Un satelit conceput pentru a monitoriza emisiile de metan cauzate de om a dispărut fără urmă de pe orbita Pământului.
MethaneSAT, satelitul în valoare de 88 de milioane de dolari, a fost lansat pe orbita planetei noastre la bordul unei rachete SpaceX în martie 2024 și ar fi trebuit să adune informații despre gaze cu efect de seră pentru următorii cinci ani.
Însă, în ultimele săptămâni, operatorii satelitului, organizația nonprofit Fondul pentru Apărarea Mediului (Environmental Defense Fund), nu au mai reușit să intre în legătură cu nava spațială. Iar acum, centrul de control a transmis că MethaneSAT a rămas fără energie, astfel că orice speranță de restabilire a contactului a fost spulberată, scrie Futurism.
”Cel mai probabil nu este recuperabil”, a transmis organizația. Deocamdată, cauza pierderii de energie nu este cunoscută, iar o investigație a fost declanșată.
Pierderea este majoră pentru că misiunea urma să folosească instrumente avansate de spectrometrie pentru a măsura emisiile din spațiu și pentru a le identifica până la sursă cu înaltă precizie. Proiectul a fost sprijinit de Google și fondatorul Amazon Jeff Bezos.
Informațiile colectate de satelit, disponibile deja, au dezvăluit că instalații petroliere și de gaze în America de Nord și Asia Centrală emit cantități mult mai vaste de metan decât era așteptat.
”Misiunea a fost un succes remarcabil din punct de vedere științific și tehnologic, cât și pentru influența sa de durată asupra industriei și reglementatorilor la nivel global. Vom continua să procesăm datele colectate de satelit și vom dezvălui emisiile cauzate de producția globală de petrol și gaz în următoarele luni”, a mai transmis organizația nonprofit.
Metanul captează de 28 de ori mai multă căldură decât dioxidul de carbon și este considerat al doilea cel mai mare contribuitor la încălzirea globală.
Pentru ca marii poluatori să fie trași la răspundere, organizații precum NASA monitorizează emisiile de metan din spațiu. Mulți își puneau încrederea în MethaneSAT grație acurateții sale.