O stea aflată la circa 3.000 de ani lumină față de Terra va genera un fenomen cosmic rar, cel puțin raportat la cât de lungă e viața noastră. În perioada care urmează vom fi martorii unei explozii cunoscute sub numele de novă.
Aceasta va putea fi vizibilă cu ochiul liber și va fi chiar mai luminoasă decât Steaua Nordului atunci când fenomenul va avea loc, susțin specialiștii NASA, conform Business Insider.
Spectacolul va fi asigurat de T Coronae Borealis, care este ceea ce specialiștii numesc o novă recurentă. Aceasta generează periodic explozii, care se repetă în timp. În acest caz, o dată la circa 80 de ani.
T Coronae Borealis a fost identificată în secolul al XIX-lea, iar ultimă dată a fost vizibilă în 1946. Exceptând anul acesta, nova va mai fi vizibilă doar la finalul secolului XXI, în jurul anului 2100.
Fenomenul în cauză este generat de o pitică albă, blocată pe orbita unei gigante roșii. Densitatea unei pitice albe fiind una uriașă, ea poate absorbi materia bogată în hidrogen de la giganta roșie, ceea ce îi crește exponențial temperatura, până în momentul în care energia astfel acumulată este eliberată sub forma unei explozii cosmice uriașe.
Diferența dintre o novă recurentă și o novă normală sau o supernovă este aceea că steaua nu este distrusă definitiv, așa cum se întâmplă în cazul ultimelor două.
Nova amintită va fi vizibilă în lunile următoare, cel mai târziu în luna septembrie.