Ministerul Mediului: Nu există dovezi ale poluării apelor Mării Negre, ca urmare a distrugerii barajului Kahovka

Ministerul Mediului: Nu există dovezi ale poluării apelor Mării Negre, ca urmare a distrugerii barajului Kahovka
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În prezent, nu există dovezi ale poluării apelor Mării Negre, ca urmare a distrugerii barajului Kahovka de pe Nipru, în Ucraina. Anunțul a fost făcut de Ministerul Mediului, după apariţia, în spaţiul public, a mai multor informaţii care ar putea genera panică, în plin sezon estival.

Vineri, la Ministerul Mediului, a avut loc o întâlnire cu autorităţile responsabile de monitorizarea şi protecţia apelor Mării Negre.

„Concluzia generală prezentată de specialişti este aceea că, în prezent, după ce au fost colectate toate datele, nu există niciun indiciu care să ridice semne de întrebare, toţi parametrii măsuraţi situându-se în limitele normale pentru această perioadă.

ADVERTISING

De asemenea, luând în considerare imaginile satelitate prezentate, distanţa între gura de vărsare a Niprului şi apele teritoriale româneşti, deplasarea maselor de aer şi a curenţilor marini, temperatura şi salinitatea apei, specialiştii preconizează că riscul ca sănătatea oamenilor, a mediului ecosistemelor din acvatic sau calitatea apei de îmbăiere să fie în pericol, este minim.

Cu toate acestea, vom continua să monitorizăm în ritm alert toţi parametrii şi suntem pregătiţi să intervenim la cel mai mic semn de pericol", a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, la finalul întâlnirii, potrivit unui comunicat.

poluare-Marea-Neagra

În cadrul întâlnirii s-a stabilit și constituirea unui grup de lucru tehnic interinstituţional care să continue monitorizările, pentru a identifica orice eventual risc pentru sănătate.

ADVERTISING

Ulterior acestei întâlnirii, ministrul Mircea Fechet a avut o discuţie prin videoconferinţă cu ministrul Mediului din Bulgaria, Julian Popov. Acesta a spus că şi specialiştii bulgari care monitorizează situaţia au ajuns la concluzii similare cu cele exprimate de experţii români. S-a convenit ca autoritățile din România și Bulgaria să facă schimb de informaţii şi să colaboreze de fiecare dată când situaţia o va impune pe acest subiect.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇