Ziua 253 de război: Putin avertizează Marea Britanie. Nicio dovadă că Ucraina are "bombe murdare". Bulgaria trimite ajutor militar

Ziua 253 de război: Putin avertizează Marea Britanie. Nicio dovadă că Ucraina are "bombe murdare". Bulgaria trimite ajutor militar

Ziua 253 de război vine cu teamă în creștere pentru ruși. Moscova a pregătit deja valul doi al mobilizării și unii chiar au primit cu date de anul viitor ordinul de chemare la arme. Mai mult, urmează să fie reintrodus stagiul militar obligatoriu de 2 ani.

Măsurile din țară sunt direct proporționale cu cele de pe front. Retragerea din Herson, regiune anexată, a devenit clară, rușii îndepărtându-și steagul de pe clădirile administrative.

Probleme sunt din nou la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa fiind din nou doar pe generatoare, după încă un bombardament rusesc. Situația trebuie rezolvată rapid, pentru că nu există combustibil decât pentru 15 zile.

Inspectorii AIEA nu au găsit dovezi în Ucraina privind existența unor bombe "murdare".

Perspectiva iernii grele pare să-i fi făcut pe unii lideri europeni să-și schimbe optica. Cel puțin asta susține Erdogan. După ce a avut discuții atât cu Putin, cât și cu Olaf Scholz, președintele Turciei a susținut că Scholz și-a schimbat atitudinea față de omologul rus și e deschis la dialog. Rămâne de văzut dacă și cum se va desfășura.

ADVERTISING

Pe de altă parte, administraţia Vladimir Putin a avertizat Marea Britanie că presupusa implicare în atacurile din Crimeea riscă să atragă "consecinţe periculoase", după ce a atribuit armatei britanice şi actele de sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream, dar Guvernul de la Londra neagă implicarea.

Situația pe front

  • Retragerea din Herson: Presa pro-rusă scrie că autoritățile ocupante au îndepărtat steagul Rusiei de pe clădirile administrative din Herson.
  • Contraofensiva ucraineană: Ucrainenii au bombardat clădirea unde își avea sediul administrația pro-rusă din Hola Pristan, din regiunea Herson.
  • Explozii puternice au avut loc și în Melitopol, oraș ocupat de ruși din martie.
  • Bloc lovit de rachetă - În Donețk bombele au căzut în cartierul Kievski. Un bloc a fost lovit, nu sunt informații despre eventuale victime.
  • Zaporojie pe generatoare - Centrala de la Zaporojie este din nou deconectată complet de la rețeaua electrică a Ucrainei, în urma unui bombardament pe care Energoatom îl atribuie Rusiei. Au fost pornite cele 9 generatoare, dar care asigură necesarul pentru buna funcționare a centralei doar pentru 15 zile.
  • Pregătiri pentru avarii - Primarul din Harkov a anunțat că școlile vor fi încălzite cu cuptoare pe lemne, în cazul în care rețeaua de electricitate cedează complet. El spune că specialiștii orașului au creat aceste dispozitive. Copiii vor fi în siguranță pentru că există un coș care scoate fumul afară, către stradă.
  • Un nou schimb de prizonieri - Peste o sută de soldaţi ruşi şi ucraineni au fost eliberaţi în cadrul unui schimb de prizonieri, într-o nouă operaţiune între Kiev şi Moscova, au anunţat cele două capitale, informează AFP.
  • Fără bombe murdare - Nu există dovezi privind existența unor bombe cu material radioctiv, au anunțat inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, care nu au găsit nicio dovadă de „activități nucleare nedeclarate" la trei instalații din Ucraina. Probele de mediu prelevate vor fi analizate de specialiști.
  • Noi expulzări - Ucraina condamnă expulzările de locuitori ai regiunilor Zaporojie şi Herson, unde Rusia recurge la ''deplasări în masă forţate'', a informat Ministerul de Externe ucrainean, potrivit AFP. ''Administraţia de ocupaţie rusă a început deplasările de masă forţate ale locuitorilor'' regiunii Herson, mai ales în Skadovsk şi Kahovka, către Crimeea sau către Rusia.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Panică în Rusia

  • Stagiu militar de 2 ani - Consiliul Federației Ruse urmează să discute reintroducerea stagiului militar de 2 ani. Propunerea va fi cel mai probabil votată.
  • Mobilizare după Crăciun - Presa rusă independentă scrie că valul doi al mobilizării va începe în iarnă. Deja există ruși care au primit ordinul de mobilizare cu date din 2023. Unele surse spun că Moscova va aștepta ca oamenii să petreacă în familii Crăciunul și Anul Nou și apoi îi va trimite pe front.
  • Propaganda devine instituție oficială - Duma de Stat a Rusiei a propus înființarea unui minister pentru „Informație și Propagandă”, pe motiv că vrea să contracareze propaganda ucraineană care vorbește de pierderile rușilor.
  • Rușii de la graniță fug - 56 de persoane din regiunea Belgorod au cerut să fie relocate temporar, de teama bombardamentelor, anunță autoritățile ruse. Este vorba de 24 de adulți și 32 de copii.
ADVERTISING

Cereale și diplomație

  • Drumul cerealelor, deblocat - 6 nave cu cereale au părăsit azi porturile ucrainene, după ce Rusia a revenit ieri asupra acordului ce permite exporturile.
  • ONU nu caută arme biologice în Ucraina - Consiliul de Securitate al ONU nu a aprobat cererea Rusiei de a ancheta o presupusă colaborare între SUA și Ucraina pentru dezvoltarea de arme biologice. Rusia și China au votat pentru, în timp ce Franța, Marea Britanie și SUA au votat împotrivă. 9 state s-au abținut, printre care Norvegia, Irlanda, India și Mexic.
  • Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan susține că Olaf Scholz și-a schimbat atitudinea față de Putin: „Diplomația la nivel înalt este critică pentru rezolvarea problemelor. Chiar și cancelarul german Scholz are acum o poziție complet diferită în raport cu Putin față de acum o lună și a subliniat importanța dialogului cu Rusia”. Erdogan a avut miercuri convorbiri atât cu Scholz, cât și cu Putin, pe tema acordului de export al cerealelor ucrainene.
  • Rusia avertizează Marea Britanie - Administraţia Vladimir Putin a avertizat Marea Britanie că presupusa implicare în atacurile din Crimeea riscă să atragă "consecinţe periculoase", după ce a atribuit armatei britanice şi actele de sabotaj asupra gazoductelor Nord Stream. Ambasadorul britanic s-a prezentat joi dimineaţă la sediul MAE rus. Maria Zaharova a explicat că ambasadorul a fost convocat din cauza implicării ţării sale în atacurile comise sâmbătă, împreună cu forţele ucrainene, asupra unor nave militare ruse din Sevastopol, în regiunea Crimeea. Guvernul de la Londra neagă implicarea, dar nu e un secret că oferă asistenţă militară Ucrainei.
  • Preşedinta Greciei, în Ucraina - Președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, a fost joi în vizită în Ucraina şi a fost primită de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Oficialul s-a deplasat mai întâi în oraşele Bucea şi Irpin, precum şi în satul Borodianka, localităţi din apropiere de Kiev bombardate de Rusia şi unde au fost raportate crime de război.
  • Bulgarii trimit ajutor militar - Parlamentul bulgar a decis să trimită ajutor militar Ucrainei, în pofida apropierii de lungă durată de Rusia, dar deocamdată nu este clar în ce va consta acest ajutor, relatează AFP. O majoritate de 175 de deputaţi de dreapta şi de centru au susţinut decizia, 49 au votat împotrivă şi unul s-a abţinut.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇