Cercetătorii au calculat cu cât va crește nivelul oceanelor din cauza topirii gheții: Nu mai putem face nimic

Cercetătorii au calculat cu cât va crește nivelul oceanelor din cauza topirii gheții: Nu mai putem face nimic

Experții au determinat pentru prima oară care va fi reducerea minimă a stratului de gheață din Groenlanda provocată de încălzirea globală cu 1,1 grade Celsius din ultimii 150 de ani și impactului acestui proces asupra nivelului oceanelor.

Stratul de gheață din această regiune a planetei se va restrânge inevitabil cu 3,3%, adică 110 cvadrilioane de tone de gheață. Un cvadrilion este egal cu un milion de trilioane.

Chiar dacă omenirea încetează acum să mai ardă combustibili fosili, topirea gheții din Groenlanda provocată de căldura degajată până acum în atmosferă va crește nivelul oceanelor cu cel puțin 27 de centimetri, arată un studiu realizat de savanții de la Geological Survey of Denmark and Greenland (GEUS).

ADVERTISING

Cercetarea publicată luni de jurnalul științific Nature Climate Change a analizat clima din regiunea arctică din 2000 până în 2019, relatează The Independent.

Oamenii de știință subliniază că nivelul determinat este unul minim. "În mod realist, vom vedea cifre mai mult decât duble în acest secol", a arătat profesorul Jason Box, conducătorul studiului, într-un comunicat.

"Într-un scenariu previzibil conform căruia încălzirea globală va continua, contribuția gheții topite din Groenlanda la creșterea nivelului oceanelor va crește. Când am luat în calcul recordul de topire din 2012 și l-am folosit ca o constantă medie ipotetică pentru tot acest secol, pierderea gheții din Groenlanda a dus la o creștere mai mult decât dublă a nivelului oceanelor, până la 78 de centimetri", a explicat savantul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El a precizat că cea mai mare parte a creșterii nivelului oceanelor va avea loc în acest secol.

Studiul nu s-a bazat pe o simulare computerizată pentru a face predicții care pot fi nesigure, ci pe măsurătorile din satelit ale gheții și pe observațiile făcute de experți în Groenlanda și nu a luat în calcul și alte regiuni polare.

Cercetătorii au analizat "linia de zăpadă" - limita dintre gheața care se topește și cea care e intactă. Aceasta se schimbă de la an la an, în funcție de cât de caldă este vremea. În timpul iernii, zăpada căzută ajută la refacerea stratului de gheață, menținând un echilibru după topirea din cursul verii. Criza climatică a răsturnat, însă, acest proces.

ADVERTISING

Topirea inevitabilă a celor 110 cvadrilioane de tone de gheață reprezintă mai mult decât dublul cantității prezisă de studiile anterioare. Cel mai recent dintre acestea, realizat de Națiunile Unite în 2021, estima o creștere între 5 și 12 centimetri a nivelului mării până la sfârșitul secolului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇