Martie, prima lună de iarnă? Cum va fi vremea

Martie, prima lună de iarnă? Cum va fi vremea

Dacă tot am avut primăvară prin lunile de iarnă, iată că acum a venit și reversul și avem parte de iarnă în prima lună de primăvară.

La acest scenariu contribuie și faptul că vortexul polar este în plină dezintegrare, iar de acolo avem mult aer rece polar care se va direcționa către zonele joase.

Martie vine, așadar, cel puțin până în jurul datei de 21, cu frig, ninsori, vreme mai degrabă de început de iarnă.

Din păcate pentru agricultori, cantitățile cele mai optimiste de precipitații așteptate să cadă nu vor acoperi deficitul creat de seceta din lunile de iarnă.

Ce se întâmplă și din ce motiv

Prima lună de primăvară este cunoscută, din bătrâni, dar și climatologic, pentru alternanța pe care o oferă între zilele cu adevărat de primăvară, plăcute, calde, cu mult soare și zilele ce par de iarnă autentică, care nu mai vrea să plece de la noi.

Aceste schimbări și alternanțe apar din cauza modificărilor de circulație a aerului din zona noastră, dar și din cauza retragerii dorsalei anticiclonului est-european spre estul extrem, ceea ce permite avansul spre regiunea noastră a aerului cald și umed dinspre Atlantic și Mediterana.

ADVERTISING

Cel puțin pentru primele două decade ale lunii martie, acest scenariu sinoptic nu se păstrează. Anticiclonul Est-European nu doar nu se retrage, dar persistă și chiar avansează mult spre regiunea țării noastre, urmând ca abia din ultimele 10 zile ale lunii martie să vedem o slăbire a influenței acestuia în România.

Persistența influenței anticiclonului est european se observă și la nivelul circulației, una dominată de aerul rece, polar, venit pe direcție NE – SV, E – V, asta cel puțin până în jurul datei de 20 martie.

Când vorbim despre contextul sinoptic al acestei luni trebuie să ne aruncăm o privire și la nivelul stratosferei, cea care ne-a furat orice șansă de iarnă veritabilă în sudul țării și care, iată, acum, prin schimbările apărute, a adus inclusiv pentru aceste regiuni ale țării episoade de iarnă, cele mai consistente din ultimul an.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De ce se întâmplă acest lucru? Vortexul stratosferic, cel care a atins record după record în lunile de iarnă, a avut parte de un episod de încălzire stratosferică (SSW), ceea ce a determinat perturbarea sa și, odată cu aceasta, un proces de degradare care, deși greu de estimat acum dacă va fi rapid sau lent, este cert și ireversibil.

Asta și pentru că, climatologic, ne apropiem și de momentul în care vortexul stratosferic este înlocuit de anticiclonul stratosferic.

Ceea ce face însă ca degradarea acestui vortex să fie de interes pentru cum va fi vremea atât pentru luna martie dar, posibil, și pentru luna aprilie, este cantitatea foarte mare de aer rece care a rămas în zona polară și care, odată cu destrămarea vortexului, va avea coborâri tot mai dese spre regiunile joase.

Ce temperaturi vor fi

Am început luna martie cu temperaturi mult sub normalul perioadei, temperaturi specifice mai degrabă unui mijloc de februarie, iar acest lucru se păstrează și în această săptămână, dar și următoarea (14 – 21 martie), când vorbim de valori termice cu abateri negative spre –2, –3 grade sub normalul perioadei, iar prin sudul Munteniei, Dobrogea, chiar și spre –4, –5 grade sub normal.

ADVERTISING

Lucrurile revin la normalul primei luni de primăvară începând cu săptămâna 21 – 28 martie, când regimul termic va fi normal în aproape toată țara, ceva mai cald urmând să fie prin Crișana, Maramureș, iar mai rece tot prin sudul Munteniei și Dobrogea.

Ultimele zile ale lui martie aduc deja o încălzire semnificativă la nivelul întregii țări (abateri termice pozitive spre 2 – 3 grade peste normal), cu excepția Transilvaniei unde rămânem cu valori apropiate de normalul perioadei.

Vom avea ninsori în toată luna martie

Veștile nu sunt deloc bune din punct de vedere al precipitațiilor, martie fiind o lună importantă pentru agricultori. Din păcate, deși primele 10 zile ale lunii au adus ceva ninsori slabe prin multe zone din țară, abia am strâns o cantitate de 8.9 l/mp, ceea ce plasează, cel puțin la acest moment, luna martie 2022 ca fiind cea mai secetoasă din 2000 până acum.

Iar situația nu se va schimba, întreaga lună martie urmând să fie deficitară la capitolul precipitații.

Defalcat pe săptămâni, până pe 21 martie, cei de la ECMWF nu estimează că se vor acumula mai mult de 3 – 5 l/mp prin bună parte din țară, doar prin zonele montane și nordul Munteniei fiind posibile și cantități spre 7 – 10, 15 l/mp.

Ultima decadă a lui martie pare a fi, conform celor de la ECMWF, cea care să mai redreseze un pic lucrurile și să ajungem, la nivelul întregii țări, la cantități între 20 – 25 de l/mp, mai ridicate, spre 30, 40 de l/mp prin zonele montane, nordul Munteniei și al Olteniei, sudul Transilvaniei.

Din aceste cantități de precipitații, prin zonele montane vor fi și ninsori (spre 20 – 25 mm), dar și în restul țării mai putem vedea fulgi de nea pe tot parcursul lunii martie.

Estimare meteo martie 2022

Material realizat de Prognoze Meteo:

Facebook.com/PrognozeMeteo

Instagram.com/PrognozeMeteo

Puteți susține financiar acest proiect pe: Patreon.com/PrognozeMeteo.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇