Angajații care lucrează de acasă reduc la jumătate emisiile poluante față de cei care merg la serviciu

Angajații care lucrează de acasă reduc la jumătate emisiile poluante față de cei care merg la serviciu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O zi pe săptămână lucrată de acasă reduce emisiile poluante cu doar 2%. Însă o săptămână de lucru acasă are cel mai mare impact pozitiv asupra mediului, arată un studiu recent.

Persoanele care lucrează de acasă tot timpul produc mai puțin de jumătate din emisiile cu efect de gaze de seră pe care le generează cele care muncesc la serviciu, arată un studiu recent citat de The Guardian.

Angajații din SUA monitorizați care au lucrat de acasă tot timpul și-au redus emisiile cu 54%, în comparație cu cei care muncesc într-un birou. Persoanele cu un regim hibrid de muncă nu și-au limitat atât de mult emisiile, indică studiul publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences.

ADVERTISING

O zi de lucru în regim remote (la distanță) a redus emisiile cu doar 2%, întrucât energia economisită prin absența de la birou a fost compensată de alți factori, precum creșterea numărului de deplasări fără legătură cu serviciul în timpul programului.

În schimb, munca de acasă timp de două sau patru zile pe săptămână a redus emisiile la nivel individual cu 29%, comparativ cu lucrătorii prezenți la sediu.

Cercetătorii de la Universitatea Cornell și Microsoft au folosit date multiple, inclusiv despre angajații gigantului tehnologic american, referitoare la tiparele de navetă și telemuncă.

Au fost analizate cinci categorii de emisii, inclusiv utilizarea energiei la serviciu și acasă în timpul programului de lucru.

ADVERTISING

Autorii studiului au descoperit că tehnologia IT și cea a comunicațiilor au un impact neglijabil asupra amprentelor de carbon individuale. Cauzele principale ale reducerii emisiilor poluante la persoanele care lucrează de acasă au fost evitarea emisiilor zilnice generate de deplasarea la serviciu și, implicit, a consumului de energie la serviciu.

Beneficiile reducerii emisiilor prin munca de acasă includ reducerea blocajelor în trafic la orele de vârf în zonele aglomerate, ceea ce poate duce la o economisire a combustibilului.

Experții subliniază, însă, că munca de acasă trebuie planificată cu atenție pentru a avea un efect pozitiv asupra mediului. "Oamenii spun: 'Lucrez de acasă, am zero emisii'. Nu-i adevărat! Beneficiul net pentru munca de acasă este pozitiv, dar întrebarea-cheie este cât de pozitiv. Când oamenii muncesc de acasă, tind să producă mai multe emisii prin activități sociale", a explicat Fengqi You, de la Universitatea Cornell, coautor al studiului.

ADVERTISING

Studiul a arătat că lucrătorii în regim remote au făcut mai multe călătorii cu mașina și avionul, fără legătură cu serviciul. În plus, casele nu erau în toate cazurile eficiente energetic, întrucât nu utilizau energie regenerabilă și aparatură cu consum redus de energie. Iar unele instrumente folosite acasă consumau mai multă energie decât cele de la birou - de exemplu, o imprimantă mică folosită acasă tinde să fie mai puțin eficientă decât un model office.

În plus, pandemia a revoluționat modul de lucru al multor angajați. În SUA și în multe alte țări, mulți s-au mutat din zonele foarte aglomerate de navetiști în unele mai izolate. Însă studiul arată că acest fenomen poate însemna distanțe mai lungi pe care lucrătorii în regim hibrid trebuie să le parcurgă, ceea ce duce la o amprentă de carbon mai mare din cauza folosirii mașinilor personale, chiar dacă ei au și zile când lucrează de acasă.

Deși rezultatele nu se aplică angajaților din multe sectoare (un șofer de autobuz, de exemplu, nu poate munci de acasă), acestea oferă câteva indicații importante despre modul în care angajații pot reduce emisiile de carbon ale unei companii. Și chiar dacă datele studiate au fost specifice Statelor Unite, modelul și tendințele pot fi reproduse și în Europa.

Întrucât tehnologia IT și comunicațiile au avut o contribuție modestă în reducerea emisiilor, efortul ar trebui să se concentreze pe folosirea surselor de energie regenerabilă pentru încălzirea și răcirea clădirilor, precum și pe decarbonizarea drumului spre serviciu, subliniază cercetătorii.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇