Școli închise pe termen nedeterminat la New Delhi, din cauza poluării. Taj Mahalul nici nu se mai vede de smog (Foto&Video)

Școli închise pe termen nedeterminat la New Delhi, din cauza poluării. Taj Mahalul nici nu se mai vede de smog (Foto&Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Toate şcolile din New Delhi au fost închise până la noi ordine din cauza poluării, în timp ce smogul era atât de gros încât Taj Mahalul nici nu se mai vede.

New Delhi și zona metropolitană din jurul său, unde locuiesc peste 30 de milioane de oameni, se află în fruntea clasamentului mondial pentru poluarea aerului în timpul iernii, ceea ce se estimează că reduce speranța de viață a locuitorilor cu până la șapte ani, scrie The Guardian.

„Din cauza nivelului de poluare în creștere, toate școlile primare din Delhi vor trece la cursuri online, până la noi ordine”, a anunțat joi ministrul Atishi, care poartă un singur nume, pe platforma de socializare X.

ADVERTISING

Smogul a provocat şi alte perturbări în oraș și în nordul Indiei, inclusiv întârzieri și anulări ale zborurilor și trenurilor.

Spitalele au raportat o creștere a numărului de pacienți care vin cu probleme respiratorii și gastrointestinale legate de poluare, despre care medicii spun că provoacă o criză de sănătate în oraș.

Guvernul a interzis, joi, toate construcțiile neesențiale și a făcut apel la cetățeni să folosească mai mult transportul public și să evite utilizarea cărbunelui și lemnului pentru încălzire, fără a spune cât timp vor fi în vigoare măsurile.

ADVERTISING

Calitatea aerului din nordul Indiei s-a deteriorat în ultima săptămână. Nivelul de PM2,5 – microparticule periculoase care cauzează cancer care intră în sânge prin plămâni – era miercuri de peste 50 de ori peste maximul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.

Smogul este pus, în primul rând, pe seama arderea miriștilor de către fermierii din alte părți din India, care acum își curăță câmpurile pentru arat, dar este provocat şi de fabrici și trafic.

ADVERTISING

Temperaturile mai scăzute și lipsa vântului agravează situația în fiecare iarnă, de la mijlocul lunii octombrie până cel puțin în ianuarie.

Curtea Supremă a Indiei a hotărât în octombrie că aerul curat este un drept fundamental al omului, ordonând atât guvernului central, cât și autorităților la nivel de stat să ia măsuri.

Dar criticii spun că disputele dintre politicienii rivali care conduc state vecine – precum și între autoritățile centrale și cele de la nivel de stat – au agravat problema. Politicienii sunt acuzați că nu vor să supere personalitățile cheie din circumscripțiile lor, în special grupurile agricole puternice.

Autoritățile din New Delhi au lansat mai multe inițiative pentru a combate poluarea, care au avut puține efecte în practică.

Problema poluării aerului este o criză națională în India, cea mai populată țară din lume. Un studiu din 2019 din revista medicală The Lancet a atribuit 1,67 milioane de decese premature în India unui aer de proastă calitate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇