilor la nivel mondial includ:
- În SUA, seceta provoacă pierderi agricole. Potrivit American Farm Bureau Federation, 60% din vestul, sud-vestul și câmpiile centrale sunt afectate de condiții de secetă intensă în acest an. Printre consecințe se numără scăderea randamentului culturilor, disponibilitatea redusă a apei și faptul că fermierii sunt nevoiți să își vândă animalele. Se așteaptă ca recolta de porumb să fie cea mai mică din 2019. SUA este principalul producător de porumb din lume și cel mai mare exportator de cereale.
- În Europa, aproximativ 47% din suprafața continentului se află în condiții de avertizare de secetă, iar 17% în stare de "alertă". Situația s-a înrăutățit în ultimele luni, cu o vară foarte caldă și mai multe valuri de căldură care au adus temperaturi record în multe regiuni. Seceta a fost descrisă ca fiind "cea mai gravă din ultimii 500 de ani".
Producția de alimente a fost afectată, estimându-se că producția de porumb din acest an va fi cu 16% sub media pe cinci ani. Producția de cereale în țările mari producătoare, cum ar fi Franța și România, ar putea înregistra pierderi de până la 14 și, respectiv, 35%. În Italia, seceta și nivelurile scăzute ale apei pentru irigații afectează producția de orez, cu o scădere estimată de 30% a randamentelor în acest an. Uniunea Europeană a produs 286,5 milioane de tone de cereale în 2020, ceea ce face ca regiunea să fie al patrulea mare producător mondial. - În China, temperaturile foarte ridicate și condițiile de secetă din ultimele două luni amenință culturile. Țara se confruntă cu una dintre cele mai călduroase veri înregistrate vreodată, autoritățile declarând că aceste condiții reprezintă o amenințare serioasă pentru recolte. Deși China consumă cea mai mare parte a alimentelor pe care le produce, randamentele reduse din acest an în țară ar putea adăuga presiune asupra comerțului internațional și ar putea duce la creșterea prețurilor la alimente. Orezul și porumbul sunt culturile cele mai afectate, nu doar de căldura extremă, ci și de ploile abundente din partea de nord-est a țării. Schimbările climatice ar putea juca, de asemenea, un rol în acest caz. Pe măsură ce planeta se încălzește, atmosfera poate reține mai mulți vapori de apă, favorizând ploi mai intense.
- În India, temperaturile extreme care au început în martie și s-au prelungit timp de mai multe săptămâni au afectat culturile și au redus randamentele. Suprafața cultivată cu orez este cu 8% mai mică decât în sezonul trecut din cauza lipsei de precipitații în unele locuri. India este responsabilă pentru 40% din comerțul mondial cu orez și este cel mai mare exportator mondial. Pe lângă valul de căldură, țara s-a confruntat și cu o scădere a precipitațiilor, cu un nivel al precipitațiilor cu 71% sub medie. Producțiile de legume din Himachal Pradesh și Jammu și Kashmir au fost reduse cu 40-50%.
- Inundațiile din Pakistan vor afecta, de asemenea, producția de alimente. Se așteaptă ca recoltele de orez să scadă cu aproximativ 31%, ceea ce va avea consecințe internaționale, deoarece țara este al patrulea exportator mondial de cereale. Legumele cheie, precum ceapa și roșiile, au fost, de asemenea, afectate.
Schimbările climatice și eșecurile mai multor grânare ale planetei
Cercetătorii în domeniul climei au descoperit că temperaturile globale în creștere vor majora riscul de pierdere simultană a recoltelor în regiunile mari producătoare de alimente - cunoscute sub numele de pierderi multiple sau șocuri simultane ale aprovizionării cu alimente - așa cum s-ar putea întâmpla anul acesta.
Numeroase studii (a se vedea aici, aici și aici) concluzionează că, pe măsură ce planeta se încălzește, este mai probabil ca fenomenele meteorologice extreme să aibă loc simultan în principalele grâne de pâine, deoarece schimbările pe scară largă ale temperaturilor de la suprafața mării influențează randamentul culturilor, existând dovezi că aceste variații sunt legate între ele, ceea ce înseamnă că randamentul culturilor din diferite zone este conectat. Acest lucru a fost inclus în cel mai recent raport al IPCC privind impactul schimbărilor climatice.
Consecințele vor fi mai grave în țările mai sărace, unde prețurile mai mari ale alimentelor vor crește riscul de foamete și de insecuritate alimentară din cauza vulnerabilității sistemului alimentar industrializat.
Citește articulul integral pe Infoclima