Fact checking-ul săptămânii: Afirmații eronate cu privire la rata de vindecare în urma COVID-19

Fact checking-ul săptămânii: Afirmații eronate cu privire la rata de vindecare în urma COVID-19
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În spațiul online, numeroase articole sau postări pe rețelele sociale susțin că „rata de supraviețuire/vindecare a persoanelor infectate cu COVID-19 este de 99,7% – 99,9%, în timp ce rata de mortalitate ar fi 0,3% sau chiar 0,1%”. În prezent, atât rata de supraviețuire, cât și rata de mortalitate în urma contractării COVID-19 sunt imprecise și greu de estimat. De obicei, acești indicatori sunt calculați pentru un interval mai mare de timp și după încheierea unei pandemii. În România, datele preliminare estimează o rată a mortalității în jurul cifrei de 3%, însă riscul de deces poate crește semnificativ în funcție de factori precum vârsta, starea de sănătate sau statutul de vaccinare al unei persoane.

ADVERTISING

De la începutul pandemiei de COVID-19, în spațiul online au circulat periodic diverse afirmații care susțineau că „99,9/99,97% dintre persoanele infectate se recuperează” sau că „infecția cu SARS-CoV-2 ar avea mortalitate redusă de doar 0,1%/0,3 sau 0,01%”. Aceste interpretări eronate încearcă să subevalueze severitatea COVID-19 sau să pună la îndoială necesitatea vaccinării împotriva COVID-19. În prezent, unele date cu privire la pandemia de COVID-19 sunt dificile de estimat, în special, rata de supraviețuire sau mortalitate. De obicei, acești indicatori sunt calculați după încheierea unei pandemii, pe un interval mai mare timp.

ADVERTISING

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, decesele asociate COVID-19 sunt un indicator cheie pentru urmărirea evoluției pandemiei. Cu toate acestea, multe țări încă nu dispun de sisteme funcționale de statistică, cu capacitatea de a furniza date exacte, complete și la timp cu privire la decese și cauze de deces. În prezent, o metodă de estimare numărului de decese cauzate de COVID-19 se realizează prin măsurarea supramortalității sau a „excesului de decese” – diferența dintre numărul total de decese asociate pandemiei și numărul de decese înregistrat în condiții normale. La nivel global, pentru anul 2020, estimările preliminare ale OMS arată un exces de decese de cel puțin 3 milioane de persoane.

ADVERTISING

În România, până în septembrie 2021, rata mortalității în urma infectării cu COVID-19 se situează în jurul cifrei de 3%, cu mult peste estimările care au circulat în spațiul online. Însă rata mortalității calculată utilizând numărul de cazuri și de decese confirmate poate reflecta doar gravitatea unei boli într-un context specific (național/într-un anumit interval de timp), însă aceste estimări nu reflectă rata efectivă de mortalitate a unei infecții (Infection Fatality Rate –IFR) și riscul de deces al unei persoane infectate cu COVID-19.

Aceste estimări generale nu pot fi utilizate pentru a calcula riscul de deces al unei persoane, cât timp rata mortalității poate crește semnificativ în funcție de anumiți factori precum vârsta, starea de sănătate sau statutul de vaccinare. Raportul recent al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) arată că, în intervalul 30 august – 5 septembrie 2021, în România, 80,4% din cazurile confirmate de COVID-19 au fost înregistrate la persoane nevaccinate, iar 86% din totalul deceselor au survenit la persoane de peste 60 de ani.

În spațiul online, în special pe rețelele sociale, circulă diverse interpretări înșelătoare sau incomplete ale unor date statistice cu privire la pandemia de COVID-19. Este important să recunoaștem trăsăturile acestor conținuturi și să evităm amplificarea lor. În acest sens, propunem câteva sugestii practice:

  • să manifestăm prudență față de anumite constatări sau interpretări ale unor date statistice și să verificăm dacă aceste interpretări sunt precise, dacă sunt plasate în context și că nu există erori în analiza datelor;
  • să recunoaștem elementele ce pot indica o încadrare înșelătoare a unui subiect de natură medicală (prezentarea incompletă, deformată sau trunchiată a informațiilor/ statisticilor, apelul la emoții puternice, exagerările, interpretările extreme);
  • să nu ne grăbim să redistribuim aceste afirmații cât timp nu suntem siguri de acuratețea sau veridicitatea acestor conținuturi sau cât timp aceste caracteristici nu pot fi verificate.

Sursele noastre:

apnews.com – Survival rates for COVID-19 misrepresented in posts

politifact.com – Why the COVID-19 survival rate is not over 99%

politifact.com – Viral tweet cites made-up CDC ‘COVID-19 survival rates’ to downplay vaccine

fullfact.org – The Covid-19 recovery rate is not 99.9%

coronavirus.jhu.edu – MORTALITY ANALYSES

cnscbt.ro – Covid 19 Raport săptămânal de supraveghere Date raportate până la data de 5 septembrie

who.int – The true death toll of COVID-19 Estimating global excess mortality

who.int – Estimating mortality from COVID-19

cdc.gov – Risk for COVID-19 Infection, Hospitalization, and Death By Age Group

hopkinsmedicine.org – COVID ‘Long Haulers’: Long-Term Effects of COVID-19

 

 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇