Când vorbim de poluarea provocată de autovehicule, ne gândim în primul rând la emisiile generate de motoarele lor, în timp ce un alt aspect cu un puternic impact asupra mediului este deseori trecut cu vederea.
În jur de 6,1 milioane de metri cubi de particule generate de anvelope la fiecare frânare, accelerare şi viraj ajung în atmosferă şi în ape în fiecare an. Particulele rezultate în urma uzării pneurilor sunt unul dintre poluanţii cel mai des întâlniţi în oceanele planetei.
Un startup londonez vine cu o soluţie: un dispozitiv care se instalează pe roţi, prevăzut cu plăcuţe din cupru încărcate electrostatic, care captează particulele minuscule generate în timpul rulării, scrie CNN.
Proiectul The Tyre Collective s-a născut în 2020, când cei patru fondatori urmau un program de masterat în Innovation Design Engineering, administrat de Imperial College London şi de Royal College of Art.
Emisiile care nu sunt generate la ţeava de eşapament reprezintă 90 la sută din emisiile totale de particule produse de autovehicule. Sunt incluse aici particulele generate de anvelope, de plăcuţele de frână şi de uzura drumurilor.
Conform calculelor echipei londoneze, particulele poluante generate zilnic de anvelopele unui autobuz sunt echivalentul unui grapefruit.
Chiar şi în contextul tranziţiei către autovehiculele electrice rămâne la fel de important ca aceste emisii să fie reduse, poate chiar mai mult, deoarece maşinile electrice sunt în general mai grele decât cele convenţionale, ceea ce înseamnă o uzură mai mare a pneurilor.
The Tyre Collective a testat un prototip al dispozitivului anul trecut în colaborare cu compania Geely Auto Group, iar în prezent desfăşoară un proiect pilot pe trei luni împreună cu compania londoneză Zhero, care oferă servicii logistice sustenabile. Produsul ar putea fi lansat în 2024.
Echipa analizează totodată opţiuni pentru utilizarea particulelor de cauciuc colectate la producţia de noi bunuri, cum ar fi alte anvelope sau chiar tălpi de pantofi.
C.S.