Deasupra regiunilor tropicale a fost identificată o nouă gaură în stratul de ozon, una de șapte ori mai mare decât cea de deasupra Polului Sud, deja cunoscută de comunitatea științifică.
Pentru a fi clasificată ca atare, o „gaură” în stratul de ozon este definită ca o zonă în care pierderea de ozon este mai mare de 25%, în comparație cu regiunile considerate stabile. Echipa de oameni de știință de la Universitatea din Waterloo (Ontario, Canada), cea care a descoperit gaura din stratul de ozon, a identificat o zonă în care stratul de ozon este cu 80% mai subțire decât valorile standard, relatează IFL Science.
Nu doar că aceasta este de aproximativ șapte ori mai mare decât cea din Antarctica, dar nici nu pare să varieze semnificativ pe parcursul anului.
"Tropicele alcătuiesc jumătate din suprafața planetei și găzduiesc aproximativ jumătate din populația lumii. Prezența acestei singularități este un motiv de îngrijorare globală", a explicat Qing-Bin Lu, cel care a condus echipa de cercetători.
Situația este îngrijorătoare, deoarece ozonul, un compus chimic cunoscut și sub numele de O3, protejează suprafața pământului de radiațiile solare ultraviolete (UV).