Castorii au construit peste noapte diguri pentru care autoritățile se chinuiau să obțină autorizații. Economie de peste un milion de euro (Video)

Castorii au construit peste noapte diguri pentru care autoritățile se chinuiau să obțină autorizații. Economie de peste un milion de euro (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O colonie de castori din regiunea cehă Brdy a construit mai multe diguri într-o arie protejată, exact unde era planificată crearea unei zone umede naturale. Castorii au reușit practic peste noapte să construiască un baraj pentru care autoritățile încă cereau autorizații.

Autoritățile locale au făcut astfel şi o economie de peste un milion de euro.

Administrația ariei naturale protejate Brdy, situată în centrul regiunii Bohemia, la 50 de kilometri distanță de Praga, obținuse aprobarea pentru finanțarea construirii unui dig de protecție și crearea unei zone umede. Procedura de obținere a autorizațiilor de construire era în curs de desfășurare când proiectul barajului a fost finalizat aproape peste noapte de o colonie locală de castori, relatează Radio Prague International.

Până să scoată funcționarii avizele necesare, "meșterii" iscusiți și-au ales perfect locul, ridicând baraje pe o rigolă de ocolire construită cu ani în urmă de soldați într-o fostă bază militară, astfel încât apa să continue să se scurgă. Culmea, proiectul de revitalizare a zonei elaborat de funcționarii de la Mediu avea același obiectiv.

Bohumil Fišer, șeful administrației ariei protejate Brdy, spune că natura și-a urmat cursul și castorii au creat practic peste noapte condițiile necesare pentru un biotop, un mediu de viață cu caracteristici ecologice relativ omogene.

Autorităţile locale "negociau între ele pentru a înființa proiectul și a aborda problemele legate de proprietatea asupra terenului. Castorii i-au întrecut, economisindu-ne astfel 30 de milioane de coroane. Au construit digurile fără nicio documentație de proiect și gratis", a spus Fišer.

Zoologul Jiri Vlček a precizat că nici nu poate exista o competiție între administrația locală și colonia de castori.

"Castorii sunt capabili să construiască un dig într-o noapte, cel mult două nopți. În timp ce oamenii trebuie să obțină autorizații de construire, să obțină aprobarea proiectului de construcție și să găsească banii pentru acesta. Dar, desigur, un excavator care lucrează singur l-ar putea construi în aproximativ o săptămână", a explicat el.

Bobr – škůdce nebo pomocník?

Specialiștii de mediu care au inspectat lucrarea spun că zona umedă și bazinele pe care le-au amenajat castorii vor oferi condiții bune pentru racii de piatră, broaște și alte specii care se dezvoltă în zonele umede.

"Castorii se pricep întotdeauna cel mai bine. Locurile în care construiesc baraje sunt întotdeauna alese corect - mai bine decât atunci când le proiectăm pe hârtie", a declarat Jaroslav Obermajer, șeful biroului din Boemia Centrală al Agenției Cehe pentru Protecția Naturii și Peisajelor (AOPK).

Cel puțin o familie de castori europeni, compusă din aproximativ opt membri, locuiește în zonă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al AOPK, Karolína Šůlová, în trecut castorii au contribuit în mod pozitiv la retenția apei în alte zone. Cu toate acestea, uneori se întâmplă ca lucrările care sunt bune pentru ei să nu fie în interesul oamenilor. De exemplu, în vecinătatea orașului Lanškroun din regiunea Orlickoústec, digurile pe care le-au făcut castorii au dus la inundarea câmpurilor și a unei linii de cale ferată din apropiere.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇