Fact checking-ul săptămânii: Imagini scoase din context și prezentate drept dovezi că Ucraina ar fabrica o „bombă murdară”

Fact checking-ul săptămânii: Imagini scoase din context și prezentate drept dovezi că Ucraina ar fabrica o „bombă murdară”

Informații de context

Mai multe imagini care ar demonstra faptul că Ucraina construiește o „bombă murdară” au circulat recent în spațiul online. Aceste imagini au la bază postări publicate de Ministerul rus al Apărării și de Ministerul rus de Externe cu privire la „capacitățile Ucrainei de a construi o bombă murdară”.

Acuzațiile la adresa Ucrainei au fost preluate rapid și în cadrul comunităților online, amplificând astfel unele narațiuni despre „declanșarea unui nou război mondial”, Ucraina care va „detona o bombă murdară și apoi va da vina pe Rusia” sau „Ucraina caută un pretext pentru a aduce NATO pe deplin în conflict”.

Care sunt faptele?

Fotografiile care au circulat în spațiul online nu pot fi considerate drept dovezi ale unei presupuse „bombe murdare” fabricate în Ucraina.  O bombă murdară înseamnă o armă de distrugere în masă care are la bază atât un dispozitiv exploziv convențional, cât și substanțe radioactive care contaminează zona înconjurătoare în momentul exploziei.

Până în prezent, nu se cunosc situații în care acest tip de armă să fi fost utilizat.

Cele mai multe dintre imaginile care au fost promovate atât de oficialii ruși, cât și de utilizatori în spațiul online au fost surprinse în cadrul unor filme, videoclipuri sau contexte care nu au legătură cu Ucraina sau situația actuală din această țară.

Spre exemplu, una dintre imagini prezintă, de fapt, un cadru din filmul Revolution Man. Acesta reprezintă un film din 2018 finanțat de Rusia, menit să acuze în mod eronat organizația umanitară de voluntari „Căștile Albe” de utilizarea armelor chimice în Siria.

După cum arată și jurnalistul Eliot Higgins din cadrul organizației Bellingcat, imaginea poate fi găsită și pe pagina de Facebook a filmului.

O altă imagine care pretinde să demonstreze capacitatea Ucrainei de a construi o bombă murdară surprinde mai multe pungi etichetate cu termenul „RADIOAKTIVNO” și simbolul de avertizare privind radiațiile. Însă o căutare a imaginii în spațiul online ne arată că aceasta a fost făcută în Slovenia (de aici și termenul din limba slovenă „radioaktivno” și nu cel din ucraineană – „радіоактивно” sau „radioaktyvno”).

Guvernul sloven a atribuit public fotografia Agenției Slovene pentru Deșeuri Radioactive (ARAO), iar un purtător de cuvânt a confirmat că agenția a făcut fotografia în 2010. Se poate observa că imaginea inițială a fost editată pentru a include și titlul, precum și denumirile presupuselor substanțe utilizate în fabricarea „bombei murdare”. ARAO a declarat într-un comunicat că fotografia arată o pungă de plastic cu detectoare de fum, iar acestea nu conțin niciuna dintre substanțele radioactive enumerate în imagine.

Imaginea care a circulat recent în spațiul online și imaginea publicată în 2010 de Agenția Slovenă pentru Deșeuri Radioactive

Potrivit Vice, printre imaginile care pretind să arate impactul în rândurile civililor al unei bombe murdare se regăsesc și fotografii surprinse în timpul atacului terorist din 11 septembrie 2001 din SUA.

Evaluarea noastră: imagini scoase din context

În baza analizei noastre, considerăm că fotografiile care au circulat în spațiul online nu pot fi considerate drept dovezi ale unei presupuse „bombe murdare” fabricate de Ucraina. De fapt, cele mai multe dintre acestea reprezintă imagini sau cadre preluate din alte contexte care nu au legătură cu Ucraina sau fabricarea unor „bombe murdare”.

Disclaimer!

Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.

Sursele noastre de fact-checking:

politifact.com – No, Ukraine does not have nuclear bombs or “dirty bombs”

nytimes.com – Russia’s unsupported ‘dirty bomb’ claims reverberate in right-wing U.S. communities

vice.com – Russia Accused Ukraine of Making a Dirty Bomb Using Images From Movies and 9/11

dw.com – Fact check: Russia’s false case for a dirty bomb in Ukraine

twitter.com – Slovenian Governement

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇