Viitorul verde al orașelor: de ce sunt esențiale inițiativele cetățenești

articol scris de Bettina Päri, Tânăr Ambasador pentru Energie EUSEW.
Viitorul verde al orașelor: de ce sunt esențiale inițiativele cetățenești
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Implicarea cetățenilor joacă un rol esențial în tranziția energetică, iar inițiativele cetățenești, precum Forumul European al Tineretului pentru Energie, oferă oportunități concrete de participare activă.

De ce este important să-i implicăm pe cetățeni?

Participarea activă a cetățenilor la tranziția energetică este un subiect tot mai discutat în sectorul energiei durabile. Totuși, dincolo de acest cadru specializat, tema se bucură de mai puțină atenție la nivelul publicului larg, iar implicarea reală a oamenilor în inițiativele cetățenești rămâne scăzută. De ce se întâmplă acest lucru și cum putem schimba situația?

Pentru fi atins obiectivul ca 100 de orașe să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2030, inițiativele cetățenești sunt esențiale pentru a genera o schimbare reală. O abordare exclusiv de sus în jos îi poate face pe oameni să se simtă excluși din proces, în timp ce proiectele cetățenești creează oportunități directe de implicare, inspirând comunitățile să acționeze.

Acest principiu nu se aplică doar orașelor – prin astfel de inițiative, tranziția energetică devine un proces făcut împreună cu cetățenii, nu impus de sus. Un exemplu concret de inițiativă cetățenească în care am avut oportunitatea să mă implic este Forumul European al Tineretului pentru Energie.

Rezultatele Forumului European al Tineretului pentru Energie

În luna octombrie, 50 de tineri profesioniști și studenți au fost selectați pentru a participa la Forumul European al Tineretului pentru Energie (EYEF). Organizată de Rețeaua Europeană a Tineretului pentru Energie, această inițiativă reunește tineri și alți actori din domeniul energiei pentru a discuta despre tranziția energetică.

Timp de două luni, șase echipe s-au întâlnit online săptămânal pentru a elabora șase propuneri de politici axate pe rolul orașelor în tranziția energetică. Potrivit participanților, cele mai urgente probleme care trebuie abordate sunt sărăcia energetică, implicarea comunității și colaborarea interdisciplinară, optimizarea consumului rezidențial de energie, mobilitatea electrică, mecanismele de finanțare în sectorul energetic și planificarea urbană sustenabilă.

Evenimentul în sine este un exemplu concret de inițiativă cetățenească, care îi oferă publicului posibilitatea de a contribui direct la procesul de tranziție energetică.

În cadrul propunerii privind implicarea comunității și colaborarea interdisciplinară, a fost sugerat un program care prevede crearea funcției de ambasador comunitar pentru energie. Acesta ar avea rolul de a-i ajuta pe cetățeni să ia decizii sustenabile la nivel individual, acționând ca punct de informare în comunitate.

Astfel, ambasadorii ar contribui la o mai bună înțelegere de către cetățeni a aspectelor tehnice din domeniul energiei, facilitând implicarea activă a acestora în tranziția energetică.

Această inițiativă demonstrează că și cei aflați afara sectorului energiei verzi pot juca un rol în tranziția energetică, cu atât mai mult cu cât ambasadorii sunt aleși chiar din comunitățile locale. Pe lângă acest program dedicat ambasadorilor comunitari pentru energie, au mai existat și alte propuneri, care s-au concentrat pe: mobilitate urbană sustenabilă, extinderea oportunităților de participare pentru locuitori, dezvoltarea comunităților energetice universitare, valorificarea potențialului orașelor mici și implementarea unor acțiuni sustenabile în mediul urban. Aflați mai multe despre aceste propuneri!

În urma acestui eveniment, a fost elaborat un document de poziție care reunește cele șase propuneri de politici. Publicat sub titlul „Orașele sustenabile ale viitorului”, acest raport prezintă soluții concrete, cetățenești, care pot fi aplicate în diverse contexte. Toate cele șase propuneri au fost prezentate la Conferința Părților de anul acesta, desfășurată la Baku.

Rezultatele Forumului European al Tineretului pentru Energie subliniază un aspect esențial: pentru a atinge obiectivul ca orașele să devină neutre din punct de vedere climatic și pentru a asigura succesul tranziției energetice, implicarea cetățenilor este esențială. Raportul menționat oferă un exemplu concret despre cum poate fi realizat acest lucru, însă există numeroase alte inițiative de succes, pe care le prezentăm mai jos.

Prin inițiative locale și prin implicarea activă a cetățenilor, facem încă un pas spre un viitor mai sustenabil pentru toți.

Linkuri recomandate

  1. Estamos muy verdes
  2. Go-Green office in Eindhoven
  3. INCLU:DE - Just and inclusive climate action in German cities
  4. Communities for the future
  5. REScoop.eu

Articol scris de Bettina Päri în parteneriat cu Săptămâna Europeană a Energiei Durabile 2025 (EUSEW), cu privire la rolul esențial pe care îl joacă implicarea cetățenilor în tranziția energetică. Pentru apeluri deschise și mai multe informații, vizitați ec.europa.eu/eusew.

Bettina-Pari

Bettina Päri are 21 de ani și este studentă la Universitatea din Tartu, Estonia, unde studiază economie și limba germană. În prezent, își continuă studiile la Universitatea din Potsdam, Germania, unde cercetează impactul crizei energetice din 2022 asupra consumului de energie curată din Germania. Este activ implicată în inițiative coordonate de tineri, precum Forumul European al Tineretului pentru Energie 2024 și Ziua Europeană a Tineretului 2025, contribuind, de asemenea, la educația și conștientizarea privind energia curată în Potsdam. Bettina își propune să se implice în cât mai multe moduri posibile și să facă auzită vocea tinerilor în tranziția energetică.

Acest articol este o contribuție din partea unui partener. Toate drepturile sunt rezervate. Nici Comisia Europeană, nici vreo persoană care acționează în numele acesteia nu își asumă responsabilitatea pentru modul în care ar putea fi utilizate informațiile din acest articol. Opiniile exprimate îi aparțin exclusiv autorului/autorilor și nu trebuie considerate ca reprezentând poziția oficială a Comisiei Europene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇