Preşedintele Ungariei s-a plâns la Bruxelles despre deşeurile care ajung în țară pe râurile Someş şi Tisa, spunând că le-a cerut degeaba preşedinţilor român şi ucrainean să intervină

Preşedintele Ungariei s-a plâns la Bruxelles despre deşeurile care ajung în țară pe râurile Someş şi Tisa, spunând că le-a cerut degeaba preşedinţilor român şi ucrainean să intervină

Preşedintele Ungariei, János Áder (foto), a transmis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene Ursula von der Leyen, atrăgându-i atenţia asupra problemei deşeurilor în cantităţi mari care sosesc în Ungaria pe Tisa şi pe Someş, informează MTI.

János Áder a transmis CE că a semnalat această problenă de mai multe ori preşedintelui român Klaus Iohannis şi celui ucrainean Volodimir Zelenski dar dincolo de reafirmarea cooperării, au fost luate puţine măsuri eficiente. El a mai argumentat că Tisa a transportat deja anul acesta peste 3.000 metri cubi de deşeuri solide, din 13 iunie încoace fiind scoşi din râu 938 metri cubi de aluviuni mixte, iar din Someş au fost scoşi alţi 846 metri cubi de aluviuni mixte.

ADVERTISING

Scrisoarea preşedintelui – publicată sâmbătă pe site-ul Oficiului Preşedintelui Republicii – a reamintit Ursulei von der Leyen că a solicitat mai demult preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, şi celui român, Klaus Iohannis, ca aceştia să intervină în vederea opririi poluării.

János Áder a subliniat şi de această dată că, în pofida promisiunilor anterioare, inundaţiile din ultima perioadă au adus din nou o cantitate mare de deşeuri pe teritoriul Ungariei. ceea ce reprezintă în prezent un pericol din punct de vedere epidemiologic.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În plus împiedică atât pescuitul, cât şi turismul, având şi un efect grav şi asupra mediului, relatează MTI.

Cauza principală a poluării este faptul că populaţia îşi depune deşeurile în zona inundabilă a râurilor, a precizat János Áder, conform MTI.

János Áder a reiterat ideea conform căreia consideră o mare decepţie faptul că poluarea cu deşeuri a râului Tisa nu a scăzut în pofida promisiunilor repetate şi a devenit în prezent o ameninţare permanentă pentru ecosistemul fragil al acestui râu. 

ADVERTISING

“Soluţionarea acestei probleme recurente nu mai poate fi amânată”, a subliniat preşedintele ungar.

El a scris preşedintei Comisiei Europene cunoscând angajamentul  acesteia pentru protecţia mediului și fiind încrezător că problema prezentată îi va stârni interesul, precizează sursa citată. 

De asemenea, el și-a exprimat speranţa că la întâlnirea pe care o vor avea la Bruxelles, programată pentru toamna acestui an, vor avea posibilitatea de a trece în revistă împreună activitatea Uniunii Europene privind sustenabilitatea mediului,  unul dintre elementele cele mai importante ale Pactului ecologic european (“Green Deal”).

Citește și alte articole pe Spotmedia.ro:

Lekcja polskiego. Lecția de poloneză

Cititor Spot - O scrisoare pentru auzul nostru, nu pentru surzenia lor

Presa externă, după un test cu Dacia Duster pe GPL: "Nu are nimic în comun cu tot ce am auzit în ultimii ani"


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇