Octavian Berceanu e susținut de USR la șefia Gărzii Naționale de Mediu: ”Audit, înainte de toate. Nu vreau să fiu în fruntea unei instituții care a făcut angajări ca Apele Române!”

Octavian Berceanu e susținut de USR la șefia Gărzii Naționale de Mediu: ”Audit, înainte de toate. Nu vreau să fiu în fruntea unei instituții care a făcut angajări ca Apele Române!”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Activistul de mediu Octavian Berceanu este propunerea USR PLUS pentru funcția de comisar general al Gărzii Naționale de Mediu (GNM).

La acest moment, această funcție este ocupată de Marioara Artemis Gătej cu susținerea PNL.

Cine este Octavian Berceanu

Berceanu are 46 de ani și este inginer silvic. A absolvit facultatea la Brașov în 1999 și ulterior a urmat cursurile a două programe de masterat, la Brașov și București.

A lucrat la Romsilva între 1999 și 2003 și între 2004 și 2007. A fost sef de ocol silvic la Bolintin, a coordonat echipe mixte de pază și protecția pădurii și a contribuit la întocmirea strategiei pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri.

ADVERTISING

A lucrat și în mediul privat.

Membru USR, Octavian Berceanu a fost consilier general al municipiului București, între anii 2016 și 2020.

De asemenea, Berceanu este activist de mediu. A semnalat, în repetate rânduri, încălcări ale legii în materie de mediu, în București.

În timp ce transmitea live pe rețelele de socializare cum se depozitează ilegal gunoiul, de câteva ori a fost agresat de cei care încălcau legea.

Ce vrea să facă Octavian Berceanu

În context, l-am întrebat pe Octavian Berceanu care ar fi primele măsuri pe care le va lua, dacă preia funcția de comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.

ADVERTISING

Iată ce ne-a răspuns acesta.

”În primul rând, avem nevoie de un audit intern al performanței GNM, pentru că nu vreau să fiu în fruntea unei instituții care a făcut angajări precum Apele Române.

Rămâne de văzut cum au fost făcute angajările, numirile, dacă există indicatori de performanță și dotări tehnice corespunzătoare.

Mai mult, din experiența îndelungată pe care o am cu Garda de Mediu prin solicitările pe care le-am trimis în ultimii ani, am constatat că viteza de reacție a comisarilor a fost viciată permanent de decizii eronate și lipsa de protocoale de acțiune.

Astfel, e musai ca Garda de Mediu să răspundă sesizărilor la fel de repede ca serviciul 112, să știe exact ce este de făcut și să folosească pe cât poate de mult informațiile valoroase care vin de la oameni.

ADVERTISING

Cea mai importantă resursă este cea umană, capitalul uman. Și capitalul uman pe care poate să-l folosească GNM este unul intern, din structura proprie, limitat, dar și altul cel extern, dat de masa populației, de ONG-uri, de instituțiile de educație, sănătate și cercetare interesate de calitatea mediului și a aerului, în general.

Potențialul uman extern GNM este total ignorat acum și de facto reprezintă cel mai important capital.

Atât timp cât oamenii sunt în centrul atentiei și fac corp comun pentru interesul comunității, e mult mai ușor pentru GNM să fie proactivă în acțiuni, cu costuri mici și efecte mari, decât reactivă, cu costuri mari și efecte mici, așa cum se întamplă acum”, a precizat Octavian Berceanu pentru SpotMedia.ro.

Octavian Berceanu a menționat că deja există oameni care depun sesizări și sunt dispuși să colaboreze cu Garda de Mediu. Dar că de multe ori sesizările acestora fie sunt ignorate, fie sunt prelucrate impropriu, astfel încât cel care sesizează să fie descurajat, pe viitor, să mai semnaleze problemele pe care le observă.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇