O poluare cu hidrocarburi a fost observată în zona digului de nord al Portului Constanţa, aceasta fiind pe o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi. Poluarea ar proveni, cel mai probabil, de la două nave scufundate în zonă, în urmă cu 27 de ani.
„S-a constatat această zonă de poluare în zona de nord a digului de nord. Este vorba de o pată de hidrocarburi pe o întindere de circa 100 de metri pătraţi. În zonă au fost Poliţia de Frontieră şi Căpitănia Portului Constanţa. Au constatat că este o pată compactă, fără miros, nu este vâscoasă. Având în vedere că vântul a fost predominant din sectorul nord-vest, hidrocarburile provin cel mai probabil de la epavele scufundate lângă digul de nord.
Nu au fost necesare măsuri specifice de depoluare deocamdată. Au mai fost verificate şi navele comerciale aflate la rada exterioară pentru a se vedea dacă nu cumva de acolo ar fi problema, dar nu au fost descoperite nereguli. Navele nu prezentau scurgeri pe bordaj sau alte indicii de poluare”, au declarat reprezentanţii Autorităţii Navale Române (ANR).
Prefectul judeţului Constanţa, Silviu Coşa, a declarat, pentru News.ro, că poluarea nu este una majoră, dar trebuie aflată cauza acesteia.
„Având în vedere prevederile legale, respectiv hotărârea 893/2006, nu se impune convocarea Comandamentului Operativ pentru depoluare marină deoarece nu vorbim de o poluare majoră cu peste 700 de tone de combustibil. Urmează ca organele implicate, Autoritatea Navală Română, Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Adminitraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral să efectueze şi nişte verificări la faţa locului astfel încât să încercăm să determinăm cauzele poluării”, a precizat prefectul Silviu Coşa.
De asemenea, urmează să fie făcute scufundări la epavele navelor Paris şi You Xiu pentru a se vedea dacă acestea reprezintă sursa de poluare. Cele două nave s-au scufundat la începutul anului 1995, în urma unei furtuni puternice, iar 54 de marinari şi-au pierdut atunci viaţa.