Un imens depozit subteran de fosfor descoperit în sud-vestul Norvegiei ar putea fi suficient pentru a susține producția de mașini electrice, panouri solare și îngrășăminte timp de un secol.
În 2018, Norge Mining descoperea o rezervă subterană de fosfor într-o regiune din sud-vestul Norvegiei. Compania anunță acum că volumul acestui zăcământ este de 70 de miliarde de tone. Descoperirea este crucială într-un moment în care Europa are probleme cu aprovizionarea cu fosfor, un element-cheie pentru multe tehnologii verzi, dar și pentru agricultură, notează Euronews.
La începutul acestui an, cercetătorii au avertizat cu privire la pericolul unui "armafosfoghedon". "Ne trebuie un mod mai inteligent de a folosi fosforul. Dacă nu, ne vom confrunta cu o calamitate", a spus profesorul Phil Haygarth, de la Universitatea Lancaster, pentru The Guardian. Iar profesorul Penny Johnes a fost mai direct: "Fără fosfor nu există viață pe Pământ."
În 2012, guvernul olandez a întocmit un raport care avertiza asupra iminenței unui deficit de fosfat. Rusia controlează cel mai mare depozit de acest tip, dar importurile s-au redus după invadarea Ucrainei.
Şi Maroc, China, Iran și Siria dețin depozite mari de minereu, însă impactul războiului se resimte în continuare, ducând la creșterea prețurilor îngrășămintelor.
Economia globală are nevoie de 45 de milioane de tone de fosfor pe an. Odată extras, mineralul este transformat în acid fosforic și are o gamă largă de utilizări, inclusiv producția de baterii cu litiu-fier-fosfat și hrana animalelor.
Norge Mining a confirmat că zăcământul din Scandinavia ar putea să asigure necesarul mondial pentru producția de baterii și panouri solare în următorii 100 de ani.
Există, însă, o problemă: procesarea fosforului generează emisii mari de carbon, acesta fiind unul dintre motivele scăderii producției din Europa în ultimii ani. Norge Mining plănuiește să capteze carbonul rezultat și să-l stocheze pentru a elimina impactul asupra mediului, deși eficiența acestei tehnologii încă ridică semne de întrebare.
Îngrășămintele cu fosfat au devenit esențiale pentru asigurarea producției alimentare globale. Dar scurgerea acestora în apă a fost asociată cu dezvoltarea algelor care amenință stocurile de pește și produc metan, contribuind la încălzirea planetei.
După descoperirea depozitului subteran, ministrul norvegian al Comerțului și Industriei, Jan Christian Vestre, a spus că țara sa are "o obligație" de a dezvolta "cea mai sustenabilă industrie minieră".
Zăcământul din Norvegia nu cuprinde doar fosfat, ci și metale rare. Cantități mari de titan, folosit frecvent în chirurgie pentru înlocuirea articulațiilor și în producția de avioane, dar și vanadiu, element chimic utilizat în siderurgie pentru întărirea oțelului, au fost descoperite în depozitul respectiv.