Emilia Șercan a cerut intervenția ministrului Culturii Raluca Turcan după ce Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale, a dezvăluit public ce teză de doctorat cercetează acum jurnalista.
Cioroianu a făcut publică informația pentru a se răzbuna că jurnalista s-a plâns în ultimele zile de faptul că e foarte frig în sălile de lectură ale Bibliotecii Naționale, iar puținii cititori care calcă pragul stau cu gecile pe ei, înfofoliți și cu gluga pe cap. În plus, Șercan a povestit că a stat de vorbă cu angajații și aceștia i-au spus că pe șeful lor în văd mai des ca invitat la Digi24 decât în instituția pe care o conduce.
Întâi, Cioroianu i-a răspuns pe pagina sa de Facebook, acuzând-o de fake news pe motiv că la fel de frig a fost și în ultimii ani iar el de când a preluat conducerea instituției încearcă să găsească soluții.
Lucrurile s-au precipitat când cei doi au început să schimbe replici acide în comentariile de la postările altor persoane care discutau scandalul iscat între ei.
Cioroianu s-a aprins atât de tare încât a atacat cercetările actuale făcute de Șercan, dezvăluind, astfel, că teza pe care o cercetează acum este cea a lui Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO și potențial candidat la alegerile prezidențiale.
Ulterior, el a postat un amplu mesaj pe această temă și pe contul său de Facebook.
„Mesaj pentru o doamnă care pare a-și fi găsit, în fine, menirea: Emilia Șercan tot ia temperatura pe holurile Bibliotecii Naționale, cu un termometru de cameră. Nu vreau să par neelegant, dar aș avea o replică, în virtutea libertății de exprimare și în registrul umorului oltenesc, că tot e azi ziua marelui Marin Sorescu: doamnă, nu cumva v-ar ajuta mai mult un termometru la subraț?!
Dragi prieteni reali & virtuali, Emilia Șercan caută mai nou plagiat la Mircea Geoană și, în treacăt, mai ia și temperatura prin spațiile deschise ale Bibliotecii Naționale...
Azi iar mă atacă și pe mine, ceea ce deja devine distractiv (compulsiv e altceva, la dânsa). Dacă aș fi convins că îi face bine, aș lăsa-o în pace. Dar s-ar putea să n-o las în pace, pentru că mai există și ideea de calomnie în justiția modernă.
Emilia Șercan, desigur că o să le aflați: adică, detaliile mele în ceea ce vă privește. Iarăși, nu o luați ca pe o amenințare. Sunt convins că duceți dorul harței, altfel nu v-ați lega zilnic de BNaR, de mine, de prezențele mele în televiziuni etc. V-am mai întrebat și ieri: vă roade pizma că televiziunile mă mai sună din când în când? Credeți că veți deveni atractivă pentru Tv atacându-mă? Măcar o mică diferență e între noi: (nu, nu cea la care vă gândiți, în inocența dvs.): diferența dintre noi e că eu n-am fost niciodată un mercenar și niciodată n-am fugit dintr-un studio atunci când nu mi-au convenit întrebările. Ați înțeles? Vreți să detaliem?”, spune Cioroianu.
Acesta îi propune o înțelegere în care, dacă ea demonstrează că are dreptate, el își dă demisia și o propune pe ea în locul său.
„Dar, dacă eu demonstrez că dvs MINȚIȚI ca o gazetă bolșevică inclusiv în postarea de azi, 29 februarie, prin grave și interesate omisiuni (à propos, cred că lucrarea pe care ați cerut-o recent la BNaR era a lui Mircea Geoană, curios că era după ce MG și-a anunțat dispoziția de a candida, curios că acum ați uitat, pentru ce ați intrat pe frig în BNaR, doar că, ce să vezi, până a da de-a investiga lucrarea, cum tot veniserăți cu un termometru de cameră în geantă, v-a apucat brusc grija temperaturii din BNaR și a studenților pe care nu i-ați văzut acolo! Nota bene: vizita dvs. fiind marți 27 februarie a.c., la două zile după vacanța studenților, zile de luni-marți-miercuri în care tinerii sunt mai curând în facultăți, să-și afle orarul semestrului doi... E jenant că dna Șercan pozează în lector univ. de ceva ani și încă nu știți unde merg studenții, în majoritate, după vacanță... Dacă nu știați, v-o spune un profesor cu 30 de ani vechime, avansat încet pe scara academică, nu făcut pe daiboj, ca alții: studenții, în primele zile după sesiune și vacanță, mai curând merg în facultăți decât în biblioteci).
Dna Șercan, azi ați fost iar la BNaR, iar la lucrarea dlui Geoană, iar nu v-ați înscris pentru o întâlnire cu mine (cum mă amenințați ieri) dar, cum azi erau studenți mai mulți, n-ați mai făcut poze (vă împrumut eu, dacă vreți). Bine că, în lipsă de altceva, aveați termometrul de cameră în poșetă. Serios, dacă aș avea talent de dramaturg chiar aș scrie o piesă despre o femeie care umblă cu un termometru de cameră în geanta sa. Și tare mă tem că ar rezulta o dramă”, continuă Cioroianu, prezentându-i, în cele din urmă, termenii înțelegerii pe care i-o propune, și anume:
„Vă veți cere scuze față de BNaR, față de mine, față de oamenii onești care se uită în gura dvs. și vă cred cinstită, vă veți da demisia din facultatea unde țineți cursuri (dacă aveați habar de ce înseamnă "deontologia presei", atunci m-ați fi sunat și pe mine înainte de a vă face publice textele mizere și mincinoase, în virtutea principiului audiatur et altera pars - nu vreau să vă ofensez traducându-vă, puteți apela la google translate) și, în plus, veți face 500 de ore muncă voluntară în Biblioteca Națională a României”, încheie Cioroianu.
Replica Emiliei Șercan a venit tot pe Facebook, aceasta anunțându-l că ceea ce a făcut, „prin expunerea subiectului unei investigații de presă, este faptă penală”.
„Căutați în Codul penal art. 304, alin. 1. În acest moment am încheiat orice dialog public cu dvs. și vă anunț că voi depune plângere penală pentru că ați divulgat informații care nu sunt destinate publicității, de care ați luat la cunoștință datorită atribuțiilor de serviciu. Modul în care ați făcut-o este descalificant, de o mârșăvie uluitoare și nu voi accepta să rămână nepedepsit”, a scris Șercan, care cere și punctul de vedere al ministrului Culturii, în a cărei subordine se află conducerea Bibliotecii.