Înlocuirea combustibililor fosili cu energie regenerabilă s-ar putea traduce prin economii totale de până la 12 mii de miliarde de dolari la nivel global până în 2050, potrivit unui studiu al Universităţii Oxford care contestă ideea că o tranziţie rapidă către sursele de energie curată ar fi costisitoare.
Preţul gazelor naturale a crescut puternic pe fondul îngrijorărilor cu privire la aprovizionare, în timp ce în cazul energiei regenerabile costurile sunt în scădere.
“Concluzia noastră centrală este aceea că ar trebui să continuăm la viteză maximă tranziţia către energia verde, deoarece vom economisi bani”, spun cercetătorii citaţi de BBC.
Concluziile studiului publicat în jurnalul Joule se bazează pe analiza datelor istorice privind preţurile energiei regenerabile şi ale combustibililor fosili şi pe prognoze privind modul în care ele vor evolua.
În cazul combustibililor fosili, datele din ultimii 100 de ani arată că, luând în calcul inflaţia şi fluctuaţiile pieţei, preţul nu s-a schimbat prea mult. Energia regenerabilă are un istoric mai scurt, însă chiar şi aşa este evident faptul că, datorită dezvoltării continue a tehnologiei, costurile energiei solare şi eoliene au scăzut cu aproape 10 la sută de la an la an. Cercetătorii se aşteaptă ca această tendinţă să continue.
Potrivit BBC, fotovoltaicele şi eoliene sunt deja cele mai ieftine opţiuni în cazul proiectelor noi, dar se caută în continuare cele mai bune soluţii pentru a stoca energia din aceste surse şi pentru situaţiile în care condiţiile meteorologice afectează producţia.
C.S.