Cum au vrut Emiratele Arabe Unite să profite de summit-ul pentru climă COP28 ca să vândă petrol și gaze

Cum au vrut Emiratele Arabe Unite să profite de summit-ul pentru climă COP28 ca să vândă petrol și gaze
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Organizarea summit-ului COP28 s-a dovedit ocazia perfectă pentru ca Emiratele Arabe Unite să inițieze discuții despre contracte de vânzare de gaze și petrol, contrar obiectivelor conferinței de a lupta împotriva schimbării climatice.

Mai multe documente intrate în posesia jurnaliștilor independenți de la Centre for Climate Reporting și BBC arată intenția țării organizatoare de a discuta despre contracte de petrol și gaze cu 15 țări, deși organismul ONU responsabil de acest eveniment a transmis că se așteaptă ca gazdele să acționeze fără părtinire sau în interes propriu.

Emiratele Arabe Unite nu neagă că au folosit discuțiile de la COP28 în scopuri de afaceri, precizând că "discuțiile private sunt private" și că eforturile s-au concentrat pe "acțiunea semnificativă în domeniul climei", relatează BBC.

Documentele au fost pregătite de echipa de organizare a COP28 din Emirate pentru întâlniri cu cel puțin 27 de guverne străine înaintea summit-ului care va începe pe 30 noiembrie. Acestea au inclus câteva "puncte de discuție" propuse, cum ar fi unul pentru China, care, potrivit Adnoc, compania petrolieră de stat din Emiratele Arabe Unite, "este dispusă să evalueze în comun oportunitățile internaționale de GNL (gaz natural lichefiat)" în Mozambic, Canada și Australia.

ADVERTISING

Documentele indică, de asemenea, că unui ministru columbian trebuie să i se spună că Adnoc "este gata" să ajute Columbia să-și dezvolte explorarea combustibililor fosili.

Jurnaliștii au depistat sugestii pregătite pentru alte 13 țări, inclusiv Germania și Egipt, ceea ce arată că Adnoc urmărește să lucreze cu guvernele lor pentru a dezvolta proiecte în sectorul combustibililor fosili.

Conform documentelor, Emiratele Arabe Unite au creionat recomandări despre oportunități comerciale și pentru compania națională de energie regenerabilă, Masdar, înainte de întâlnirile cu 20 de țări, printre care Marea Britanie, SUA, Franța, Germania, Olanda, Brazilia, China, Arabia Saudită, Egipt și Kenya.

Practic, Emiratele Arabe Unite și-au propus să transforme organizarea summit-ului ONU pentru climă într-o rampă de lansare pentru acorduri legate de combustibilii fosili.

ADVERTISING

COP28 este cea mai mare conferință ONU despre climă. La ediția care în acest an se va desfășura în Dubai vor participa 167 de lideri din toată lumea, inclusiv papa Francisc și regele Marii Britanii, Charles al III-lea.

Națiunile Unite speră că summit-ul COP28 va ajuta la limitarea creșterii temperaturii globale pe termen lung la 1,5 grade Celsius, un nivel crucial pentru evitarea celor mai grave evoluții ale schimbării climatice. Acest obiectiv va necesita, însă, limitări drastice ale emisiilor de gaze cu efect de seră - va fi nevoie de o reducere cu 43% până în 2030 a nivelurilor atinse în 2019.

În cadrul pregătirilor pentru conferință, echipa de organizare a COP28 a aranjat o serie de întâlniri ministeriale cu guverne din toată lumea. Acestea urmau să fie găzduite de președintele COP28, dr Sultan al-Jaber. În fiecare an, țara gazdă numește un reprezentant propriu ca președinte al COP.

ADVERTISING

Întâlnirile cu reprezentanți ai guvernelor străine se numără printre responsabilitățile președinților COP, al căror rol este să încurajeze țările să fie cât mai ambițioase în eforturile de reducere a emisiilor poluante.

Documentele pregătite pentru dr Jaber, care este totodată și CEO al companiei petroliere de stat, Adnoc, și al celei de energie regenerabilă, Masdar, includ o serie de obiective pentru întâlnirile cu oficialii străini. Pentru discuțiile cu cel puțin 20 de țări, au fost prevăzute puncte de discuții care vizează activitățile Adnoc și Masdar, ceea ce l-ar situa pe președintele COP28 într-un conflict de interese.

De exemplu, ministrului brazilian al Mediului urma să i se ceară ajutor pentru "asigurarea aprobării" ofertei Adnoc pentru cea mai mare companie de procesare a petrolului și gazelor din America Latină, Braskem. La începutul acestei luni, Adnoc a făcut o ofertă de 2,1 miliarde de dolari pentru a cumpăra un pachet de acțiuni la această companie.

Totodată, Adnoc avea un mesaj pentru Germania: "Suntem pregătiți să continuăm aprovizionarea cu GNL (gaz natural lichefiat - n.red.)".

În plus, Adnoc a sugerat ca națiunilor producătoare de petrol Arabia Saudită și Venezuela să li se spună că "nu există niciun conflict între dezvoltarea durabilă a resurselor naturale ale oricărei țări și angajamentul acesteia față de schimbările climatice".

Mai multe mailuri interceptate de BBC arătau că membrilor personalului COP28 li s-a spus că punctele de discuție ale Adnoc și Masdar "trebuie să fie incluse întotdeauna" în notele de informare de la summit.

Nu este clar de câte ori Jaber și colegii săi au prezentat punctele de discuție în cadrul reuniunilor COP28 cu guverne străine, însă cel puțin o națiune a urmărit discuțiile comerciale aduse într-o întâlnire organizată de echipa COP28 a Emiratelor Arabe Unite.

În schimb, 12 state, printre care se numără Marea Britanie, au declarat pentru BBC că fie nu s-a discutat despre activitățile comerciale în timpul întâlnirilor, fie că nu a avut loc o întâlnire.

Încercarea de a face afaceri în timpul summit-ului COP reprezintă o încălcare gravă a standardelor de conduită așteptate de la un președinte COP. Aceste standarde sunt stabilite de organismul ONU responsabil de negocierile privind clima, Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice, cunoscută drept Acordul de la Paris.

Potrivit acesteia, principiul fundamental pentru președinții COP și echipele acestora este obligația privind imparțialitatea. Convenția mai prevede că președinții COP "trebuie să acționeze fără părtinire, prejudecăți, favoritism, capriciu, interes propriu, preferință sau deferență, strict bazat pe o judecată solidă, independentă și corectă".

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇