Nu mai creștem nurci ca să le omorâm! Parlamentul interzice fermele de blănuri

Nu mai creștem nurci ca să le omorâm! Parlamentul interzice fermele de blănuri
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Proiectul privind interzicerea fermelor de blănuri începând cu 1 ianuarie 2027 a trecut de Parlament şi merge la promulgare.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, ca for decizional, proiectul de lege care interzice creşterea şi uciderea speciilor de şinşila şi de nurcă în scopul obţinerii blănurilor şi comercializării lor.

S-au înregistrat 217 voturi „pentru”, şase „împotrivă” şi şapte abţineri, scrie Agerpres.

Proiectul completează în acest sens articolul 22 din Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor.

„Prin excepţie, (…) creşterea, capturarea intenţionată, precum şi uciderea, în scopuri comerciale, a speciilor de şinşila şi de nurcă sunt interzise, începând cu data de 1 ianuarie 2027”, prevede actul normativ adoptat.

Deputatul PNL Gheorghe Pecingină a declarat despre proiectul de lege adoptat că ”este în primul rând o victorie a iubitorilor de animale şi o victorie a celor care şi-au dorit ca România să facă parte dintre ţările europene unde abuzul asupra animalelor să înceteze şi cruzimea şi comportamentele de Ev Mediu să înceteze”.

ADVERTISING

În raportul comisiilor de specialitate se motivează necesitatea existenţei unei perioade de tranziţie de doi ani, până în 2027, de aplicare a acestei prevederi pentru "a răspunde nevoii de predictibilitate economică, iar deţinătorii fermelor să aibă timp pentru a-şi lichida afacerile".

Liberalul a precizat că s-a dat un termen de graţie pentru ca aceste ”ferme” care există, puţine la număr, să aibă predictibilitate şi să se închidă sau să se mute în alte ţări unde legislaţia le permite.

De asemenea, în acelaşi timp, angajaţii acestor ferme trebuie să aibă timp pentru găsirea altor locuri de muncă, se mai motivează în raport.

ADVERTISING

Acest sector este redus în România, existând doar două ferme de nurci americane şi mai puţin de 10 ferme de şinşile.

”Este vorba de o cifră de afaceri de 30 de milioane de euro, este vorba de o singură fermă de creştere a nurcilor, la Braşov, strămutată din Olanda”, a mai spus Pecingină, citat de News.ro.

Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a adoptat proiectul încă din decembrie 2022.

Humane Society International/Europe (HSI/Europe) a jucat un rol central în acest proces, prin investigații și campanii susținute care au scos la lumină condițiile îngrozitoare din fermele de blănuri. Aproape 74.000 de români și-au exprimat susținerea pentru această măsură, semnând petiția pentru interzicerea fermelor de blănuri, iar semnăturile au fost depuse la Parlament.

ADVERTISING

"Prin interzicerea fermelor de blănuri, România demonstrează un angajament ferm față de bunăstarea animalelor și se îndreaptă către o societate mai plină de compasiune, în care animalele nu mai sunt văzute ca accesorii de modă", spune Andreea Roseti, directorul de țară HSI/Europe în România, citată într-un comunicat remis SpotMedia.ro marţi, după vot.

Pe lângă protecția animalelor, această decizie contribuie la prevenirea riscurilor pentru mediu și sănătatea publică asociate cu fermele de blănuri.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇