Elveția și Italia au fost de acord să redeseneze granița care traversează un vârf alpin, în condițiile în care topirea ghețarilor a schimbat frontiera definită istoric.
Cele două țări au fost de acord cu modificările din zona Matterhorn, unul dintre cei mai înalți munți din Europa, care se întinde pe regiunea Zermatt din Elveția și pe Valea Aosta din Italia, scrie The Guardian.
Ghețarii din Europa, continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume, se retrag într-un ritm accelerat din cauza schimbărilor climatice cauzate de oameni.
„Secțiuni semnificative ale graniței sunt definite de liniile bazinelor de apă sau de creastă ale ghețarilor, sau de zăpadă perpetuă. Aceste formațiuni se schimbă din cauza topirii ghețarilor”, a spus guvernul elvețian.
Celebra stațiune de schi Zermatt este afectată de schimbare, cele două țări fiind de acord să modifice granița din jurul reperelor Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel și Gobba di Rollin în funcție de interesele lor economice.
O comisie mixtă italiano-elvețiană a fost de acord cu modificările în luna mai 2023. Elveția a aprobat oficial tratatul vineri, iar Italia urmează să îl semneze.
Foto: Spotmedia
Modificările vin după un dezacord între cele două țări asupra teritoriului vârfului, care a durat ani de zile.
Ghețarii elvețieni au pierdut 4% din volum în 2023, al doilea cel mai mare declin anual înregistrat, conform Academiei Elvețiene de Științe. Cea mai mare scădere a fost de 6% în 2022.
Rămășițele unui alpinist german care a dispărut în timp ce traversa un ghețar de lângă Matterhorn în urmă cu aproape 40 de ani au fost descoperite în iulie anul trecut, după topirea gheții.
Experții din Italia au spus în această lună că ghețarul Marmolada, care este cel mai mare și cel mai simbolic din Dolomiți, s-ar putea topi complet până în 2040, ca urmare a creșterii temperaturilor.
Prăbușirea unei părți din Marmolada a ucis 11 persoane în 2022.
Ghețarul a fost măsurat în fiecare an din 1902 și este considerat un „termometru natural” al schimbărilor climatice.