Atingem ținta de reciclare impusă de UE? Ministrul Mediului spune că sunt autorități care până nu fac puşcărie nu se învaţă minte

Atingem ținta de reciclare impusă de UE? Ministrul Mediului spune că sunt autorități care până nu fac puşcărie nu se învaţă minte

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, consideră că ţinta de reciclare de 55% până în anul 2025 este una „foarte ambiţioasă” pentru România. El susţine că amenzile aplicate oraşelor şi comunelor care nu reuşesc să-şi convingă locuitorii să colecteze selectiv deşeurile vor aduce aceste localităţi „pe drumul cel bun”.

„Noi deja aplicăm penalităţi la unităţile administrativ-teritoriale care nu reuşesc să atingă ţintele obligatorii. Toate aceste penalităţi se reflectă în taxe şi impozite pe plan local sau în lupa investiţiilor pe plan local: în loc să facă drumuri, în acel sat Primăria trebuie să plătească o amendă.

ADVERTISING

Ţinta de reciclare depinde de doi factori: de calitatea serviciului de colectare a deşeurilor şi de cetăţeni. (…) Sunt autorităţi care se plâng că nu reuşesc să treacă acest prag impus şi trebuie să plătească la AFM amenzi şi fac eforturi să îmbunătăţească serviciul şi să convingă cetăţenii să colecteze selectiv.

Sunt alte unităţi administrativ-teritoriale care până nu fac puşcărie pentru îngroparea deşeurilor nu se învaţă minte. Aşa este ţara, aşa sunt anumite localităţi, aşa sunt anumiţi primari! Dar penalităţile, sancţiunile drastice cu siguranţă îi vor aduce pe drumul cel bun”, a afirmat Tanczos Barna la Euronews România, miercuri seară.

ADVERTISING

Ministrul Mediului a anunţat că, din luna aprilie şi până în prezent, au fost deschise aproximativ 50 de dosare penale privind infracţiuni de ardere şi îngropare de deşeuri, iar pedepsele pentru asemenea fapte au fost înăsprite. El a spus că asemenea practici sunt „de neimaginat” într-o ţară europeană.

Amenzile pentru aceste abateri sunt de ordinul milioanelor de lei, a adăugat Tanczos. El a menționat că Autoritatea Fondului pentru Mediu a aplicat amenzi „de câte 4-5 milioane de lei” şi a subliniat că dacă în anii trecuţi unele localităţi erau ocolite pe criterii politice, acum acest lucru nu se mai întâmplă.

ADVERTISING

Nu putem controla noi cât pot arunca iresponsabilii

Totodată, ministrul Mediului afirmă că este foarte important ca autorităţile să desfăşoare controale cu privire la deşeurile aruncate în natură.

El nu este de acord cu acţiunile în cadrul cărora copiii sunt duşi să strângă deşeurile aruncate de adulţi în locuri neamenajate.

„Au fost foarte multe acţiuni de colectare a deşeurilor, organizate inclusiv de şcoli. Şi am spus în foarte multe locuri că nu sunt de acord ca aceşti copii să facă curat după adulţi iresponsabili.

Da, este bine să vadă, dar acele ecologizări, acele colectări, strângeri de gunoaie aruncate de adulţi trebuie organizate de adulţi, făcute de adulţi pentru că noi suntem vinovaţi, nu copiii. Va mai dura până vom fi la fel de civilizaţi şi educaţi cum sunt francezii, de exemplu”, a afirmat Tanczos Barna.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇