Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a sancționat postul Realitatea Plus cu o amendă de 50.000 de lei pentru difuzarea de informații false în legătură cu candidații la președinție. Neregulile au fost identificate în mai multe emisiuni difuzate pe 29 și 30 noiembrie, în care legislația audiovizualului a fost încălcată. Și postul România TV a fost sancționat cu 100.000 de lei.
Principalele nereguli constatate de CNA la Realitatea Plus
În comunicatul postat pe site-ul CNA se arată motivele amendării postului cu 50.000 de lei:
- Afirmații nesusținute de dovezi despre candidatul la alegerile prezidențiale Elena Lasconi:
Postul Realitatea Plus a susținut că primarul municipiului Câmpulung, Elena Lasconi, nu ar fi adus niciun fond european în ultimul an, o informație care nu a fost însoțită de dovezi. - Dezinformare legată de o presupusă dezbatere electorală:
Realitatea Plus a anunțat că va fi partener media al unui eveniment planificat pentru 5 decembrie, în care Robert Kennedy Jr. ar fi urmat să vină în România pentru o dezbatere moderată de jurnalistul Tucker Carlson, alături de candidatul la prezidențiale Călin Georgescu. Evenimentul nu a avut loc, iar Kennedy Jr. a negat atât susținerea lui Călin Georgescu, cât și intenția de a vizita România.
Reacția reprezentantului Realitatea Plus
Potrivit Pagina de Media, întrebat despre sursa informațiilor, Mihăiță Avram, reprezentantul postului, a declarat:
- „Noi am prezentat informațiile luate din presă care circulau la acel moment. A doua zi nu s-a mai vorbit despre acest subiect. A fost pur și simplu informația zilei.”
Când președintele CNA, Monica Gubernat, a cerut explicații suplimentare cu privire la asumarea rolului de partener media pe baza unor informații neconfirmate, Mihăiță Avram a răspuns:
- „Acestea au fost informațiile pe care le-am avut din presă. Dacă vizita ar fi avut loc, probabil că am fi avut mai multe detalii pentru discuții.”
Iată câteva dintre încălcările semnalate de CNA pentru amenda de 50.000 de lei:
- Anca Alexandrescu: „Doamna Lasconi... mamă, cică, băi, a făcut performanţă la Câmpulung. Anul ăsta, însă a fost ocupată cu altceva, să se pregătească pentru campania electorală. Şi ce să vezi? Zero lei fonduri europene. Hai... Nu, haideţi să vedeţi, că mi-au trimis oamenii de acolo revoltaţi... revoltaţi... cu documente... Hai să vedem cât de performantă fost doamna Lasconi la Câmpulung anul ăsta, nu în altă perioadă”;
- Gelu Vişan, invitat: „Şi atunci au dat ordin sâmbătă noaptea să fie votată Lasconi. Ordinul de acum dat de Bolojan... şi Stoica este în echipa lui Bolojan... în viitoarea echipă a lui Bolojan... i s-a promis loc... ordinul este să nu-l scoată pe Nicolae Ciucă, care este pe locul întâi la Senat şi să voteze doar lista de la Camera Deputaţilor.” (Culisele statului paralel, 29.11.2024);
- Ionela Arcanu (moderator „Ediţie specială Breaking News”): „Bomba finalului de an. Realitatea Media va fi partener în ceea ce înseamnă mult aşteptata întâlnire dintre Călin Georgescu-Keneddy Jr., faţă în faţă cu Tucker Carlson, jurnalistul american. Aşadar, Realitatea, în data de 5 decembrie, va fi partener media la acest eveniment extrem, extrem de important (29.11.2024).
Principalele nereguli constatate de CNA la România TV
Comunicatul CNA arată și motivele pentru amendarea postului România cu 100.000 de lei:
1. Titluri acuzatoare și manipulatoare
România TV a afișat o serie de titluri care incriminau fără dovezi activitatea primarului Elena Lasconi și a USR, între care:
- „Jaf și hoție pentru Lasconi după metoda Clotilde”
- „Furt masiv după vizita lui Lasconi la Ambasada Franței”
- „Operațiunea Lasconi, pusă la cale cu ajutorul lui Coldea”
- „Simpatizanții USR, infiltrați ca operatori de tablete”.
Aceste titluri au fost prezentate ca fapte certe, fără ca România TV să furnizeze dovezi care să le susțină, încălcând astfel obligația de a respecta principiul informării corecte și echilibrate.
2. Informații neconfirmate și speculative
În cadrul emisiunilor, postul a difuzat chestiuni precum:
- Cinci ofițeri STS ar fi fost „săltați de acasă și duși la audieri” pentru a ancheta fraude în favoarea Elenei Lasconi.
- Fiica primarului ar fi fost la Moscova, insinuând o legătură între USR și Rusia.
Aceste informații nu au fost sprijinite de surse oficiale sau verificabile, fiind prezentate ca „surse” anonime.
3. Prejudicierea imaginii publice a unei persoane și a unui partid politic
Astfel, reiese că România TV a creat o narativă speculativă și incriminatoare împotriva Elenei Lasconi și USR, fără să respecte standardele jurnalistice de bază privind verificarea informațiilor și oferirea dreptului la replică.
Prevederile încălcate
CNA arată că cele două posturi TV au încălcat următoarele prevederi:
Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare
Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Decizia CNA nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii ;
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
(3) În cazul în care informaţia provine din surse confidenţiale sau a căror credibilitate nu este suficient verificată, se va menţiona explicit acest fapt.