Parlamentul European a decis că gazul și energia nucleară sunt încă verzi. Austria va contesta decizia, care a bucurat mult România

Parlamentul European a decis că gazul și energia nucleară sunt încă verzi. Austria va contesta decizia, care a bucurat mult România

Parlamentul European a votat miercuri, la limită, propunerea Comisiei Europene privind „taxonomia verde”, care permite și mai departe finanțarea din fonduri UE a proiectelor energetice pe gaze naturale sau de centrale nucleare.

Adoptarea în PE este decisivă și a trecut la doar câteva zeci de voturi. Dacă nici Consiliul nu formulează obiecţii, Actul delegat privind taxonomia va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2023, potrivit News.ro.

Concesiile făcute de instituțiile europene sunt aspru criticate de ecologiști, mai multe grupuri adunându-se să protesteze la Strasbourg în timpul sesiunii în care s-a decis, practic, că gazul și energia nucleară sunt încă verzi.

ADVERTISING

În plus, Austria a anunţat oficial că va contesta în justiție decizia. „Energia nucleară și gazele naturale nu contribuie la protecția climei”, a declarat ministrul pentru protecția climei din această țară, Leonore Gewessler, într-un comunicat. „De îndată ce acest program de spălare de bani verzi va intra în vigoare, Austria va depune plângerea deja pregătită împotriva acestuia la Curtea Europeană”, a declarat ea, adăugând că Viena va încerca să recruteze alte state membre ca aliați în acțiunea sa juridică.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Bucurie la Bucureşti

Decizia a fost primită însă cu multă bucurie la București, având în vedere că România se bazează pe aceste două componente pentru asigurarea necesarului de energie.

Printre primii a reacționat chiar președintele Klaus Iohannis.

„Salut rezultatele pozitive de azi din Parlamentul European privind taxonomia. Mă bucur că eforturile constante ale României de a considera gazul şi energia nucleară ca parte a decarbonizării progresive s-au reflectat în decizia finală a PE”, a scris Klaus Iohannis, miercuri pe Twitter.

ADVERTISING

Și ministrul Energiei, Virgil Popescu, a salutat decizia.

„Salut votul de astăzi din Parlamentul European prin care energia nucleară şi gazul - drept combustibil de tranziţie - sunt incluse în taxonomia UE. Este o decizie bună, care nu contravine dezideratului Uniunii Europene pentru 2050: emisii zero de gaze cu efect de seră.

Dinamica imprevizibilă a crizei energetice pe care o traversăm ne obligă să fim responsabili, să ne folosim de toate resursele pe care le avem la dispoziţie pentru a asigura independenţa şi securitatea energetică. Le mulţumesc colegilor europarlamentari pentru că au înţeles importanţa votului de astăzi, de care va beneficia ţara noastră!”, a scris pe Facebook Virgil Popescu.

Un mesaj a transmis pe Twitter și premierul Nicolae Ciucă: „Salut perspectiva implementării actului delegat privind taxonomia de la 1 ianuarie 2023. Investiţiile în gaze şi energie nucleară rămân parte a tranziţiei ecologice!”.

Decizia a venit în condițiile în care miercuri șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat statele UE să se pregătească pentru „întreruperea completă” a gazelor din Rusia. O analiză realizată de Fitch arată ce state ar suferi cel mai mult.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇