Ministrul Mediului anunță că nu vom avea când a promis sistemul de reciclare a ambalajelor: „Eu văd partea plină a paharului”

Ministrul Mediului anunță că nu vom avea când a promis sistemul de reciclare a ambalajelor: „Eu văd partea plină a paharului”

Sistemul de garanţie-returnare pentru ambalajele reciclabile, care ar fi trebuit să funcţioneze de la 1 octombrie, nu va fi pus la punct până la acea dată, iar ministrul Mediului, Tanczos Barna, admite că acesta a fost „un termen extrem de optimist”.

„Actele normative sunt în vigoare, noi ne-am propus anul trecut să dezvoltăm sistemul într-un an de zile. Recunosc că a fost un termen extrem de optimist, ne-am propus ca în acest termen să se numească societatea care să fie responsabilă de dezvoltarea sistemului, să înfiinţeze toate centrele de numărare la nivel naţional, patru-cinci la număr în aceste regiuni, ceva similar regiunilor de dezvoltare, mai multe judeţe arondate unor centre de numărare.

ADVERTISING

În acelaşi timp, retailerii să cumpere toate aşa-zisele RVM-uri, acele automate, în acelaşi timp să se dezvolte şi sistemul informatic care să lege aceste automate de sistemele de numărare şi să deconteze toată această sumă care va circula prin sistemul SGR. (...) Eu văd partea plină a paharului. Mi se pare absolut normal ca cei care aşteaptă de atât timp să vadă sistemul funcţional să vadă partea goală a paharului”, a afirmat ministrul Mediului, miercuri seară, la Euronews România.

El a subliniat că este important faptul că în spatele acestui sistem se află cei mai mari producători şi distribuitori, arătându-se convins că sistemul de colectare cu plata garanţiei va fi pus la punct.

ADVERTISING

„Eu cred că nu trebuie să dureze un an şi jumătate cum spun ei, săptămâna aceasta or să se întâlnească colegii mei cu aceste echipe din partea producătorilor şi retailerilor şi sper să găsim soluţia de compromis pentru o implementare mai rapidă.

În acelaşi timp, trebuie să le dau dreptate în anumite privinţe: construirea acestor automate este influenţată puternic de lipsa de componente pe piaţa internaţională, cip-uri care lipsesc şi la maşini, şi unde termenul de livrare a ajuns şi la 300 de zile în cazul programului Rabla.

Sunt afectaţi cu siguranţă şi de proximitatea războiului, toate aceste lucruri converg şi creează dificultăţi, dar în ciuda acestora sunt convins că sistemul se va construi. (...) Săptămâna viitoare cu siguranţă putem să spunem care este termenul asumat de RetuRO, această companie în care este şi statul cu 20% acţionar, tocmai pentru a fi la masa discuţiilor şi a vedea din interior care este mersul lucrurilor”, a adăugat Tanczos.

ADVERTISING

Compania RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A are trei acţionari privaţi: Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate, Asociaţia Berarii României pentru Mediu şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu, alături de statul român, prin autoritatea centrală de mediu, care deţine 20% din acţiuni.

În sistemul de garanţie-returnare vor intra la început materialele din plastic, aluminiu şi sticlă, ambalajele de la 0,1 până la 3 litri putând fi returnate contra sumei de 50 de bani. În sistem nu intră ambalajele contaminate cu ulei sau cu produse lactate. Acestea vor fi colectate la centrele de aport voluntar care vor fi dezvoltate prin PNRR.

Ministrul a explicat că acestea, alături de ambalajele cosmetice, intră în alte sisteme de reciclare. 

Tanczos Barna a subliniat că în opinia sa „ar fi interesantă” extinderea sistemului la Tetra-Pack, ambalajele din carton combinat cu plastic în care se vând unele sucuri sau sortimente de lapte, dar şi posibilitatea reciclării ambalajelor pentru unele produse lactate, precum iaurtul. El subliniază că e nevoie ca aceste ambalaje să fie în continuare colectate selectiv de către cetăţeni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇