Cum a fost readus la viață un râu declarat mort acum 54 de ani. I s-au făcut chiar și funeralii

Cum a fost readus la viață un râu declarat mort acum 54 de ani. I s-au făcut chiar și funeralii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După ce a fost declarat mort în urmă cu 54 de ani, un râu din Toronto este readus la viață. Apele sale vor deveni în curând mai curate.

După zeci de ani de poluare, inclusiv o amenințare de holeră și malarie, râul Don din Toronto a cedat unei neglijențe tot mai mari și a fost declarat mort în 1969, scrie The Guardian.

O procesiune funerară cu activiști de mediu a străbătut orașul, iar oameni îndoliați s-au adunat pe malurile poluate ale râului pentru a-i aduce un ultim omagiu.

După mai bine de jumătate de secol, însă, râul revine la viață. Fauna sălbatică se întoarce treptat în zonele care au fost cândva locul industriei grele.

ADVERTISING

Apele râului vor deveni în curând mai curate. După decenii de muncă a unui mic grup de cetățeni, râul care a fost mult timp disprețuit este acum salvat.

Spre deosebire de alte râuri care traversează un oraș important, Don nu a fost nici venerat, nici iubit. Îi lipsește măreția Senei, caracterul sacru al râului Gange sau puterea Mississippi. În majoritatea zilelor, arată ca un pârâu acoperit de vegetație, transformându-se ocazional într-un torent de ape tulburi într-o furtună.

Popoarele indigene, inclusiv Anishinaabe, Seneca și Mississauga, pescuiau în râu și aveau recolte de-a lungul malurilor sale. Pentru cea mai mare parte a istoriei urbane a Toronto, râul a fost o groapă de gunoi, a spus Jennifer Bonnell, profesor de istorie la Universitatea York din Toronto.

ADVERTISING

Tăbăcării, distilerii și abatoare au deversat deșeuri în râu și au putut fi găsite chiar și animale moarte plutind în apa tulbure.

„Timp de decenii, foarte puțini locuitori au crezut că acest râu ar putea fi readus la viață”, a spus Bonnell.

Când s-a mutat dintr-o comunitate rurală americană la Toronto în 1972, John Wilson a fost lovit de frumusețea râului și a promis să lupte pentru el.

„Mi-am dat seama că putem face mai mult bine. Am vrut să fiu un model pentru copiii mei, să le ofer o comunitate în care merită să trăiască”, a spus el.

ADVERTISING

Alături de un grup de ecologiști, a început curățarea râului. Unul dintre obiectivele principale ale grupului se apropie de final, după ce orașul a investit mai mult de 1 miliard de dolari pentru a crea diguri și o nouă rută pentru traseul râului.

Proiectul va adăuga 3 hectare de noi zone umede de coastă și 4 hectare de habitat într-un spațiu care a fost cândva un pustiu loc post-industrial.

În timpul lucrărilor, care urmează să se termine în câteva luni, în zonă au fost observați castori, nurci, vulturi, căprioare și coioți.

Dar cea mai mare schimbare vine asupra râului însuși. Aproape un sfert din orașul Toronto are un sistem de conducte învechit, iar apele uzate se revarsă în râu când ploaia lovește orașul.

Toronto cheltuiește 3 miliarde de dolari pentru a construi trei tuneluri care vor redirecționa apele uzate netratate departe de râu – cel mai mare și mai costisitor proiect de acest gen din Canada.

Bonnell spune că redirecționarea apelor uzate va fi „revoluționară” pentru un râu greu încercat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇