Cazul RTV - un test pentru încurajarea abuzurilor?

Cazul RTV - un test pentru încurajarea abuzurilor?

România TV, televiziunea care s-a folosit de sinuciderea jurnalistei Iulia Marin în propriile războaie redacționale, a fost amendată cu 100.000 de lei, adică 20.000 de euro de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA).

Propunerea a fost făcută chiar de șefa instituției, Monica Gubernat, trimisă aici de PSD, ceea ce simbolic poate însemna ceva, fiindcă RTV e o televiziune unde social-democrații își fac publicitate.

Alți membri ai Consiliului au cerut mai mult, suspendarea emisiei pentru zece minute, răstimp în care să se poată citi pe ecranul RTV doar textul sancțiunii. Mircea Toma, trimis în CNA de Uniunea Salvați România, fosta deputată liberală, Cristina Pocora și fosta jurnalistă Dorina Rusu au mizat mai degrabă pe această sancțiune, care a întrunit doar cele trei voturi.

ADVERTISING

Violența emisiunilor RTV despre afecțiunile psihice ale Iuliei Marin și despre capacitatea ei de muncă a indignat multă lume, de aceea, pe rețelele sociale s-a discutat intens inclusiv despre posibilitatea ridicării licenței acestei televiziuni.

Există însă doar posibilitatea neprelungirii licenței, dacă există suficiente abateri.

Altminteri, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) poate retrage licența unei televiziuni sau unui post de radio în cazul în care Consiliul constată:

  • incitarea publicului la ură națională, rasială sau religioasă;
  • incitarea la violență publică;
  • incitarea la acțiuni care au drept scop disoluția autorității de stat;
  • incitarea la acțiuni teroriste (Legea audiovizualului, Art.95).
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În dezbaterea de astăzi de la CNA, a existat o majoritate a voturilor pentru amenda de 100.000 de mii de lei din maximum 200.000, principala motivare a membrilor Consiliului fiind că realizatorul RTV și invitații săi i-ar fi discriminat și stigmatizat prin generalizare pe cei suferinzi de boli psihice, nu cu intenție, ci din ignoranță.

Inclusiv Mircea Toma, care în trecut a lucrat ca terapeut, a susținut acest punct de vedere, probabil și din considerații juridice, fiindcă nu ar fi fost foarte ușor să demonstreze intenția.

Totuși, în cele două emisiuni analizate de CNA, fiindcă au mai urmat și altele pot fi văzute multe derapaje.

ADVERTISING

De altfel Apelul inițiat de redacţia Libertatea împotriva discursului practicat de postul de televiziune România TV, care „incită la ură şi discriminare faţă de persoanele cu probleme de sănătate mintală”, a fost semnat inclusiv de Colegiul Medicilor, de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, de peste 2.000 de redacții și de mai multe asociații ale terapeuților psihologi plus ONG-uri și personalități civice. 

În emisiunile RTV dedicate Iuliei Marin s-a discutat destul de mult despre capacitatea de muncă a jurnalistei, ajungându-se la concluzia că „pixul domnișoarei Marin e o armă. Care folosită cu ticăloșie poate distruge destine”.

Altfel spus, realizatorii RTV au lăsat să se înțeleagă că suferința ei psihică i-ar fi afectat anchetele și articolele pe care le-a scris, mai ales că în emisiunile acestui post de televiziune au fost menționate diagnosticele de care suferea și faptul că a mai avut și alte tentative de sinucidere.

Au existat acolo o serie de generalizări din care se înțelegea că persoanele cu afecțiuni psihice n-ar fi în stare să muncească orice, iar la exemple a mai fost citat un jurnalist cu suferințe similare.

Toate aceste detalii discriminează și stigmatizează explicit, indiferent dacă au fost făcute cu intenție sau nu. Multe dintre detaliile bolii și traumele spitalizării prezentate de RTV au fost preluate de pe blogul Iuliei Marin, scoase din context și repetate în situații inadecvate. Blogul în care jurnalista își povestea suferințele avea ca scop să-i ajute și pe alții aflați în situații similare. 

Cazul RTV ar fi fost o bună ocazie pentru politicieni să modifice reglementările audiovizualului în așa fel încât posturile care derapează atât de mult să fie amendate cu un procent din cifra de afaceri, fiindcă altfel o amenda de 20.000 de euro înseamnă foarte puțin pentru o televiziune comercială.

Ar fi fost, de asemenea, o oportunitate pentru televiziuni să popularizeze numerele de telefon la care pot apela cei aflați în situații disperate, pentru a demonstra că suferințele psihice pot fi tratate de specialiști. Cazul RTV e un test care scoate în evidență și mai mult nepăsarea politicienilor în fața abuzurilor.

Sabina Fati


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇