Premieră în UE privind ecocidul. Ce a descoperit o femeie după ce s-a mutat într-un orășel de la poalele munților

Premieră în UE privind ecocidul. Ce a descoperit o femeie după ce s-a mutat într-un orășel de la poalele munților
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Într-un mic orăşel din estul Franţei a fost lansată, în premieră pentru UE, o anchetă penală privind infracţiunea de ecocid – termen care se referă la acţiuni dăunătoare pentru mediu, săvârşite cu intenţie şi pe termen lung.

Anul trecut, Franţa a devenit prima ţară din UE care a incriminat aceste fapte. Legea este acum supusă testului în Grézieu-La-Varenne, unde locuitorii au descoperit că au trăit în apropierea unei substanţe chimice foarte periculoase pentru sănătate, potrivit Euronews.

Este vorba despre tricloretilenă, un solvent industrial utilizat de obicei de curăţătoriile chimice, cunoscut ca fiind cancerigen. Expunerea la niveluri ridicate de tricloretilenă poate fi fatală.

ADVERTISING

În urmă cu trei ani, Audrey Marcodini s-a mutat împreună cu fiica sa adolescentă într-o casă din Grézieu-La-Varenne, la poalele munţilor. De-abia după doi ani, un vecin a descoperit în curtea sa un lichid vâscos, urât mirositor. În urma unor cercetări mai extinse, s-a aflat că locuinţa celor două se afla pe locul unei foste spălătorii industriale, iar testele au arătat că nivelul de tricloretilenă era de 800 de ori peste limita legală.

Marcodini şi fiica s-au mutat imediat, însă potenţialele efecte pe termen lung asupra sănătăţii lor sunt încă necunoscute.

ADVERTISING

Pe lângă ancheta penală lansată în acest caz, au fost intentate şi şase procese civile de către locuitori ai orăşelului. Până acum au fost găsiţi vinovaţi doi avocaţi şi o agenţie imobiliară, care trebuie să plătească despăgubiri în valoare de 1 milion de euro. Este doar primul verdict.

“Este important pentru mine că oamenii care au poluat cu bună ştiinţă planeta noastră şi au scăpat cu asta până acum sunt forţaţi să plătească”, spune Marcodini.

Activiştii de mediu din Franţa solicită ca „ecocidul” să fie recunoscut de Curtea Penală Internaţională, alături de crimele de război şi de genocid.

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇