E protest azi la Giurgiu față de construirea unui incinerator. Ce a decis Consiliul Local și un răspuns halucinant de la Ministerul Sănătății

E protest azi la Giurgiu față de construirea unui incinerator. Ce a decis Consiliul Local și un răspuns halucinant de la Ministerul Sănătății

E protest azi la Giurgiu faţă de proiectul de construire a unui incinerator de deşeuri (cadavre de animale şi deşeuri medicale) pe locul fostului combinat chimic Verachim. Ieri Consiliul Local a decis că investiţiile cu potenţial de poluare să nu se construiască la mai puţin de 1 km de casele oamenilor. În schimb, Ministerul Sănătăţii nu are nicio problemă cu proiectul şi apreciază doar „impactul pozitiv din punct de vedere socio-economic şi administrativ”!

371975428_2961624780634072_9118926491680869793_n

Ce a decis Consiliul Local

Consilierii municipali din Giurgiu au votat, joi, o hotărâre care stabileşte distanţa minimă de amplasare a investiţiilor cu potenţial de poluare accidentală faţă de aglomerările urbane. Consilierii au decis ca „vecinătate” în astfel de situaţii să fie o distanţă de 1.000 de metri faţă de terenurile şi locuinţele private.

La şedinţă a fost prezent şi viceprimarul oraşului Ruse din Bulgaria, Dimitar Nedev, care s-a arătat îngrijorat de construirea unui incinerator la Giurgiu.

Locuitorii orașului Ruse au strâns semnături pentru a împiedica construirea acestui incinerator la Giurgiu, afirmând că le va polua zona.

ADVERTISING

"Biroul municipalităţii din Ruse a primit 32 de avize negative de la cetăţeni şi asociaţii care îşi exprimă dezacordul cu privire la acest proiect de construcţie a unui incinerator în municipiul Giurgiu. (…) Vă rog să luaţi în considerare nemulţumirea civilă faţă de proiectul de mai sus pentru a proteja sănătatea şi viaţa rezidenţilor din Ruse prin toate măsurile prevăzute de lege şi tratatele internaţionale", a declarat Dimitar Nedev, citat de Agerpres.

Punctele de vedere ale primăriei şi societăţii civile din Ruse au fost transmise în scris şi Ministerului Mediului şi au fost prezentate şi în şedinţa CL Giurgiu de joi.

Primarul spune că DSP a dat aviz fără să aibă studiul de impact

Primarul Adrian Anghelescu a explicat cursul apariţiei acestui proiect şi punctul de vedere al municipalităţii.

"O societate a cerut un certificat de urbanism la Primăria municipiului Giurgiu pentru a obţine autorizaţia de construire pentru un incinerator de produse spitaliceşti.

Fără să existe un studiu de impact, Direcţia de Sănătate Publică a dat aviz favorabil, de aici, toate celelalte instituţii avizatoare au dat avize favorabile.

ADVERTISING

La un moment dat a apărut şi studiul de impact, deşi acesta ar fi trebuit să apară înainte ca DSP să avizeze acest proiect. Nimeni nu a mai vrut să retragă avizele respective.

Noi ştiam că, prin natura fostei legi cu privire la astfel de obiective, era prevăzută respectarea unei distanţe minime de 500 de metri faţă de terenurile sau construcţiile private, dar aceasta a fost înlocuită, amendată doar cu termenul 'vecinătate'. (…) Acum, dvs, consilierii municipali, sunteţi astăzi aici pentru a defini ce înseamnă vecinătate pentru cetăţenii oraşului Giurgiu", a spus Anghelescu, citat de Agerpres.

Consilierii au susţinut că "toată lumea este împotriva amplasării acestui incinerator" şi unii chiar au opinat ca un astfel de proiect să nu fie permis niciunde în oraş, dar la vot s-a decis doar limita de 1 km faţă de locuinţe.

Ministerul Sănătăţii nu e preocupat de ... sănătate

Deputatul PNL de Giurgiu Maria Gabriela Horga acuză instituţii precum Ministerul Sănătăţii că nu îşi fac datoria.

”Amplasarea incineratorului în zona fostului combinat chimic, închis tocmai din cauza poluării, va fi un pericol pentru cetăţenii din Giurgiu. Instituţiile statului trebuie să îşi facă datoria şi nu să asiste pasive până la producerea unor tragedii, aşa cum s-a întâmplat, din păcate, în alte cazuri. Am folosit şi folosesc toate pârghiile pe care le am în calitate de parlamentar pentru a bloca proiectul, adresând întrebări şi interpelări pe această temă instituţiilor cu atribuţii în domeniu.

ADVERTISING

Am avut o surpriză neplăcută, atunci când am primit răspunsul de la Ministerul Sănătăţii, condus de Alexandru Rafila, la interpelarea pe care am adresat-o pe tema proiectului de realizare a incineratorului (...). Răspunsul conţine citate ample dintr-un studiu de impact publicat pe pagina DSP Giurgiu, realizat la cererea firmei care urmează să construiască incineratorul. Este un document prin care se pregătea terenul pentru justificarea realizării incineratorului. La conducerea DSP Giurgiu este Magdalena Nicoleta Mărcuţ, propusă de PSD Giurgiu”, scrie pe Facebook Maria Gabriela Horga.

Ea a prezentat informaţiile din document: ”Considerăm că activităţile care se vor desfăşura în cadrul acestui obiectiv de investiţie nu vor afecta negativ confortul şi starea de sănătate a populaţiei din zonă”.

”În mod bizar, în răspunsul la interpelarea pe care am adresat-o, Ministerul Sănătăţii citează acest document şi face referire la presupusele avantaje sociale şi economice, care, în mod evident, nu constituie obiectul activităţii Ministerului Sănătăţii: «Considerăm că obiectivul de investiţie poate avea un impact pozitiv din punct de vedere socio-economic si administrativ în zonă, iar eventualul impact negativ asupra sănătăţii populaţiei poate fi evitat prin respectarea condiţiilor enumerate în studiu».

Or, prioritatea Ministerului Sănătăţii ar trebui să fie sănătatea populaţiei, nu impactul socio-economic şi administrativ! Afirmaţia nu are nicio acoperire, din moment ce provine dintr-un raport întocmit de un medic pentru firma care urmează să realizeze incineratorul”, adaugă Horga.

În plus, MS cere, practic, interdicţie pentru extinderea zonei de locuinţe.

”«Recomandăm ca zona de locuinţe a localităţii să nu se mai extindă spre obiectivul propus-terenul neconstruit existent va fi considerat zonă de protecţie sanitară», se afirmă în document. Cum adică să recomanzi să nu se extindă zona de locuinţe a localităţii? Când acolo sunt proprietăţile unor oameni şi sediile unor firme? Din cauza incineratorului?

Cum să citeze o instituţie a statului asemenea inepţii? Un alt semn de întrebare. Din aprilie 2023, prin ordinul ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila, 119/2014, a fost modificat articolul care reglementa aceste situaţii. Nu mai sunt menţionate distanţele minime de protecţie sanitare între teritoriile protejate şi perimetrul unităţilor care produc disconfort şi riscuri asupra sănatăţii populaţiei!”, a menţionat Maria Horga. 

Deputatul va adresa interpelări instituţiilor abilitate să stopeze acest proiect.

Cine face incineratorul

Cererea de autorizare pentru construcţia acestui incinerator a fost depusă de compania FRIENDLY WASTE ROMÂNIA, scrie giurgiuonline.com.

În luna februarie 2021, firma a obţinut certificatul de urbanism de la Primăria Giurgiu, pentru construirea de clădire hala, bazin vidanjat betonabil, platforme beton, împrejmuire, staţie de epurare apă uzată, forare puţuri pentru reţea internă de apă etc.

FRIENDLY WASTE ROMÂNIA a fost constituită în anul 2019 şi are sediul social în Bucureşti. În fiecare an de la constituire, societate are pierderi financiare de zeci de miliarde de lei, adaugă sursa locală.


Societatea este deţinută de Fadel Mohamad, care este şi administratorul firmei, şi Fadel Neamet-Dana.

În 2018, Ziarul Financiar scria despre un tânăr (Fadel Mohamad) care, la numai 22 de ani, construieşte două blocuri cu cinci etaje în zona Iancului din Bucureşti, cu o investiţie de 4,4 milioane de euro. El spunea că banii provin parţial din împrumuturi şi parţial din surse proprii, din firma de construcţii pe care a fondat-o, Dinamic Building Home. Această a doua firmă a fost înfiinţată când Fadel avea doar 18 ani. Şi această societate a avut permanent datorii de zeci de miliarde de lei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇