Cel mai mare ghețar din lume nu mai există. A68 s-a rupt în mii de bucăți care se topesc rapid

Cel mai mare ghețar din lume nu mai există. A68 s-a rupt în mii de bucăți care se topesc rapid
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cele mai recente imagini din satelit arată cum ceea ce cândva a fost cel mai mare ghețar din lume, denumit A-68, acum s-a rupt în bucăți care se topesc cu repeziciune.

Ghețarul acoperea circa 6.000 km pătrați în momentul în care s-a desprins din calota Antarcticii, în 2017. Acum, însă, din păcate, putem vorbi despre el la trecut, după ce, practic, a dispărut, spărgându-se în nenumărate mici fragmente, arată BBC.

Ruperea gheţarilor Antarcticii este un proces natural care are loc frecvent, dar numai ocazional acest proces produce adevăraţi coloşi de gheaţă, așa cum era A-68. În acest caz se putea vorbi despre un bloc plutitor cu o greutate de 1.000 de miliarde de tone.

ADVERTISING

Ghețarul, devenit star în social media, s-a desprins din peninsula Antarctica, iar timp de aproape un an nu s-a mișcat deloc. Anul trecut, însă, oamenii de știință au observat că masivul bloc de gheață se îndrepta către teritoriul britanic din Georgia de Sud.

Acum însă, curenții oceanici, apele mai calde și temperaturile ridicate din Atlantic au rupt ghețarul A-68 în mii de bucăți, pe care US National Ice Center a spus că nu merită să le mai monitorizeze.

„Este uimitor că A-68 a rezistat atât de mult", a declarat Adrian Luckman, de la Universitatea Swansea. „A rezistat ani de zile. Dar în cele din urmă s-a rupt în patru sau cinci bucăți și apoi acelea s-au fragmentat, la rândul lor", mai spunea omul de știință.

ADVERTISING

Centrul Naţional pentru Gheţari din Statele Unite a transmis că în prezent bucăţile rupte sunt mult prea mici pentru a provoca o blocare a traficului maritim.

Studiile au arătat că mulţi dintre gheţarii uriaşi ai Antarcticii se topesc rapid din cauza încălzirii globale. Oamenii de știință estimează că gheaţa din Antarctica ar conţine suficientă apă pentru a ridica nivelul mărilor la nivel global cu aproape 7 metri.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇