Legislația spaniolă a recunoscut dreptul la existență ca ecosistem al lagunei meditaraneene Mar Menor, amenințată de activitățile umane.
Mar Menor, una dintre cele mai mari lagune de apă sărată din Europa, situată la sud-est de Murcia, lângă Cartagena, va beneficia de protecția autorităților după ce senatul spaniol a votat acordarea statutului de persoană. Este prima oară când o asemenea măsură este aprobată în Spania., relatează The Guardian.
Legea care acordă protecție specială pentru Mar Menor a fost aprobată în camera inferioară a parlamentului spaniol în luna iulie și adoptată miercuri de Senat. Aceasta prevede dreptul lagunei "de a exista ca ecosistem și de a evolua natural" și îi recunoaște dreptul la protecție, conservare și restaurare.
O suprafață de 1.600 de kilometri pătrați ai lagunei și din coasta mediteraneană învecinată va fi acum reprezentată legal de un grup de protecție și îngrijire alcătuit din oficiali locali, localnici și cercetători. Nucleul de bază care a militat pentru crearea legii speră că acest pas va contribui la apărarea lagunei de o viitoare degradare.
Laguna din sud-estul Spaniei, despărțită de Marea Mediterană de un banc de nisip cu o lungime de 21 de kilometri, a fost grav afectată de plouarea cauzată de sistemele de canalizare improprii, fertilizanți folosiți în agricultură și activități miniere.
În urmă cu șase ani, apa a devenit verde, după ce algele care s-au înmulțit galopant au ucis 85% din vegetația de pe fundul lagunei.
Luna trecută, ministrul Mediului și Poliția Animalelor au deschis o anchetă pentru a determina dacă organizarea unei "megapetreceri" și a unui concert care au atras zeci de ambarcațiuni de agrement în Mar Menor ar fi încălcat legislația de protecție a mediului.
Dezastrul ecologic din acest ecosistem a determinat 640.000 de oameni să declanșeze o campanie pentru salvarea lagunei prin recunoașterea sa, în mod legal, "ca persoană", statut care permite protejarea și conservarea prin eforturile Guvernului și ale localnicilor.
Inițiativa se încadrează în linia unor acțiuni similare care au fost aplicate în Ecuador, Columbia și India.
În 2017, Noua Zeelandă a adoptat o lege prin care a acordat statut de persoană râului Whanganui.
T.D.