Elefantul Dumbo devine realitate. Cum se schimbă animalele pe fondul încălzirii globale

Elefantul Dumbo devine realitate. Cum se schimbă animalele pe fondul încălzirii globale
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Din ce în ce mai multe animale își schimbă forma pentru a face față schimbărilor climatice, dezvăluie un studiu recent. De pildă, speciile de animale cu sânge cald evoluează și dezvoltă un cioc mai mare, picioare sau urechi de dimensiuni crescute, pentru a-și regla temperatura corpului, pe măsură ce planeta se încălzește.

Studiul avertizează că animalele deja nu mai pot face față temperaturilor crescute în forma lor actuală și se schimbă văzând cu ochii. Dacă nu ar face asta, s-ar supraîncălzi și ar muri.

ADVERTISING

Astfel, unele specii din zonele cu climat cald au evoluat astfel încât să aibă un cioc mai mare sau urechi mai mari, pentru a elimina căldura mai ușor. O aripă, ureche sau cioc mai mare în raport cu dimensiunea corpului le oferă animalelor mici o suprafață mai mare prin care să elimine excesul de căldură.

De pildă, mai multe specii de papagal australian au acum ciocul cu 4% - 10% mai mare decât îl aveau în 1871, se arată în studiul coordonat de Sara Ryding, de la Universitatea Deakin, citat de BBC.

ADVERTISING

Apoi, șoarecii de pădure au ajuns să aibă o coadă mai lungă, chițcanii au coada și labele mai lungi, iar liliecii din zonele cu climă caldă au aripi mai mari.

Citește și Specia care a pierdut aproape jumătate din habitat în numai 30 de ani. Previziunile sunt sumbre

Deși aceste adaptări pe care le suferă speciile sunt destul de mici în prezent, Sara Ryding spune că ele ar putea deveni mai pronunțate pe măsură ce planeta se încălzește.

„Extremitățile mai proeminente, cum sunt urechile, este de așteptat să se mărească, așa că e posibil să ajungem să avem elefanți Dumbo în viitorul nu foarte îndepărtat”, a mai explicat autorul studiului, făcând referire la personajul din desenele animate.

ADVERTISING

„Modificările corporale nu înseamnă că animalele fac față schimbărilor climatice. Înseamnă că evoluează pentru a supraviețui schimbărilor climatice, dar nu știm sigur care sunt celelalte consecințe ale acestor schimbări sau dacă toate speciile sunt capabile să se schimbe pentru a supraviețui. Schimbările climatice pe care le-am provocat pun o mare presiune asupra animalelor- unele specii se vor adapta, iar altele nu”, a mai spus omul de știință.

Vezi și Mai mult de o treime dintre speciile de arbori de la nivel mondial ar putea dispărea. Pe listă sunt inclusiv specii din Europa


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇