Asociaţia MaiMultVerde, cu sprijinul Primăriei Oraşului Zimnicea, a finalizat procesul de amenajare a Plajei Cheson din Zimnicea, care a fost transformată într-un spaţiu de petrecere a timpului liber.
Amenajarea cuprinde zone de agrement, de colectare separată a deşeurilor şi de informare cu privire la efectele poluării cu plastic a apelor Dunării, potrivit unui comunicat remis luni.
Reducerea poluării cu plastic
„Proiectul este un apel la implicare în combaterea poluării cu plastic a apelor Dunării şi se adresează atât membrilor comunităţilor, cât şi autorităţilor publice din oraşele riverane.
Proiectul propune o serie de exemple de bună practică, soluţii concrete de prevenire şi de reducere a poluării cu plastic, cum ar fi: acţiuni de ecologizare, instalarea de bariere plutitoare pentru colectarea deşeurilor din apă, desfăşurarea de campanii de conştientizare pe tema poluării cu plastic, realizarea de picturi murale şi amenajarea spaţiilor aflate în apropierea malurilor Dunării pentru a evita ca deşeurile abandonate să mai ajungă în ape", se menţionează în comunicat.
Acţiunea face parte din proiectul "Cu Apele Curate", o iniţiativă Lidl România şi MaiMultVerde, derulat în parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) şi Bloc 0.
Imagine de spațiu amenajat
În urma intervenţiilor realizate, a fost marcată zona de intrare pe plajă, cu rolul de a oferi imaginea unui spaţiu amenajat şi nu abandonat.
Totodată, au fost create spaţii speciale pentru colectarea separată a deşeurilor şi pentru activităţi specifice petrecerii timpului liber - masă de picnic, şezlonguri, gradene, teren de volei, masă de ping-pong.
În plus, a fost amenajat un modul cu rolul de vestiar exterior pentru plajă. Iar pentru cei care ajung la plajă cu bicicletele, există o zonă pentru parcarea acestora, care poate fi folosită şi ca loc de relaxare.
Proiectul este realizat de biroul Atelier Ad Hoc Arhitectura.
"Pe lângă amenajarea propriu-zisă, acest tip de activitate îşi propune să coaguleze comunitatea locală în jurul problemei comune a poluării cu plastic, cultivând astfel responsabilitatea socială şi respectul pentru natură. Panourile informative fac trimitere la soluţiile de reducere a deşeurilor din plastic, la modul corect de realizare a colectării separate, precum şi la sancţiunile aplicate în cazul abandonării deşeurilor la întâmplare", se mai spune în comunicat.
Citește și:
Pandemia a adus anul acesta şi alte categorii de turişti în Delta Dunării (analiză)