Apa Nova face parc fotovoltaic în București, OMV începe producția de hidrogen verde cu bani din PNRR

Apa Nova face parc fotovoltaic în București, OMV începe producția de hidrogen verde cu bani din PNRR

România devine din ce în ce mai verde, cu noi investiţii ale companiilor în proiecte energetice verzi.

Apa Nova a obținut autorizația pentru construirea unui parc fotovoltaic în București, investiție estimată la peste 2,5 milioane euro, iar OMV Petrom a semnat contract de finanţare prin PNRR, pentru construcţia unei capacităţi de producţie a hidrogenului prin electroliza apei.

Centrala fotovoltaică din Capitală va avea 2,7 MW și va fi amplasată pe un teren de circa 3,5 hectare aferent stației de pompare Sud a Apa Nova (strada Șinei), potrivit Profit.ro.

ADVERTISING

″Sistemul electric fotovoltaic va produce energie electrică utilizând sursa regenerabilă reprezentată de energia solară și va livra energia produsă consumatorilor racordați la barele sistemului, loc de consum al operatorului economic beneficiar al investiției″, spune Apa Nova.

Apa Nova mai are 3 proiecte de montare de instalații fotovoltaice mai mici, cu care țintește statutul de prosumator.

Acestea sunt gândite la o putere instalată cumulată de 0,575 MW, cu costuri însumate estimate la aproape 530.000 euro plus TVA (630.000 euro în total).

ADVERTISING

Petrom primește bani din PNRR pentru hidrogen verde

În același timp, OMV Petrom a semnat cu Ministerul Energiei un contract de finanţare prin PNRR, cu o valoare maximă de circa 39 milioane de euro, pentru construcţia unei capacităţi de producţie a hidrogenului prin electroliza apei în cadrul rafinăriei Petrobrazi.

Investiţia totală este estimată la circa 74 milioane de euro.

"Credem că România are un potenţial semnificativ pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi, iar fondurile disponibile pentru finanţarea acestor proiecte deschid oportunităţi pentru creşterea economică a ţării.

ADVERTISING

Prin Strategia 2030, ne-am angajat să susţinem tranziţia energetică în România şi în regiune, cu investiţii de circa 11 miliarde de euro până la sfârşitul acestui deceniu, din care circa 35% vor susţine proiecte cu emisii de carbon scăzute şi zero", a declarat Christina Verchere, director general la OMV Petrom, citată de Agerpres.

Proiectul presupune punerea în funcţiune, în cadrul rafinăriei Petrobrazi, a unei capacităţi de 20 de MW pentru producţia de hidrogen obţinut prin electroliza apei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇