Ziua 252 de război: Rușii au luat în considerare un atac nuclear, Putin ameninţă cu o nouă suspendare a acordului privind exportul cerealelor ucrainene

Ziua 252 de război: Rușii au luat în considerare un atac nuclear, Putin ameninţă cu o nouă suspendare a acordului privind exportul cerealelor ucrainene
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 252 de război a început cu sunetul alarmelor anti-aeriene în multe regiuni ale Ucrainei, în timp ce autoritățile se luptă să restabilească alimentarea cu curent în zonele unde rușii au bombardat infrastructura.

Chiar dacă reparațiile avansează, încă este impus program de raționalizare a energiei în mai multe regiuni, inclusiv Kiev. Ba chiar în regiunea care găzduiește capitala autoritățile le-au cerut cetățenilor să facă provizii de apă și mâncare, pentru că un nou atac poate duce la oprirea completă a alimentării cu energie și căldură.

La nivel diplomatic s-a obținut revenirea Rusiei în acordul privind exportul de cereale în Ucraina. În același timp, însă, continuă amenințările nucleare. Miercuri New York Times a scris pentru prima dată că există dovezi directe că generalii ruși au discutat posibilitatea folosirii armelor nucleare în Ucraina. De cealaltă parte, ministrul Apărării de la Moscova a acuzat NATO că are de gând să amplaseze arme nucleare pe teritoriul Ucrainei.

Între timp, rușii mobilizați încep să organizeze proteste pentru că nu au primit nicio rublă din cele promise de Putin, dar Kremlinul alocă milioane de euro pentru „acțiuni culturale” de propagandă care să ajute la integrarea regiunilor proaspăt anexate.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Alertele anti-aeriene au sunat la primele ore în Harkov, Zaporojie și Dnepropetrovsk. O explozie puternică a fost raportată în Harkov și la prânz, dar încă nu este clar despre ce e vorba.
  • Victimele rușilor - Adjunctul Cancelariei lui Zelenski, Kirilo Timoșenko, a anunțat că până la ora 09:00 bombele rușilor au ucis 9 oameni în Donețk și au rănit alți 19 din regiunile Donețk, Zaporojie, Sumîi și Harkov.
  • Rușii au atacat cu 13 drone iraniene kamikaze diverse regiuni în noaptea de marți spre miercuri. 12 au fost doborâte, dar una a reușit să lovească o țintă de infrastructură din regiunea Cerkasi.
  • Ploaie de obuze în Sumîi - Peste 100 de obuze au fost trase asupra Sumîi. Au fost înregistrate avarii ale rețelei de electricitate, două case au fost distruse și o persoană a fost rănită.
  • Evacuări cu forța - Ocupaţia rusă anunţă noi evacuări, forţate, din Kahovka, în regiunea Herson, începând de la 6 noiembrie.
  • Rusia dependentă de Iran - Institutul pentru Studiul Războiului estimează că dependența Rusiei de armele iraniene este în creștere tot mai mare.

Amenințarea nucleară

  • New York Times a scris miercuri pentru prima dată, citând surse din administrația Biden, că există dovezi directe că la nivelul conducerii armatei ruse s-a vorbit de folosirea armelor nucleare în Ucraina. Nu sunt oferite detalii, doar că discuțiile ar fi avut loc la jumătatea lui octombrie și că nu s-a ajuns până la Putin.
  • Rusia și Belarus au făcut o ședință comună a conducerilor ministerelor Apărării. Serghei Șoigu a spus în cadrul discuțiilor că obiectivul principal al Vestului este să distrugă Rusia și că are informații că la Kiev se încearcă construirea unei „bombe murdare”. Mai mult, Șoigu susține că NATO ar fi pregătit să amplaseze arme nucleare pe teritoriul Ucrainei.
  • Tensiuni la Zaporojie - Forţele ruse au instalat sisteme de război electronic pe acoperişul clădirii care adăposteşte reactorul nr.5 de la centrala nucleară din Zaporojie, care din luna martie se află sub controlul Moscovei. O parte din personalul operaţional ucrainean de la centrală a fost somat ca până miercuri, 2 noiembrie, să decidă dacă semnează sau nu contracte cu Agenţia rusă pentru energie atomică (Rosatom). Restul angajaților au timp să se decidă până la 1 decembrie.
ADVERTISING

Criza energetică

  • Electricienii lucrează non-stop - Autoritățile ucrainene anunță că au reușit restabilirea alimentării cu curent în mai multe regiuni, inclusiv Kiev. Rămân însă multe zone unde încă sunt avarii. În regiunea Kiev sunt încă 16.000 de gospodării fără curent, dar autoritățile spun că până seara situația va fi remediată, electricienii lucrând non-stop pentru a treia zi la rând.
  • Energie raționalizată - În orice caz, în regiunile Kiev, Cernihov, Cerkasi, Zhitomir, Sumîi, Harkov și Poltava există în continuare program de întreruperi coordonate ale alimentării cu energie, pentru a evita suprasolicitarea rețelelor.
  • 1.000 de puncte de încălzire la Kiev - Autorităţile fac 1.000 de puncte de încălzire în Kiev, pentru cazul în care „nu va exista nicio sursă de electricitate, apă şi căldură” din cauza atacurilor constante ale Rusiei asupra infrastructurii. Detalii a dat primarul Vitali Klitciko
  • Avertisment pentru Kiev - Mai mult, șeful administrației regionale a Kievului a spus că nu exclude o oprire completă a aprovizionării cu electricitate și căldură, dacă rușii produc noi pagube rețelelor și le-a cerut cetățenilor să se asigure că au provizii de apă și mâncare. „Rusia creează o criză umanitară în Ucraina de tipul căreia lumea nu a mai văzut de 70 de ani”, a spus el.
ADVERTISING

Cereale, procese și sârmă ghimpată

  • Exporturile de cereale continuă - Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că Rusia își reia participarea în acordul privind exportul de cereale din Ucraina, mulțumind Turciei și ONU că au oferit garanțiile necesare că Kievul nu va folosi acest coridor pentru operațiuni militare împotriva Rusiei.
  • Totuși, Vladimir Putin a ameninţat că Rusia va părăsi din nou acordul ce permite exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră dacă Ucraina îşi încalcă promisiunile şi foloseşte din nou în scopuri militare coridorul securizat destinat acestor exporturi.
  • Polonia face gard de sârmă ghimpată - Polonia a început să construiască un gard de sârmă ghimpată de 2,5 metri înălțime la granița cu Kaliningradul, a anunțat ministrul Apărării de la Varșovia.
  • Mercenarii Wagner sunt dați în judecată - Firma britanică de avocatură McCue Jury & Partners a anunțat că dă în judecată la Înalta Curte de la Londra, în numele poporului ucrainean, grupul de mercenari Wagner și pe oligarhul Ievgheni Prigozin, cel care l-a fondat.
  • Comentând procesul, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că acuzațiile sunt superficiale și nu au cum să fie luate în seamă dar că oricum „nu putem comenta despre activitatea unei companii private (Wagner - n.red.)”.
  • Italia a înghețat a șasea tranșă de ajutor militar și umanitar pentru Ucraina. Potrivit presei italiene, noul guvern vrea să se consulte cu NATO pentru a ști ce anume să trimită. Liderul Alianței Jens Stoltenberg e așteptat zilele următoare la Roma.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Protestul mobilizaților neplătiți - Peste 100 de ruși mobilizați din Ciuvașia au organizat un protest la centrul de antrenament din Ulianovsk unde au fost duși, reclamând că nu au văzut nicio rublă din banii promiși - 195.000 de ruble (3.167 de euro). Sunt informații că au fost chemate forțe suplimentare pentru a reprima protestul. „Noi ne riscăm viețile, ne ducem la moarte sigură pentru securitatea și pacea voastră, iar statul refuză să ne dea banii pe care ni i-a promis Vladimir Putin! Atunci noi de ce să mergem să luptăm, să ne lăsăm familiile fără sprijin?”, spune unul dintre protestatari.
  • Bani în propagandă - Fondul Prezidențial pentru Inițiative Culturale a alocat 953 de milioane de ruble (15,5 milioane de euro) pentru un concurs dedicat „integrării culturale într-un singur spațiu istoric” a regiunilor proaspăt anexate din Ucraina. Sunt 143 de câștigători, printre care un festival școlar de literatură clasică denumit „Generația Z” și festivalul „Vara rusească. ZaRussia”.
  • Probleme în Crimeea - FSB anunță că ar fi dejucat un atentat plănuit de serviciile speciale ucrainene în Crimeea. Mai exact, au reținut un bărbat de 44 de ani, despre care spun că plănuia să arunce în aer un punct al rețelei electrice din peninsula anexată.
  • Dmitri Medvedev dorește reintroducerea pedepsei capitale în Rusia. El a declarat că sabotori „galben-albaștri”, care se opun politicii de stat rusești cu privire la invazia Ucrainei, au început să opereze în Rusia, comițând atacuri teroriste. Detalii AICI

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇