Colectare selectivă: Ghidul de colectare selectivă a deșeurilor care te va ajuta să contribui la protejarea mediului înconjurător

Colectare selectivă: Ghidul de colectare selectivă a deșeurilor care te va ajuta să contribui la protejarea mediului înconjurător
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Colectarea selectivă este una dintre cele mai importante etape ale reciclării, alături de procesarea și separarea anumitor componente ale deșeurilor. Activitățile pe care le întreprindem zi de zi generează cantități foarte mari de deșeuri. Acestea pot fi de diverse tipuri – metal, aluminiu, lemn, sticlă, hârtie sau plastic. Cele mai multe deșeuri care conțin aceste materiale pot fi reciclate și, automat, reutilizate. 

Această soluție contribuie la protecția mediului înconjurător și reduce impactul negativ asupra naturii. Prin urmare, țările membre ale Uniunii Europene au decis să elaboreze un proces obligatoriu de colectare selectivă a deșeurilor pe care fiecare cetățean al țării trebuie să-l respecte pentru protejarea mediului înconjurător.

În acest articol vei descoperi ce reprezintă colectarea selectivă a deșeurilor, ce deșeuri pot fi colectate selectiv și reciclate, care sunt containerele corespunzătoare în funcție de tipurile de deșeuri și ce etichete conțin, care sunt beneficiile acestui proces și detalii despre legislația din Europa și România în ceea ce privește acest domeniu. 

1. Colectarea selectivă - Ce este?

Zi de zi se acumulează o cantitate enormă de deșeuri, care afectează suprafețe foarte mari de sol și poluează apele, precum râurile, mările și oceanele. Consecințele sunt nefaste atât pentru sănătatea umană, cât și pentru mediul înconjurător. Din aceste motive, toți specialiștii au recomandat ca deșeurile să nu se mai adune la comun, într-un singur container, ci pe categorii, pentru a facilita reciclarea materialelor care pot fi reutilizate pentru realizarea altor articole necesare activităților umane. 

ADVERTISING

Așadar, colectarea selectivă înseamnă: 

  • Sortarea deșeurilor de către fiecare persoană care a folosit respectivele produse. Se recomandă ca acestea să fie sortate în saci speciali sau în containere specifice;
  • Acești saci ce conțin deșeurile sortate vor fi strânși de firmele autorizate;
  • Apoi, deșeurile sortate vor fi procesate și reciclate în spațiile de reciclare special amenajate.

Cum se identifică materialele reciclabile?

Materialele care pot fi reciclate se pot identifica foarte ușor, datorită semnului inscripționat pe fiecare produs ce arată dacă acesta se poate reutiliza. Produsul se va putea refolosi prin intermediul procesării industriale, iar în unele cazuri, îl poți păstra pentru a-l refolosi în continuare.

Acest semn care te ajută să identifici materialele reciclabile se poate recunoaște foarte ușor datorită celor trei săgeți răsucite ce se unesc și formează o buclă. Această buclă se numește Mobius, fiind un simbol al reciclării recunoscut la nivel mondial.

logo Mobius pentru selectarea deșeurilor

1.1. Ghid de colectare selectivă a deșeurilor - Cum se face corect colectarea selectivă a deșeurilor?

Colectarea selectivă are ca principal scop evitarea aruncării la groapa de gunoi a anumitor materiale importante, care se pot utiliza din nou după ce au trecut prin procesul reciclării. Acest lucru va contribui semnificativ la reducerea exploatării naturii și a resurselor naturale. 

De asemenea, colectarea selectivă se va realiza în mod corect dacă fiecare persoană respectă ghidul stabilit pentru această activitate, pentru a obține rezultatele dorite, la nivel mondial.

Așadar, iată cei patru pași necesari pentru colectarea selectivă a deșeurilor într-un mod corect. Aceștia te vor ajuta să contribui la acest proces important pentru protejarea mediului înconjurător:

ADVERTISING
  • Tipul de deșeu trebuie identificat conform materialului din care a fost confecționat. De exemplu, sticlă, metal, plastic, hârtie sau deșeuri reziduale. De asemenea, se va face și trierea materialelor ce pot fi reutilizate. 
  • Pentru a nu dăuna procesului de reutilizare, este necesară curățarea deșeurilor de resturile alimentare. În felul acesta, procesul de reutilizare se va realiza cu succes. Este recomandat să se curețe, în mod special, deșeurile confecționate din sticlă, plastic sau metal. 
  • Pentru realizarea unui spațiu mai mare în locul de depozitare a deșeurilor, este necesară presarea, turtirea sau plierea acestora. 
  • Pentru persoanele care locuiesc la casă, gunoaiele se vor depune în saci speciali. În schimb, pentru locatarii la bloc, deșeurile se vor recicla la containerele colorate, marcate în funcție de materialul din care sunt fabricate. 

Ghid de colectare selectivă a deșeurilor

Pentru facilitarea procesului de colectare selectivă, s-a stabilit un set de culori, etichete sau de marcaje specifice ce au fost plasate pe containerele obișnuite și folosite în mod normal. 

pubele pentru selectarea colectivă
Foto: Unsplash

Așadar, există un set de cinci culori care marchează fiecare tip de material ce se poate colecta selectiv, urmând să fie reciclat:

  • Containerele/pubelele care au culoarea albastru - sunt utilizate pentru colectarea hârtiei și a cartonului care sunt curate și nu prezintă resturi alimentare sau urme de umiditate. Pentru a încăpea o cantitate cât mai mare de deșeuri într-un singur container, este recomandat ca hârtia sau cartonul să fie împăturite.
  • Containerul/pubela care are culoarea galben - este utilizat pentru depozitarea deșeurilor fabricate din metal sau din plastic. Se recomandă ca sticlele din plastic să nu prezinte resturi alimentare. De asemenea, va trebui să se scoată dopul, necesitând să fie presat, alături de celelalte deșeuri din plastic sau metal. Aceeași condiție este valabilă și în cazul dozelor ce conțin sau a cutiilor de conserve ce conțin materiale din plastic. De menționat că deșeurile medicale, inclusiv cele ce conțin plastic, nu se vor depozita în containerul galben. Pentru astfel de deșeuri există containere/pubele care sunt special destinate deșeurilor medicale.
  • Containerul/pubela care are culoarea verde - este utilizat pentru depozitarea obiectelor fabricate din sticlă. În momentul în care sunt depuse, trebuie să fie curate și fără capac. În cazul oglinzilor și a geamurilor, acestea nu se introduc în containerul verde, ci în pubele speciale, destinate materialelor de construcții.
  • Containerul/pubela maro - este utilizat pentru aruncarea resturilor biodegradabile, așa cum sunt legumele, fructele, cafeaua, cerealele, pâinea, hârtia umedă sau șervețelele din hârtie.
  • Containerul negru - este utilizat pentru aruncarea deșeurilor care nu pot fi reciclate. De exemplu, reziduuri de carne, scutece folosite, resturi de la animalele de companie sau alte ambalaje care nu se pot curăța. Resturile din containerul negru vor ajunge la groapa de gunoi.
ADVERTISING

Există anumite categorii speciale de gunoaie/deșeuri ce se vor colecta într-un mod diferit. Acestea sunt următoarele:

  • Deșeurile textile;
  • Deșeurile din construcții;
  • Echipamentele electrice și electronice vechi;
  • Deșeurile foarte mari ca volum, ce nu au loc în containere.

Aceste categorii speciale sunt colectate de către primăriile din fiecare oraș. De asemenea, pot fi colectate și de către anumite firme ce sunt specializate în acest domeniu, prin achitarea unei taxe care va fi suplimentară pentru realizarea acestui proces.

1.2. Colectarea selectivă a deșeurilor - Care sunt beneficiile colectării selective a deșeurilor?

Colectarea selectivă a deșeurilor menajere are beneficii majore atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere ecologic. Printre principalele avantaje majore, se numără:

  • Reducerea cantității de reziduuri care ajunge la groapa de gunoi - cu până la 80%;
  • Economisirea unor resurse naturale vitale care ar ajunge la groapa de gunoi în alte condiții;
  • Colectarea selectivă contribuie la economisirea apei sau a energiei electrice, prin refolosirea materialelor;
  • Un alt aspect important al colectării selective este reducerea poluării, ca urmare a unor cantități mai mici de deșeuri care sunt aruncate la groapa de gunoi;
  • Crearea de locuri de muncă suplimentare pentru reciclarea selectivă, dezvoltându-se o nouă industrie atât în România, cât și în restul țărilor.

2. Legea privind colectarea selectivă a deșeurilor - Ce spune legislația?

În urma aderării la Uniunea Europeană, în 2007, România s-a angajat în fața Comisiei Europene să rezolve problema deșeurilor care nu sunt reciclate. În prezent, țara noastră se află printre ultimele locuri la reciclarea selectivă a gunoaielor având un procent de aproape 14% din cantitatea totală a reziduurilor, în condițiile în care media Uniunii Europene este în jur de 65%.

Legislația din România cu privire la colectarea selectivă a deșeurilor are la bază legea adoptată de Parlamentul României, în conformitate cu principiile în domeniu ale Uniunii Europene:

  • Legea nr. 211/2011 - a fost adoptată cu scopul de a reglementa obligațiile în domeniu ale persoanelor fizice și juridice;
  • Legea nr. 194/2019 - a fost adoptată cu scopul de a aduce precizări suplimentare în domeniul colectării selective a gunoaielor;
  • Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 74/2018 - adoptată cu prevederea obligativității colectării deșeurilor în patru categorii - plastic/ metal/ hârtie/ carton, sticlă, deșeuri reziduale/menajere. 

Legile în vigoare în România, prevăd amenzi contravenționale destul de mari pentru încălcarea colectării selective a deșeurilor, de până la 2.000 de lei pentru persoane fizice, respectiv până la 40.000 de lei pentru persoane juridice sau firmele de salubritate care nu introduc în activitatea lor colectarea selectivă a deșeurilor.

3. Colectarea selectivă a deșeurilor în școli, în spațiile personale sau în alte instituții publice

femeie colectează selectiv metal
Foto: Pexels

Legile în vigoare la nivelul României și al Uniunii Europene au prevederi specifice în domeniul colectării deșeurilor în anumite situații. Acestea reglementează implicarea în această activitate începând de la simpli cetățeni până la antreprenori sau diverse instituții publice, precum școli sau spitale.

  • Colectarea selectivă a deșeurilor la agenții economici

Implicarea acestor instituții în domeniul colectării deșeurilor sunt specificate în cadrul legii 211/2011 pentru cetățeni și operatori economici și a legii 132/2010 pentru instituțiile publice. În conformitate cu aceste legi, toate persoanele juridice, respectiv instituțiile publice din România, sunt obligate țină cont de planul de adunare selectivă a deșeurilor. Acest lucru se va face prin intermediul amplasării containerelor colorate în spațiul public, dar și prin trierea și împărțirea propriilor reziduuri ale acestora.

  • Colectarea selectivă a deșeurilor de la bloc sau de la casă

Cetățenii care locuiesc la bloc beneficiază de două opțiuni în ceea ce privește sortarea deșeurilor:

  • Prima opțiune este utilizarea sacilor de culoare galbenă ce vor fi puși la dispoziție de către orice firmă de salubritate. Cu ajutorul acestora, se vor putea materialele reciclabile ce conțin materiale din plastic, aluminiu sau carton/hârtie.
  • A doua opțiune este folosirea containerelor ce se află în zona blocului. Se recomandă ca deșeurile ce au fost sortate într-un mod corect, să se depună în containerele ce au culoarea specifică a fiecărui material reciclabil.

Cetățenii din mediul rural au la dispoziție mai puține variante, deoarece în multe situații, colectarea selectivă nu se realizează. Cu toate acestea, cele mai multe primării ale comunelor românești, au început să efectueze demersuri pentru ridicarea deșeurilor sortate, fără includerea unor anumitor taxe, urmând ca acestea să fie transportate și depozitate în diverse spații care sunt amenajate în acest scop.

  • Colectarea selectivă a deșeurilor în școli

Școlile trebuie să respecte același cadru legislativ în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor, asemenea tuturor instituțiilor publice ce se află în România. Cu toate acestea, în cazul școlilor, colectarea selectivă a deșeurilor trebuie să aibă și un scop educativ pentru copii. Astfel, aceștia vor putea să învețe începând de la vârste mici care este rolul programului de colectare selectivă a deșeurilor, dar și cum să pună în practică reciclarea și colectarea reziduurilor. 

De asemenea, pe parcursul anului școlar, se pot organiza zile speciale care să marcheze importanța protejării mediului înconjurător prin prezentarea rolului colectării selective a deșeurilor.

Așadar, în funcție de materialele din care sunt fabricate ambalajele micuților, se pot folosi coșuri de gunoi personalizate:

  • Coșuri albastre - pentru produse confecționate din hârtie sau carton;
  • Coșuri galbene - pentru articole din plastic și metal;
  • Coșuri verzi - pentru produse realizate din sticlă
  • Colectarea selectivă a deșeurilor în spitale

Materialele reciclabile din spitale beneficiază de un regim special de colectare, deoarece multe dintre deșeurile medicale pot fi periculoase pentru personalul care le manipulează în timpul procesului de colectare. Astfel, unele materiale medicale precum acele de seringă sau bandajele sunt depozitate în cutii de plastic, urmând a fi incinerate sau sterilizate de către firmele specializate în domeniu. 

Surse foto: Pexels.com, Depositphotos.com, Pixabay.com.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇