Pentru un viitor mai bun, avem nevoie de orașe sustenabile: Cum ajungem la dezvoltare durabilă cu ajutorul a trei schimbări simple

Pentru un viitor mai bun, avem nevoie de orașe sustenabile: Cum ajungem la dezvoltare durabilă cu ajutorul a trei schimbări simple

Un oraș sustenabil este un oraș construit inteligent, care presupune un proces continuu de creștere a calității vieții locuitorilor săi, existând totodată o preocupare foarte mare pentru grija față de mediul înconjurător.

Claudiu Butacu, Co-Founder & Chairman al ONG-ului EFdeN, care organizează competiția Solar Decathlon Europe în 2023 în București, ne explică cum pot ajunge orașele noastre să fie sustenabile și de ce e nevoie să ne axăm pe dezvoltarea durabilă.

Astfel, pentru ca această transformare să aibă loc, el ne-a spus că e nevoie de:

ADVERTISING

Reprogramarea spațiului și înțelegerea nevoilor de funcționalitate atât în spațiile publice cât și în cele private:

„(Re)planificarea acestui aspect are urmări semnificative pentru problemele de mobilitate și vascularizare urbană, astfel că în mod ideal, transportul persoanelor ar trebui în cele din urmă, să ajungă să se desfășoare pe distanțe mai mici pentru necesități imediate (cumpărături, timp liber pe durate scurte), respectiv mai eficient pe distanțe mai mari (navete, călătorii interurbane) cu ajutorul unor mijloace de transport mai eficiente energetic și mult mai puțin poluante”.

ADVERTISING

Ajustarea consumului de resurse, atât pentru consumatorii mici, privați, cât și pentru consumatorii industriali:

„Mai puține resurse folosite în general asigură, în linii mari, desigur, mai multe resurse disponibile pentru mai mulți oameni, astfel că principalul efect al replanificării consumului de resurse este integrarea socială mai eficientă pentru mai multe categorii, iar accesul la resurse nu mai este un privilegiu rar, ci unul comun - spun privilegiu și nu drept, pentru că personal consider că suntem cu toții privilegiați să putem transforma resursele planetei în bunuri sau servicii imediat disponibile pentru noi, la nivel micro”. 

ADVERTISING

Nevoia de spații verzi:

„Fie că vorbim despre parcuri sau despre grădini verticale pe balcon, includerea naturii are mai mult decât un efect decorativ. Agricultura de subzistență a luat avânt ca trend de amenajare a grădinii în ultimii ani, dar ea produce mai multe beneficii decât bănuim când plantăm prima roșie. Plantele purifică aerul și ajută la menținerea confortului termic”.

Pentru ca generațiile viitoare să se bucure de aceleași condiții de trai - sau chiar mai bune - e nevoie și ca locuințele noastre să fie sustenabile.

Claudiu Butacu spune că abordarea trebuie să fie în următoarele direcții:

  • înțelegerea spațiului și replanificarea lui conduce către un grad mai înalt de confort în interior
  • ajustarea consumului de resurse are efecte financiare pozitive care se simt și pe termen scurt și pe termen lung
  • spațiul verde nu numai că ne va aduce aminte să respectăm resursele și va regla calitatea aerului în interior sau temperatura, dar ne va încuraja să respectăm viața în general făcându-ne foarte conștienți de efortul care intră în îngrijirea unui lucru viu, care respiră lângă noi și care ne răsplătește cu aerul curat de care avem atâta nevoie

Citește și: De vorbă cu arhitectul care a creat în România cel mai sustenabil proiect din Estul Europei: Blocuri comuniste vs. Clădiri verzi, încotro ne îndreptăm?


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇