O echipă de cercetători de la ETH Zurich, Elveția, și Institutul Max-Planck pentru Cercetarea Polimerilor, Mainz, Germania, a găsit o metodă de a transforma ceața în apă potabilă.
Dispozitivul creat de ei constă într-o plasă metalică acoperită cu un amestec de polimeri și dioxid de titan. Polimerii captează picăturile de apă, care se scurg apoi într-un container.
În același timp, dioxidul de titan dezintegrează diverșii poluanți prezenți în picături, rezultatul fiind o apă curată, potabilă. Tehnologia funcționează cu energie solară și, potrivit cercetătorilor, este una ușor de întreținut.
“Sistemul nostru nu numai că colectează ceață, dar și tratează apa colectată, ceea ce înseamnă că poate fi folosit în zone cu poluare atmosferică, precum centrele urbane dens populate”, explică Ritwick Ghosh, cercetător la Institutul Max-Planck pentru Cercetarea Polimerilor, într-un comunicat de presă.
Dioxidul de titan trebuie să fie expus regulat la lumină ultravioletă pentru a se regenera, proces care se întâmplă datorită unei proprietăți cunoscute ca ”memorie fotocatalitică”. Doar o jumătate de oră de lumină de la soare este suficientă pentru a-l reactiva pentru alte 24 de ore.
Plasa a fost testată până acum în laborator și într-o mică fabrică-pilot din Zurich. Cercetătorii au reușit să condenseze 8% din ceața artificială creată pentru teste și să elimine în proporție de 94% substanțele dăunătoare cu care a fost contaminată, printre care particule foarte fine de diesel și și compusul chimic bisfenol A.
Aceeași tehnologie poate fi folosită pentru a recupera apa din turnurile de răcire, captând o parte din aburul care este eliberat în atmosferă și purificându-l, astfel încât să poată fi reintrodus în mediu, mai spun cercetătorii.
C.S.