Aeroportul Iași este primul din țară cu sursă de energie verde. Proiectul a fost realizat cu fonduri de la UE

Aeroportul Iași este primul din țară cu sursă de energie verde. Proiectul a fost realizat cu fonduri de la UE
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Aeroportul Internaţional Iaşi este prima aerogară din ţară care deţine o sursă de energie regenerabilă, cu ajutorul parcului fotovoltaic fiind asigurat aproape un sfert din energia consumată.

Cu o suprafaţă de 1 hectar şi o capacitate de 1,3 MWh, parcul fotovoltaic va asigura aproximativ 20% din necesarul de energie electrică al aeroportului.

Parcul fotovoltaic a fost realizat cu panouri mate, pentru a evita reflexia razelor solare care i-ar putea deranja pe piloţi.

Parcul fotovoltaic este parte a proiectului de modernizare şi extindere a Aeroportului Internaţional Iaşi, în valoare de 100 de milioane de euro, care a inclus realizarea unui nou terminal, al doilea ca mărime din România după Otopeni.

ADVERTISING

Proiectul de extindere a Aeroportului Internaţional Iaşi cu un nou terminal a obţinut în 2022 fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.

"Modernizarea Aeroportului Iaşi a fost gândită unitar, iar pe lângă infrastructura nouă şi modernă a terminalului T4, am dezvoltat o nouă parcare, cu 600 de locuri, şi acest parc fotovoltaic prin care aeroportul devine sustenabil din punct de vedere energetic. Proiectul de extindere a Aeroportului este cea mai mare investiţie locală din judeţul Iaşi din ultimii 30 de ani şi va avea un impact major asupra dezvoltării întregii regiuni de Nord Est", a declarat pentru Agerpres preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇