Începând de azi, în fiecare zi de vineri, clujenii sau cei care vizitează orașul pot călători gratuit cu autobuzele, troleibuzele sau tramvaiele pe orice linie urbană.
Autoritățile anunță că de azi a fost implementat programul „Vinerea Verde – Stop! Azi mașina stă pe loc!”.
”La Cluj-Napoca a început Vinerea Verde: transport public gratuit în fiecare zi de vineri. Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca implementează programul „Vinerea Verde - Stop! Azi mașina stă pe loc!”, în colaborare cu Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A.
În acest sens, în fiecare zi de vineri, clujenii și nu numai pot călători gratuit cu autobuzele, troleibuzele sau tramvaiele pe orice linie urbană”, se arată într-un comunicat al Companiei de Transport Public Cluj-Napoca SA.
Autoritățile spun că prin aplicarea acestui proiect se urmareste:
- Reducerea poluarii chimice si fonice;
- Descongestionarea traficului din municipiu;
- Stimularea publicului calator in directia renuntarii la deplasari cu autoturismele proprii si utilizarea cu precadere a transportului public;
- Reducerea accidentelor rutiere prin diminuarea numarului de autovehicule care utilizeaza trama stradala din municipiu;
- Cresterea gradului de incarcare a capacitatilor de transport disponibile ale companiei, prin cresterea numarului de calatori;
- Reducerea costurilor pe calator transportat;
- Reducerea sau chiar eliminarea blocajelor in trafic ca urmare a numarului din ce mai mare de autovehicule existente in circulatie la diferite intervale din zi, in timp ce reteaua de strazi are capacitate limitata de preluare a fluxului de autovehicule.
Clujul are cea mai mare concentrație de NO2 din Europa
Clujul se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește concentrația de NO2 (dioxid de azot) din aer.
Airly, compania care se ocupă de monitorizarea calității aerului, a publicat chiar astăzi analiza lunară cu privire la poluarea aerului în Europa, care clasifică orașele pe baza gradului de poluare a aerului, măsurat prin nivelurile de PM10 (particule în suspensie) și NO2 (dioxid de azot).
Conform analizei, orașul Cluj-Napoca a înregistrat cea mai mare concentrație de NO2 din Europa (17.53), se arată într-un comunicat transmis SpotMedia.ro. Timișoara este pe locul patru, cu 14.84.
NO2 este un poluant care dăunează celulelor sistemului imunitar din plămâni și provoacă o susceptibilitate crescută la infecții respiratorii. Poate face astmaticii mai sensibili la alergeni, ducând la un efect negativ asupra sistemului respirator. NO2 este produs din combustia combustibilului.
Nivelul anual periculos pentru PM 10 și NO2 este de 20. În cazul PM10, această normă a fost depășită de patru orașe aflate în fruntea clasamentului: Napoli (Italia), Gijon (Spania), Sevilla (Spania) și Oviedo (Spania).
Cu toate acestea, în cazul NO2, niciunul dintre orașe nu a depășit standardul considerat periculos pentru sănătate, dar unele s-au apropiat de acesta.